De Nederlandse vestingsteden

 

In Nederland hebben we heel veel vestingsteden, zelfs zoveel dat het onmogelijk is ze hier allemaal te vermelden. Maar de meesten vermelden we natuurlijk wel, met daarnaast een korte omschrijving wat er tot op heden nog in tact is van de vesting. Wil je weten wat er allemaal bij een standaard uitrusting van een vesting hoort? Klik dan hier.

Amersfoort

Amersfoort is een ontzettend gezellige en grote vestingstad in de provincie Utrecht. Ondanks dat Amersfoort een grote stad is geworden is er toch nog heel wat van de vesting overgebleven, je vind in Amersfoort nog stadspoorten, vestingmuren en een deel van de stadswallen.

Asperen

Asperen is vermoedelijk ontstaan in de Romeinse tijd en de stad kreeg rond 1314 haar stadsrechten. Asperen is een gezellig vestingstadje naast Leerdam, in Asperen kun je nog een deel van de stadsmuur terugvinden van vroeger. Verder is er in Asperen ook nog een fort te bezichtigen.

Bergen op Zoom

Bergen op zoom is tegenwoordig een veelzijdige stad in Brabant, dat van oorsprong een vestingstad is. Bergen op Zoom werd rond 1330 met een muur versterkt, je kunt in de stad nog een mooie stadspoort vinden.

Bergen op zoom ligt in het Westen van de provincie Noord-Brabant de stad grenst aan onze provincie Zeeland.

Blokzijl

Vestingstadje Blokzijl

Blokzijl is een echt gezellig vestingstadje waar je echt naartoe gaat voor de sfeer. Blokzijl werd in 1581 een versterkte stad. Tegenwoordig kun je de vorm van de vesting(wallen) nog goed zien.

Bourtange

Bourtange is een echt voorbeeld vestingstadje, klein maar heel gezellig met de sfeer alsof je echt in de tijd bent terug gegaan. Na het opheffen van de vesting waren er alleen nog gebouwen over van de stad, echter is de vesting weer volledig geherconstrueerd.

Brielle

Brielle is een goed bewaarde vestingstad in de provincie Zuid-Holland welke in de 17e eeuw is ontstaan. In brielle proef je echt de sfeer van een vestingstad met compleet bewaarde vestingwallen en stadspoorten.

Brouwershaven

Brouwershaven is een stad in de provincie Zeeland, welke is gesticht in 1285. Na het jaar 1590 werd de stad versterkt door stadswallen en een gracht eromheen. Bij de stormvloed in 1682 is veel van de verdediging verloren gegaan. Een klein gedeelte van de stadswallen zijn nog zichtbaar en de stad is nog altijd zeer sfeervol.

Buren (Gld)

Buren is een gezellig vestingstadje in de provincie Gelderland en is in 1395 ontstaan. In buren beleef je nog echt de sfeer wat bij een vestingstad hoort, met muur, wallen, gracht en nog een stadspoort.

Coevorden

Coevorden is een gezellige vestingstad in de provincie Drenthe, in het jaar 1215 moest het gebied verstevigd worden door de bisschop van Utrecht. Hiermee werd Coevorden een vestingstad, de stervorm met de gracht om de stad herinneren nog aan de vesting Coevorden. In Coevorden vin je ook nog een kasteel, het kasteel in de vlag van Drenthe verwijst naar dit kasteel.

Culemborg

Culemborg is een gezellig vestingstadje in Gelderland. De stad werd in 1400 versterkt met een stadsmuur en stadsgracht. Tot op heden is er nog een deel van de muur en een stadspoort aanwezig. Ook de stadsgracht is nog aanwezig, deze valt niet erg op aangezien Culemborg niet in stervorm is gebouwd.

Deventer

Deventer is een zeer gezellige vestingstad en Hanzestad in de provincie Overijssel. Al in het jaar 882 was Deventer al begonnen met bouwen van wallen als verdediging van de stad. De stad is erg historisch en doet nog altijd middeleeuws aan. Een stuk stadsmuur en de stervorm doen nog goed herinneren aan de vesting van Deventer.

Doesburg

Doesburg is een vestingstadje in de provincie Gelderland. Doesburg werd in de 16e eeuw versterkt met wallen en muren. De stad is nog altijd historisch van karakter en de stervorm en een deel van de muur zijn nog aanwezig.

Dokkum

Dokkum is een leuke vestingstad in Friesland. In de 13e eeuw werd Dokkum een stad, de stad is nog erg historisch met een goede sfeer. De stervorm van Dokkum is nog altijd goed zichtbaar.

Dordrecht

Dordrecht is een mooie oude vestingstad aan de Maas in Zuid-Holland. In het jaar 1220 kreeg Dordrecht haar stadsrechten. Van de vesting is er nog een mooie poort zichtbaar, een gracht is er ook al heeft Dordrecht nooit een stervorm gehad, voor de muur moet je ook even zoeken maar de stadsmuur bevind zich nog aan de woningen aan de Maas-kant.

Elburg

Elburg is een leuk vestingstadje welke in 1233 haar stadsrechten kreeg. Tot op heden is Elburg nog een echte vesting met haar zichtbare stadsgracht, wallen, stadsmuren en stadspoorten. De grachten/wallen hebben geen stervorm, deze vorm heeft Elburg niet gehad.

Enkhuizen

Enkhuizen is een zeer gezellige vestingstad met een bijzonder gezellige haven met prachtige stadspoort, Enkhuizen kreeg in 1289 haar stadsrechten. De stervorm van Elburg is nog duidelijk te zien en ook zijn er nog 2 stadsmuren.

Geertruidenberg

Geertruidenberg is een aangenaam vestingstadje in de provincie Noord-Brabant, welke rond het jaar 1320 versterkt werd met muren en omwalling. De stervorm rondom het stadje is nog duidelijk zichtbaar.

Goes

Goes is een levendige vestingstad in ongeveer het midden van de provincie Zeeland. Goes heeft in 1417 toestemming gekregen zich te versterken en een vesting van de stad te maken. Goes is tegenwoordig een redelijk grote stad en er is veel te doen, van de vesting kun je de stervorm nog goed rondom Goes zien.

Gorinchem

Gorinchem is een mooie vestingstad in het zuiden van de provincie Zuid-Holland welke al aan het eind van de 23e eeuw een versterkte vestingstad was. Aan het einde van de 16e eeuw werd de oude versterking vervangen voor een nieuwe verdediging, de stad werd gelijk een aanzienlijk stuk groter. Je kunt de stervorm nog altijd heel duidelijk zien rondom de stad en ook er is nog een stadspoort intact gebleven.

Grave

Grave is een heel gezellig vestingstadje waar je de geschiedenis echt voelt. Grave ligt pal aan de Maas in de provincie Noord-Brabant tegen Gelderland aan. Alle basis onderdelen van een vesting vind je in Grave nog terug.

Harderwijk

Harderwijk is een zowel een visserstad als vestingstad en lag van oorsprong aan de zuiderzee en nog altijd in Gelderland. In 1231 is de vesting ontstaan. In Harderwijk zijn de verdedigingsobjecten nog goed zichtbaar, met stukken muur, een poort en nog gedeeltelijk de stervorm.

Harlingen

Harlingen is een vestingstad in het westen van Friesland aan de Waddenzee welke in 1234 haar stdsrechten kreeg. De stervorm van de vestingwallen is nog goed zichtbaar.

Hasselt

Hasselt is een vestingstadje in de provincie Overijssel, de stad kreeg haar stadsrechten in 1252. Je kunt aan de stad aan de stervorm nog herkennen als een vestingstad, ook is er nog een klein stukje muur met een poortje overgebleven van de vesting.

Hattem

Hattem is een klein gezellig vestingstadje in de provincie Gelderland. De stad kreeg in 1299 haar stadsrechten. Tot op heden is er nog een mooie stadspoort, stadsmuur en zijn de grachten nog te bewonderen. Echter is deze gracht niet in stervorm.

Hellevoetsluis

Hellevoetsluis is een vestingstad in het zuiden van de provincie Zuid-Holland onder Rotterdam. In het begin van de 17e eeuw werd de vesting versterkt. Van de vesting zijn de stadwallen nog duidelijk zichtbaar en er is nog een deel stadsmuur.

Heusden

Heusden is een onwijs goed gerestaureerde vestingstad in de provincie Noord-Brabant, aan de Bersche Maas. Het is niet helemaal duidelijk welk jaar, maar in de 13e eeuw kreeg Heusden haar stadsrechten. In Heusden vind je nog alles wat je in een vestingstad verwacht, stadmuren, stadspoorten en wallen in ster vorm.

Hoorn

Hoorn is een gezellige vestingstad in de provincie Noord-Holland, welke hedendaags veel te bieden heeft en in 1357 haar stadsrechten kreeg. Van de vesting kun je nog stadspoorten en de stadswallen terugzien.

Hulst

Hulst is een vesting stad in het zuiden van Zeeland vlakbij, Hulst heeft daardoor grote invloed van België. In 1431 werden de verdedigingwerken aangelegd door de stad. Hulst is tot heden nog een complete vestingstad met stadwallen, stadsmuren en stadspoorten.

IJsselstein

Ijsselstein is leuk vestingstadje in de provincie Utrecht. Het is een klein stadje maar voor een trip met histisch karakter leuk om te bezichtigen. De gracht zit nog om de stad, het is weliswaar geen ster vorm, ook vind je nog delen van de muur en stadspoorten (geen hele poorten, maar nog wel de zijkanten).

Kampen

Kampen is heel mooi exemplaar van een vestingstad, ook tevens een hanzestad. Kampen is erg gezellig en heeft een mooi historisch karakter, de stad lig aan de IJssel in de provincie Overijssel. Je vind in Kampen nog erg mooie stadspoorten, de ster-vorm is nog zichtbaar en nog een klein beetje stadsmuur.

Leerdam

Leerdam is een vestingstad in het zuiden van de provincie Zuid-Holland en kreeg haar stadsrechten in 1407. Hoewel het geen zeer aantrekkelijke stad is, is er nog een erg mooi monumentaal stuk stadsmuur aanwezig in Leerdam.

Leeuwarden

Leeuwarden is een mooie vestingstad en hoofdstad van de provincie Friesland. Leeuwarden is een bruisende stad wat je van een hoofdstad kunt verwachten. Leeuwarden kreeg in 1435 haar stadsrechten. Alleen de stervorm herinnert nog aan de geschiedenis als vestinstad.

Leiden

Leiden is een onwijs leuke vestingstad waar veel te doen is. De stad had al voor 1266 stadsrechten. Je vind de stervorm nog goed terug rondom de binnenstad, ook is er nog een muurtoren en zijn er stadspoorten aanwezig in Leiden. In het centrum vind je ook nog een mooi ommuurde burcht.

Maastricht

Maastricht is een gezellige grote vestingstad in het zuiden van de provincie Limburg. In het jaar 1229 begon de stad te bouwen aan de vesting. Je kunt nog de eerste stadsmuur van Nederland hier vinden, er zijn nog stadpoorten en een deel van de stervorm (met name bij de Hoge Fronten) terugzien.

Middelburg

Middelburg is een mooie grote historische stad en de hoofdstad van Zeeland. In het jaar 1217 kreeg Middelburg haar stadsrechten, aan de stervorm van de stad kun je nog zien dat de stad een extra verdedigde stad was. Ook zijn er in de binnenstad nog burchten te vinden.

Muiden

Muiden is een leuk vestingstadje in de provincie Noord-Holland. Aan de stervorm, het kasteel en het fort kun je zien dat Muiden goed verdedigd is geweest. Begin 15e eeuw werd begonnen aan de verdedigingswerken van Muiden.

Naarden

Naarden is een écht model vestingstad waar tevens het Vestingmuseum is gevestigd. Alle onderdelen van een vesting vind je in deze stad terug. In het jaar 1350 is Naarden gesticht.

Nieuwpoort

Nieuwpoort is een vestingstadje aan de Lek in de provincie Zuid-Holland, waar aan de andere kant van de Lek een wat grotere vestingstad, namelijk Schoonhoven ligt. Aan de stervorm kun je nog zien dat het een verdedigde stad betreft. In de 17e eeuw werd begonnen aan de vestingwerken voor de Oude Hollandse Waterlinie.

Ravenstein

Ravenstein is een vestingstad in de provincie Noord-Brabant aan de rivier de Maas, Ravenstein is een klein stadje met gezellig karakter. In 1509 kreeg de stad haar verdedigingswerken. Aan de stervorm van de stadswallen en de stadspoort herken je de verdedigingswerken van de stad nog goed.

Schoonhoven

Schoonhoven is een gezellige vestingstad in Zuid-Holland aan de rivier de Lek, tegenover de stad aan de andere kant van de Lek ligt nog een kleiner vestingstadje Nieuwpoort. Schoonhoven is in het jaar 1247 ontstaan, aan een deel van de stadswallen, stadsmuur en de stadspoort kun je nog zien dat het een verdedigde stad was.

S-Hertogenbosch

s-Hertogenbosch, ook wel Den Bosch genoemd is een grote en tevens hoofdstad van de provincie Noord-Brabant. Je kunt in deze stad veel beleven zoals je dat van een hoofdstad mag verwachten. In 1184 kreeg s-Hertogenbosch haar stadsrechten. In de stad vind je nog de stervorm van de stadswallen en delen van de oude stadsmuur.

Sluis

Sluis is een erg leuke vestingstad in het zuiden van de provincie Zeeland en werd een vestingstad in het jaar 1382. De stad is zeker een bezoekje waard, je kunt hier nog stadpoorten terugvinden, de stervorm en een beetje stadsmuur.

Sneek

Sneek is een gezellige vestingstad in de provincie Friesland, Sneek is in 1492 begonnen met bouwen van de vestingwerken, als eerste stad in Friesland. De vorm van de stadsgracht is nog aanwezig (geen stervorm) en het belangrijkste monument van Sneek, de Waterpoort.

Tiel

Tiel is een vestingstad in de provincie Gelderland, welke in de 13e eeuw stadsrechten kreeg. Van de vesting vind je nog een herbouwde waterpoort en gedeeltelijk de stadswallen in stervorm.

Valkenburg

Valkenburg is een mooie en erg toeristische vestingstad in het zuiden van de provincie Limburg. In 1041 werd al over de naam Valkenburg gesproken. In valkenburg vind je nog twee stadspoorten welke deels waren vernietigd, maar in 2014 zijn gerestaureerd naar orginele stijl. Hiernaast zijn er ook nog delen stadsmuur aanwezig.

Veere

Veere is een vestingstad in Zeeland met een mooie view over het Veerse meer. Rond 1500 werd er gebouwd aan de verdediging van de stad. In de stad vind je nog de vestingwallen, een stadspoort met stadsmuur.

Vianen

Vianen is een leuke vestingstad in de provincie Utrecht net onder de stad Utrecht. Het stadje heeft een gezellig historisch karakter. In 1336 kreeg Vianen haar stadsrechten en daarmee werden de verdedigingswerken gebouwd. Je vindt in Vianen nog een sgtadspoort en delen stadsmuur terug van de tijd van de vesting.

Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede is een gellig vesting stadje in de provincie Utrecht welke grenst aan een kruising van 3 rivieren en een kanaal (Nederrijn, Lek, Kromme Rijn en het Amsterdam-Rijnkanaal). In het jaar 1300 verkreeg Wij bij Duurstede haar stadsrechten. Je vind in de stad nog delen stadsmuur en een stadspoort welke door een molen heen gaat.

Willemstad

Willemstad is nog echt een model vestingstadje, de stad kreeg in 1585 haar stadsrechten. Met de complete vestingwallen in stervorm (met ook nog bunkers uit de tweede wereldoorlog) en delen stadsmuur zie je goed aan Willemstad dat het een vestingstad is.

Woerden

Woerden is een vestingstad in de provincie Utrecht, de stad is gezellig en heeft een redelijk centrum. Woerden kreeg in 1372 haar stadsrechten. Aan de duidelijke stervorm kun je zien dat Woerden is verdedigde stad is, ook is er een kasteel aanwezig.

Woudrichem

Woudrichem is een leuk historisch vestingstadje in Noord-Brabant. Rond 1583 heeft de stads haar verdedigingswerken gemaakt. Je kunt aan de stadswallen in stervorm, de gevangenpoort en delen stadsmuur nog veel zien van de vesting.

Zaltbommel

Zaltbommel is een heel gezellig historisch vestingstadje in de provincie Gelderland welke in de 13e eeuw stadsrechten verkreeg. Zaltbommel kent zogenaamde gootspookjes, beeldjes welke zich bevinden in de goot van verschillende gebouwen. Aan delen stadsmuur, een stadspoort en stadswallen is Zaltbommel herkenbaar als vestingstad.

Zierikzee

Zierikzee is een echt leuk en gezellige vestingstad in Zeeland, met imposante gebouwen en stadspoorten. In 1248 kreeg Zierikzee stadsrechten. In de stad vind je nog mooie stadspoorten, delen muur en de vestinggracht (geen stervorm).

Zutphen

Zutphen is een mooie vestingstad welke je echt de beleving geeft in de geschiedenis terecht te zijn gekomen. Deze stad welke in 1190 haar stadrechten kreeg laat nog goed zien dat het een vesting stad is met de stervorm, stadpoort en delen stadsmuur.

Zwolle

Zwolle is een gezellige vestingstad en tevens hoofdtad van Overijssel welke in 1230 haar stadsrechten kreeg. Zwolle heeft veel te bieden, zoals je van een hoofdstad mag verwachten. De stervorm is nog altijd zichtbaar net als de Sassenpoort en delen stadsmuur.