Gouda

Gouda, toeristische informatie

Foto 1
Wapen van Gouda
Wapen van Gouda

Aantal inwoners: 75.000
Aantal rijksmonumenten: 355

Samenvatting van Gouda

De Vismarkt in Gouda
De Vismarkt in Gouda

Gouda ligt in de randstad, in de provincie Zuid-Holland. De gemeente Gouda is nu nog de 48e gemeente van Nederland, Gouda telt zo’n 71.000 inwoners. De stad is heel erg gezellig en er zijn genoeg terrassen en genoeg winkels. Ook deze stad is de moeite waard om te bezoeken. De stad Gouda is net als de stad Alkmaar bekend om de kaas. Er is dan ook een kaasmarkt.

Interessante geschiedenis van Gouda

Het Lazaruspoortje In Gouda
Het Lazaruspoortje In Gouda

Je hebt ook een mooie kerk, genaamd de Sint-Jan. Wat er zo leuk aan deze kerk is, is dat dit de langste kerk van Nederland is. Dit is niet dat de kerk hoog is maar om dat de kerk heel lang is de kerk in 123 meter lang, behoorlijk lang dus. de glas in lood ramen zijn ook heel bijzonder het hele verhaal van de bijbel kan je terug lezen in de ramen.

Ook is er nog een grote bezienswaardigheid, dit is ook een kerk de kerk en staat aan een gracht. De kerk heeft een vierringtoren van 80 meter hoog.
Ook zijn er vele sluisjes in en rond om Gouda te vinden. Kortom houd je van cultureel erfgoed? Dan ben je bij Gouda aan het juiste adres!

Bezienswaardigheden in Gouda

De St.Janskerk in Gouda
De St.Janskerk in Gouda

De stad Gouda is een leuke gezellige stad, heeft 354 rijksmonumenten en is ook daarom het bezoeken waard. Een groot gedeelte van het centrum is beschermt stadsgezicht. Gouda is een leuke stad met een aantal grote bezienswaardigheden, één van deze bezienswaardigheden is het 15e eeuwen oude stadhuis Dit is tevens het Oudste stadhuis van Nederland

Winkelen in Gouda

De Lange Tiendeweg in Gouda
De Lange Tiendeweg in Gouda

Houd je van winkelen? Ga eens kijken in Gouda in de binnenstad van Gouda, er zijn zo’n 400 winkels gevestigd. In het totaal zijn er 500 winkels, dit is inclusief de wijkcentra. In het centrum van Gouda is het leuk winkelen en voor elke doelgroep is er iets te vinden. De winkeliers zijn over het algemeen vriendelijk en helpen graag, dat is wat wij ontdekten. De bekendste en de populairste winkelstraten zijn onder andere: “de Keiweg, de Tiendeweg en ook voor als het regent is er ook een oplossing, dan kun je namelijk naar de Nieuwe Markt Passage gaan.”

Gouda:

Koopavond: donderdag

Activiteiten in Gouda

De Kaasmarkt van Gouda
De Kaasmarkt van Gouda

Cultuur is ook in deze stad te vinden
Er zijn voor in de avond ook 2 bioscopen te vinden 1 is gevestigd in de wijk de Akkeren en de andere zit aan het Centraal Station uitgang Bloemendaal.
Liever naar het theater dat kan ook je kan eens gaan kijken bij de stadsschouwburg deze schouwburg is in 2011 uitgeroepen tot theater van het jaar.

Wil je lekker naar een museum dat kan ook in Gouda
Je hebt onder anderen het Catharina Gasthuis dit is een museum met altaar stukken uit de 16e eeuw en de 19e-eeuwse schilderijen.
Je hebt ook het museum van Mondriaan. Daarnaast heb je het havenmuseum Gouda en het Verzet museum Zuid-Holland


MUSEA GOUDAATTRACTIES GOUDA
 • Goudse Waag, kaas- en ambachtenmuseum. Klik hier voor de website.
 • Museum Gouda. Klik hier voor de website.
 • St.janskerk Gouda. klik hier voor de website
 • Freedom Experience.(Opening 2022)
 • De Kaasmarkt  van Gouda. Klik hier voor de website. (Meer over Nederlandse kaasmarkten klik hier)
 • Gouda Cheese Experience. Klik hier voor de website.
 • Rondvaarten door Gouda. Klik hier voor de website.
 • Dino Experience Park. Klik hier voor de website.
BIOSCOPEN GOUDATHEATERS GOUDA
 • Filmhuis Gouda. bioscoop met bijzonder programma. Klik hier voor de website.
 • Cinema Gouda. bioscoop met regulier programma. Klik hier voor de website.
 • De Goudse Schouwburg. Klik hier voor de website.
 • De Theaterbakkerheij, klik hier voor de agenda.

Natuur en parken in Gouda

Het Houtmanans pad in Gouda
Het Houtmanans pad in Gouda

De stad Gouda ligt niet in een bosrijke omgeving, maar er zijn wel een aantal grote parken in de stad te vinden, waaronder het: Van Bergen IJzendoornpark, Het Goudse Hout of het Groenhovenpark tot slot hebben we De Groene Wal.

Stappen in Gouda

De Markt in Gouda
De Markt in Gouda


In Gouda vind je vele terrasjes waar je lekker kunt genieten. De meeste terrasjes vind je aan de Markt, qua stappen bied Gouda niet heel veel. Wil je lekker uit je bol gaan, dan kun je het beste uitwijken naar Den Haag of Rotterdam of Leiden. of Utrecht

Meer foto's van Gouda