Vlag provincie Noord-Brabant
Vlag provincie Noord-Brabant

Vele natuurgebieden en mooie rivieren langs de grens van de provincie maken Noord-Brabant een mooie provincie om te bezoeken. 

Een provincie met een lange waterlinie, Zuidwaterlinie (Zuiderfrontier), omdat het meeste gevaar vanuit het zuiden kwam.

De provincie heeft vele gezellige vestingstadjes, grotere steden en plaatsen welke het bezoeken waard zijn.

Kijk verder op deze pagina om die plekken te ontdekken!

BERGEN OP ZOOM

Lekker genieten van de Brabantse gezelligheid, kom dan eens naar Bergen op zoom. Deze vestingstad is met haar gezellige centrum en de mooie gebouwen een plaatje. De stad nodigt uit om eenseen kijkje te nemen in Bergen op zoom.
De stad is klein maar gezellig.

Bergen op zoom ligt in het Westen van de provincie Noord-Brabant de stad grenst aan onze provincie Zeeland.

BREDA

Breda is een ontzettende gezellige oude stad in Brabant, met ongeveer 180.000 inwoners en vele studenten is het altijd bruisend. Een gezellige oude Oranjestad, dit doordat er een goede band was met het huis Nassau, ofwel de oranjes.

Een belangrijke functie had het kasteel Breda, waar sinds 1826 is de Koninklijke Militaire Academie in is gevestigd. Rondom dit kasteel is de historische binnenstad ontstaan.

Je kunt je goed vermaken met historische gebouwen, winkelen, natuur en cultuur. Niemand die zich zal gaan vervelen in Breda!

EINDHOVEN

Eindhoven in Noord-Brabant is van oorsprong een kleine vestingstad aan de Bommel, maar tegenwoordig een moderne grote studentenstad.

Eindhoven wordt ook wel de lichtstad van Nederland genoemd, dit komt door de luciferfabriek welke zich rond 1870 in de stad vestigde. Het bedrijf groeide snel en in 1880 komt de tweede fabriek, waardoor er al snel lucifers geproduceerd werden voor de hele wereld. In 1891 begint er in Eindhoven een fabriek voor gloeilampen, zorgde niet voor de naam “lichtstad”, maar heeft het ongetwijfeld nog versterkt.

Een bekende leus voor de stad is “Eindhoven de gekste!”, wat ontstaan is door een PSV supporter. Eindhoven is nu een bruisende moderne stad, welke van alles te bieden heeft, wat je van een grote stad mag verwachten.

GEERTRUIDENBERG

Geertruidenberg is een gezellige oude vestingstad en ligt tegenwoordig in de provincie Brabant, vroeger hoorde de stad bij de provincie Holland. Geertruidenberg is een oude stad die veel heeft meegemaakt en monumentaal de moeite waard is om te bezoeken, de stad is redelijk toeristisch.

GRAVE

Grave is een gezellige historische vestingstad in de provincie Noord-Brabant. Met zijn karakteristieke en schilderachtige indruk is het stadje zeker een bezoekje waard als je in de buurt bent en geven de vele terrasjes een gezellige sfeer. De stad grave wordt in 1214 al genoemd.

OOSTERHOUT (NB)

In het altijd gezellige Brabant ligt een leuk toeristisch familie stadje, namelijk Oosterhout!
Oosterhout is een kleine stad, maar heel leuk om eens langs te gegaan.

De stad staat voornamelijk bekent om het winkelen, het groenen en haar vele terrasjes.

S-HERTOGENBOSCH

s-Hertogenbosch, ook vaak wel *Den Bosch* genoemd is de hoofdstraat van de provincie Noord-Brabant. s-Hertogenbosch is een oude stad dat in het jaar 1184 stadrechten heeft gekregen, daarmee is s-Hertogenbosch één van de oudste steden van Nederland.

De stad is ontstaan door handelaren die zich vestigden aan de samenloop van rivier de Dommel en de Brabantse Aa.

WILLEMSTAD

Willemstad in Nederland is een klein gezellig vestingstadje met een leuk verhaal. Het kleine vestingstadje is genoemd naar Willem de Zwijger (prins Willem van Oranje), het was Willem zelf die de opdracht gaf om deze vestingstad te bouwen. Willem heeft de oplevering van de stad helaas niet meer mogen meemaken, hij werd een een jaar eerder vermoord in Delft, dit was op 10 juli in het jaar 1584. We komen hier verderop in het verhaal zeker nog op terug.

Willemstad Nederland is een vestingstadje waar de tijd eigenlijk lang heeft stil gestaan, de stad is sinds 1585 niet veranderd. Hierdoor is het zeker de moeite waard om in Willemstad te stoppen.