Schoonhoven

Schoonhoven, toeristische informatie

Foto 1
Wapen van Schoonhoven
Wapen van Schoonhoven

Aantal inwoners: 13.000
Aantal rijksmonumenten: 200

Samenvatting van SchoonhovenSchoonhoven is een heel gezellig vestingstadje aan de Lek in de provincie Zuid-Holland. De stad staat bekend als Zilverstad doordat er in de 14e eeuw al veel zilversmeden waren in de vestingstad welke opdrachten kregen vand e kasteelheren. Momenteel is dit nog terug te zien door het Zilvermuseum en de Vakschool Schoonhoven met onder andere de opleiding voor Zilversmid, de enige in Nederland. Een bezoek aan de vestingstad is zeker de moeite waard en je kunt ook nog leuk winkelen bij de vele winkels of lekker genieten van een hapje en drankje bij één van de vele horeca zaken.

Interessante geschiedenis van SchoonhovenSconhouen, zo werd Schoonhoven voor het eerst genoemd in het jaar 1247. Halverwege de 13e eeuw stond er langs het veenriviertje de Zevender een kasteel, waar zich nu het Doelenplein in Schoonhoven bevindt. De kasteelheren gaven zilversmeden opdrachten om spullen voor hen te smeden, hierdoor vestigden de zilversmeden zich nabij het kasteel en is Schoonhoven uiteindelijk Zilverstad geworden. In 1518 was er een grote stadsbrand waardoor dit kasteel helaas grotendeels is afgebrand.

De ligging aan de rivier de Lek zorgt voor een goede plek om een vestingstad te creëren, zeker omdat Schoonhoven in de Oude Hollandse Waterlinie ligt. Aan de andere kant van de Lek ligt het vestingstadje Nieuwpoort, hierdoor kan de vaarverbinding door de Lek door beide vestingstadjes goed worden verdedigd.

Bezienswaardigheden in SchoonhovenSchoonhoven is een leuke en historische vestingstad, gelukkig is er nog veel bewaard gebleven van de lange historie welke je tot op de dag van vandaag nog kan bewonderen! Veel typische vestingonderdelen zijn uiteraard het bekijken waard.
De meest aansprekende bezienswaardigheden zijn:
– De veerpoort aan de Wal
– Het Stadhuis aan de Stadhuisstraat/Haven
– Het Nederlands Zilvermuseum aan het Kazerneplein
– De Grote of Bartholomeüskerk aan de Kerkstraat/Haven
– Synagoge, nu het Edelambachtshuis aan de Haven
– Het Doelenhuis aan het Doelenplein
– Het Stadskorenpakhuis aan de Koestraat
– De Watertoren aan Bij de Watertoren

Winkelen in SchoonhovenSchoonhoven telt in de gezellige stadsstraatjes een aanbod van maar liefst ongeveer 150 winkels! Je kunt in Schoonhoven lekker functioneel shoppen, maar ook geschikt voor funshoppen.

Koopavond:
Dat kan op de vrijdagavond.

Koopzondag:
De laatste zondag van de maand.

Activiteiten in SchoonhovenZin om wat te gaan doen in Schoonhoven? Dat kan ook! Je kunt naar het Zilvermuseum, maar je kunt ook langsgaan bij één van de ruim 20 edelsmeden in de stad. Voor kunst zijn er diverse galerieën en ateliers.
Er is ook een theater en als je zin hebt om te wandelen zijn er diverse stadswandelingen.


MUSEA SCHOONHOVENATTRACTIES SCHOONHOVEN

Zilvermuseum, klik hier voor de website.

– Stadswandelingen, klik hier voor de website.

BIOSCOPEN SCHOONHOVENTHEATERS SCHOONHOVEN

Helaas niet aanwezig in Schoonhoven. Hiervoor kun je uitwijken naar Gouda.

Arto Theater, klik hier voor de website.

Natuur en parken in SchoonhovenJe kunt in Schoonhoven tot ontspanning komen in het Springerpark
Ook kun je lekker langs de Lekdijk gaan wandelen of aan de noordkant van Schoonhoven door het open polderlandschap gaan wandelen (Lopikerweg, Vinkenpad)

Stappen in Schoonhoven
In Schoonhoven kun je prima uitgaan, de vele horecagelegenheden en de vele terrasjes zorgen voor een goede sfeer om een gezellige avond van te maken! Ook kun je nog naar een grote uitgaansgelegenheid aan de Opweg, welke ieder weekend is geopend.

Meer foto's van Schoonhoven