Blokzijl

Blokzijl, toeristische informatie

Foto 1
Wapen van Blokzijl
Wapen van Blokzijl

Aantal inwoners: 1.320
Aantal rijksmonumenten: 58

Samenvatting van BlokzijlBlokzijl is een klein vestingstadje met een heel gezellige en gemoedelijke sfeer. De monumentale gebouwen, diverse horeca en de haven maken Blokzijl absoluut de moeite waard om er eens een bezoekje aan te brengen. De 17e -eeuwse gebouwen geven Blokzuil een heel stedelijke sfeer.

Hoe mooi en gezellig dit vesting stadje ook is, is het wel een klein stadje en hoef je er niet heel veel tijd aan te spenderen.

Interessante geschiedenis van BlokzijlHet Kuipersluisje in het riviertje Steenwijker Aa naar de Zuiderzee werd in 1581 versterkt met een fort. Dit fort is uitgegroeid tot het vestingstadje Blokzijl, de naam Blokzijl betekend letterlijk gezien ook “versterkte sluis”, een anders woord voor sluis is ook wel “zijl”.

In het midden van de 17e-eeuw werd turf de belangrijkste brandstof voor warmte en Blokzijl werd de belangrijkste uitvoerhaven voor turf. Door deze ontwikkeling groeide de stad snel en werd er een grote haven aangelegd bij de stad.

Willem III beloonde Blokzijl in 1672 met stadsrechten, omdat de stad een goede tegenstand bood tegen Bommen Berend. Toch verloor de stad de stadsrechten helaas snel door het verliezen van macht.

In het derde kwartaal van de 17e-eeuw werd Blokzijl een steeds minder belangrijke uitvoerhaven voor turf, waardoor de groei van de stad stil bleef staan.

 

Bezienswaardigheden in BlokzijlBlokzijl heeft een aanzicht vanaf rondom de haven waardoor je de stad mooi overzichtelijk en bijna in het geheel kan bekijken.

Gebouwen die je zeker zullen opvallen en je niet moet missen zijn:

  • De Grote kerk
  • Mauritshuis

Verder is het de moeite waard om de Oude Verlaat in te lopen en de gebouwen te bekijken.

Winkelen in BlokzijlAan het Waterkeringpad kun je een paar kleinschalige gezellige winkeltjes vinden om wat te kopen en voor de dagelijkse boodschappen is er een compacte supermarkt. Let wel op, want de winkels liggen aan een heel smalle en een best drukke, enige doorgaande weg in Blokzijl.

 

Activiteiten in BlokzijlIn Blokzijl vind je het Museum Het Gildenhuys, en vanuit het museum kun je ook rondleidingen door de stad volgen.

Verder raden we je aan voor cultuur naar Meppel of Emmeloord af te reizen.

Koopavond:

Vrijdag (Supermarkt)

Koopzondag

Iedere zondag (In het winterseizoen de kleinere winkeltjes niet)


MUSEA BLOKZIJLATTRACTIES BLOKZIJL
  • Museum Het Gildenhuys, klik hier voor de website.
  • Stadswandeling via het museum, klik hier voor de website.
BIOSCOPEN BLOKZIJLTHEATERS BLOKZIJL

Niet in Blokzijl aanwezig.

Omgeving:

  • Movieskoop Cinemas Emmeloord (>15,4 km), bioscoop met regulier programma. Klik hier voor de website.
  • Luxor Cinemas Meppel (>25,3 km), bioscoop met regulier programma. Klik hier voor de website.

Niet in Blokzijl aanwezig

Omgeving:

  • Theater ‘t Voorhuys in Emmeloord (>15,3 km). Klik hier voor de website.
  • Schouwburg Ogterop Meppel (>25,8 km). Klik hier voor de website.

Natuur en parken in BlokzijlVoor de natuur zit je in Blokzijl helemaal goed, er is heel veel water en groen in de omgeving.

Meerdere meren, het Giethoornse meer, Beulakerwiede, Belterwijde, Schutsloterwijde en het Zwarte meer liggen dichtbij. Ook ben je zo bij het Nationaal park de Weerribben-Wieden.

Stappen in Blokzijl
Er is in Blokzijl voor een klein stadje veel horeca aanwezig. Lekker dineren en op een terras met mooi uitzicht (op het water) kun je je lekker ontspannen en vermaken.

Meer foto's van Blokzijl