De IJssellinie is begin jaren 50 aangelegd ter bescherming van een mogelijke Russische invasie. Zoals de naam doet vermoeden ligt de linie aan de rivier de IJssel. Bij een inundatie zou de linie tussen Nijmegen en Kampen met een lengte van maar liefst 127 meter aan land onder water komen te staan. Met deze inundatie zouden de geallieerden vanuit onder andere Groot Brittanie de tijd hebben om naar het gebied te komen en zichzelf te beschermen tegen de Russen.

De aanleg en het bestaan van de linie moest één groot geheim blijven, in 1964 werd de linie opgeheven, maar hij bleef tot 1990 een groot geheim. Mensen uit het westen werkten aan de bouw van de linie, zij hadden weinig met de omgeving en de bewoners, hierdoor werd er niet of nauwelijk over gepraat in de omgeving. Zelfs de regering was niet op de hoogte van de bouw, het was alleen bekend bij

Kampen, vestingstad aan de IJssellinie

Route van de IJssellinie

De IJssellinie loop langs de rivier de IJssel, van Nijmegen via Arnhem, Dieren, Zutphen, Deventer, Olst, Zwolle naar Kampen en komt uit op het Ketelmeer.

ijssellinie op de kaart

Tip!

Ga mee met een rondleiding of bezoek een open dag. Meer informatie op IJssellinie.nl

Gebruik van de IJssellinie

Of de linie echt zou hebben gewerkt is onduidelijk, de linie is nooit in gebruik geweest. Uit berekeningen van de TU Delft in 2015 zou de linie wel hebben gewerkt, een animatie hier van kun  je op YouTube bekijken door hier te klikken.

Vestingstad Deventer, stad aan de IJssellinie