Vlag van provincie Gelderland
Vlag van provincie Gelderland

Gelderland is een provincie met heel veel natuur met de Veluwe in de provincie. 

Vele rivieren, bossen, zandvlaktes en heidevelden maken het een prachtige provincie om te bezoeken.

Ook zijn er genoeg mooie (historische) steden en plaatsen welke het bezoeken meer dan waard zijn. Bekijk deze pagina verder om deze te ontdekken!

APELDOORN

De stad Apeldoorn centraal in ons land, namelijk in het westen van de provincie Gelderland.

De stad staat mede bekend om haar groot winkel aanbod, dus de winkel liefhebbers zouden zeker een keer een bezoekje moeten brengen aan Apeldoorn.

Maar ook de Natuurliefhebbers zouden zich prima kunnen vermaken de stad, Apeldoorn is omringt door groen, tevens zijn er veel attracties voor jong en oud. Apeldoorn heeft officieel geen stadsrechten.

ARNHEM

Arnhem is de hoofdstad van de provincie Gelderland en telt rond de 150.000 inwoners. De stad heeft veel te bieden om je te kunnen vermaken. Arnhem ligt aan de rivier de Nederrijn en in de stad kom je ook de Sint-Jansbeek tegen, waaraan de stad zich ooit heeft ontwikkeld. De stad staat veel beschreven in de geschiedenisboeken.

CULEMBORG

Culemborg is een leuk, gezellig vestingstadje. De stad ligt in de provincie Gelderland, Culemborg is een stad waar je van alles hebt. De stad ligt aan de rivier de Lek en het stadje is zeker eens het bezoeken waard.

DOESBURG

In het midden van de provincie Gelderland vind je het leuke gezellige stadje Doesburg. De stad ligt midden in een groene omgeving en is een Vesting- en Hanzestad. Het inwonersaantal van Doesburg ligt ongeveer rond de 11.330 en kent 158 rijksmonumenten. Vervolgens kun je prima Winkelen in deze stad of genieten van het vele cultureel erfgoed wat Doesburg te bieden heeft.

 

(Wil je hier meer over weten over vestingsteden kijk op onze speciale pagina Vestingsteden?. Of wil je hier meer over weten over Hanzesteden? kijk op onze speciale pagina Hanzesteden?)

ELBURG

Het vissers stadje Elburg, ligt in onze provincie Gelderland.

Er wonen ongeveer 13.000 mensen in dit, gezellige stadje. De stad ligt aan het Drontermeer en het Veluwemeer.

Elburg is één van de Nederlandse vestingsteden en tevens een Hanzestad.

Het stadje heeft een leuk sfeertje en mede daardoor raden wij deze stad zeker aan!

Elburg is klein maar fijn. Maar genoeg verborgen verhalen wat? dat moeten jullie zelf gaan ontdekken.

HARDERWIJK

In het noorden van de provincie Gelderland vind je een mooi vestingstadje genaamd Harderwijk.
Harderwijk is een sfeervolle stad, telt ongeveer 42.500 inwoners en is het bezoeken waard als je van oude steden houdt. De stad lag vroeger aan de Zuiderzee.

HATTEM

In het vestingstadje en Hanzestad Hattem kun je je heerlijk een ochtend of middag vermaken. In dit overzichtelijke stadje beleef je de geschiedenis, met mooie monumenten als de Dijkpoort, het Raadhuis en de Grote-of Andreaskerk.

Loop met gids door de stad, beleef het bakkerswerk in het Bakkerijmuseum of ga schilderijen bekijken in één van de andere twee musea. Bekijk en beklim de Dijkpoort, ga winkelen in het centrum en pak je rust in een park of restaurant.

Hattem is het bezoeken zeker waard!

NIJMEGEN

De stad Nijmegen heeft een sfeervol karakter, tevens is het de op één na oudste stad van Nederland. De stad is heel leuk om eens te bezoeken, mede door de gezellige terrasjes en mooie historie. In Nijmegen maak je de stedentrip helemaal af. De stad moet zeker op je bucket list van steden die je moet hebben bezocht.

ZALTBOMMEL

Hanzestad Zaltbommel is een historisch, klein, maar heel gezellig vestingstadje met een kleine 12.000 inwoners. De vestingstad heeft nog een stadspoort en mooie stervormige stadswallen.

De stad ligt op het eiland De Bommelerwaard en is te bereiken via 4 vaste oever verbindingen. In het jaar 850 werd al gesproken over de stad Bommel en in de 13e eeuw kreeg het haar stadsrechten.

ZUTPHEN

Zutphen is een erg gezellige en oude Hanzestad en vestingstad in de provincie Gelderland, de geschiedenis van de stad startte al in het jaar 800 en kreeg tussen 1191 en 1196 stadsrechten. Door de vele torens die de stad kent wordt Zutphen ook wel torenstad genoemd. De stad heeft een erg gezellig karakter met veel historische gebouwen, de terrasjes en de gezellige straten.