Vlag van de provincie Overijssel
Vlag van de provincie Overijssel

Heel veel natuur en natuurlijk de rivier de IJssel welke je ook terug ziet komen in de vlag van Overijssel. 

De rivier de IJssel was vroeger van groot belang voor de Hanze, welke zorgde voor veel welvaart, dit kun je nog goed terugzien aan de welvarende Hanzesteden als Deventer, Zwolle en Kampen. In andere provincies zijn ook Hanzesteden te vinden. 

Naast Hanzesteden vind je ook andere leuke steden en plaatsen.

Kijk verder op deze pagina om deze te ontdekken!

ALMELO

Almelo ligt in het oosten van Overijssel in de landstreek Twente. De stad, welke in 1420 stadsrechten kreeg, is gelegen aan de beek de Almelose Aa. Almelo is ontstaan in de 11e eeuw, aan een kruispunt van land- & waterwegen en werd een echte textielstad. Een deel van de naam Almelo komt ook uit de naam van de beek, “lo” is een bos op de zandvlakte, zo maken de “Aa” en de “lo” samen de naam Almelo. Een vertaling van de naam is dus een bos op een zandvlakte aan de Aa. Almelo is een oude stad welke veel te bieden heeft, bij een bezoek aan Twente mag Almelo zeker niet ontbreken.

BLOKZIJL

Blokzijl is een klein vestingstadje met een heel gezellige en gemoedelijke sfeer. De monumentale gebouwen, diverse horeca en de haven maken Blokzijl absoluut de moeite waard om er eens een bezoekje aan te brengen. De 17e -eeuwse gebouwen geven Blokzuil een heel stedelijke sfeer.

Hoe mooi en gezellig dit vesting stadje ook is, is het wel een klein stadje en hoef je er niet heel veel tijd aan te spenderen.

DEVENTER

Deventer is een ontzettend gezellige oude Hanzestad, Deventer ligt aan de rivier de IJssel in de provincie Overijssel. De gezellige sfeer komt voornamelijk doordat Deventer één van de vijf oudste steden van Nederland is, en meestal geeft een historische sfeer van een stad veel gezelligheid.

Voor iedereen is een stedentrip naar Deventer weggelegd, Deventer heeft veel te bieden. Je kunt gaan winkelen, mooie monumenten bekijken naar en musea gaan en noem maar op

ENSCHEDE

Enschede is in principe een oude stad, hoewel de stad zich tegenwoordig meer richt op een winkelstad, leefstad, muziekstad en kennisstad. Dus een bijdetijdse stad met vele activiteiten en een bruisend leven. Enschede is de grootste stad van de provincie Overijssel en tevens een studentenstad, een bruisende stad kan Enschede zich dus wel noemen.

GIETHOORN

In het noord-westen van de provincie Overijssel ligt het kleine dorpje Giethoorn, maar wel een heel toeristisch dorp met wereldwijd bekendheid en zelfs een vakje op het speelbord van de wereldeditie van Monopoly.
Giethoorn, ook wel het Venetië van het noorden genoemd doordat het dorp autovrij is en de woningen per boot te bereiken zijn. De vele grachtjes en bruggetjes geven een rustgevend gevoel ook al is het altijd druk met wandelende en varende toeristen.

KAMPEN

Wil je er even tussen uit, maar niet naar een erg bekende stad? Ontdek dan kampen, Kampen is een kleine Hanzestad en ligt in de provincie Overijssel. Kampen is een toeristische stad, maar heeft eigenlijk geen bekendheid. Dat is eigenlijk heel jammer, want Kampen heeft veel te bieden. Er zijn veel bezienswaardigheden, in Kampen onder andere vele stadspoorten. Kampen is ook een kleine winkelstad.

ZWOLLE

Zwolle is een mooie historische stad en is tevens ook een Hanzestad. Zwolle is de hoofdstad van de provincie Overijssel en heeft en dikke 120.000 inwoners, het is zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Je kunt je onder andere genieten van een lekker drankje op één van de vele gezellige terrasjes.