Vlag provincie Zuid-Holland
Vlag provincie Zuid-Holland

Zuid-Holland aan de Noordzee met mooi strand en duinen. Daarachter vele polders, veel water en mooie oude molens in het landschap.

In het voorjaar prachtige bollenvelden met bloemen.

Ook zijn er veel mooie steden en plaatsen in de provincie Zuid Holland te vinden. Ontdek ze gauw en kijk verder op deze pagina!  

BRIELLE

Dat de stad oud is, kun je opmerken doordat Brielle vroeger in de middeleeuwen de vijfde stad van Holland was, tevens is Brielle één van de best bewaarde vestingsteden van Nederland. De stad bestaat onder meer uit delen van de 17e eeuw.

DELFT

Delft is een prachtige oude stad en voor iedereen wel de moeite waard om te bezoeken, de stad is ooit ontstaan aan een gegraven waterloop, genaamd de ‘Delf’. Delft ligt in de provincie Zuid-Holland tussen de grote steden Den Haag en Rotterdam in.

De stad staat bekend om zijn prachtige historische binnenstad, de grachten en natuurlijk wereldwijd bekende ‘Delfts-blauw’.

DEN HAAG

Den Haag, ook wel ’s-Gravenhage genoemd is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland en telt ongeveer 500.000 inwoners. De Nederlandse regering en het parlement zijn in de stad gevestigd. Den haag is een gezellige, sfeervolle stad. kent vele terrasjes en er is veel cultuur te ontdekken. Den Haag(’s-Gravenhage) is een oude stad met veel historie.

DORDRECHT

Dordrecht is met ongeveer 118.665 inwoners de vierde stad van de Nederlandse provincie Zuid-Holland Dordrecht kreeg in 1220 als eerste stad in Holland stadsrechten. In de middeleeuwen ontwikkelde de stad zich als belangrijke handelstad. Dordrecht is echt de moiete waard om te bezoeken.

GORINCHEM

Gorinchem is een mooie vestingstad welke is ontstaan aan de rivieren de Linge en de Boven-Merwede (Waal) en was een belangrijke stad voor de Hollandse waterlinies.  Er is genoeg in deze vestingstad te doen om je een dag te vermaken en zeker de moeite waard om te bezoeken. Dwaal door de historische straatjes langs vele leuke winkels, terrassen en grachten.

GOUDA

Gouda ligt in de randstad, in de provincie Zuid-Holland. De gemeente Gouda is nu nog de 48e gemeente van Nederland, Gouda telt zo’n 71.000 inwoners. De stad is heel erg gezellig en er zijn genoeg terrassen en genoeg winkels. Ook deze stad is de moeite waard om te bezoeken. De stad Gouda is net als de stad Alkmaar bekend om de kaas. Er is dan ook een kaasmarkt.

LEIDEN

Leiden is een oude, gezellige stad in de provincie Zuid-Holland. Leiden staat met name bekend om de oudste universiteit van Nederland, maar ook zeker met vele mooie historische gebouwen, hofjes en grachten.

Leiden wordt ook wel de sleutelstad genoemd, dit komt door het stadswapen met de sleutels. Leiden is als een dijkdorp ontstaan, dit op de plek waar de oude en de nieuwe Rijn samenvloeien.

NOORDWIJK

De populaire kustplaats Noordwijk kun je vinden in de mooie provincie Zuid-Holland.
Noordwijk is geen stad maar een dorp, in deze kustplaats hangt er een hele gezellige sfeer.

Dit dorp is als de zon schijnt lekker druk, ook buiten het zomerseizoen is het lekker druk. Voor een dagje uitwaaien of zonnebaden is het echt de moeite waard om er eens te gaan kijken. Noordwijk is redelijk groot en heeft meer dan 25.000 inwoners.

ROTTERDAM

Rotterdam is de grote havenstad van Nederland en telt ongeveer 620.000 inwoners. De stad is wel één van de opvallendste steden van Nederland, door zijn opvallende hoogbouw. De stad stamt uit het jaar 1200 maar door de tweede wereldoorlog is hiervan in de binnenstad nog maar weinig te zien. Hierdoor is de stad niet minder aantrekkelijk.

SCHOONHOVEN

Schoonhoven is een heel gezellig vestingstadje aan de Lek in de provincie Zuid-Holland. De stad staat bekend als Zilverstad doordat er in de 14e eeuw al veel zilversmeden waren in de vestingstad welke opdrachten kregen vand e kasteelheren. Momenteel is dit nog terug te zien door het Zilvermuseum en de Vakschool Schoonhoven met onder andere de opleiding voor Zilversmid, de enige in Nederland. Een bezoek aan de vestingstad is zeker de moeite waard en je kunt ook nog leuk winkelen bij de vele winkels of lekker genieten van een hapje en drankje bij één van de vele horeca zaken.