De stelling van Amsterdam is aangelegd tussen 1880 en 1914 en heeft natuurlijk de functie om Amsterdam te beschermen bij mogelijk gevaar. Ook de koning/koningin, de regering en het leger zouden zich hier kunnen terugtrekken bij een mogelijke aanval.

Het is een zeer bijzondere en mooie linie waarvan tegenwoordig nog steeds veel terug te zien is in het landschap. Vele dijken, sluizen en maar liefst 46 forten zorgen er voor dat deze linie in werking kan worden gesteld.

Je kunt deze linie nog goed bekijken, er zijn routes die je kunt volgen om de gehele linie te ontdekken. Klik hier om naar de website van de Stelling van Amsterdam te gaan om de digitale routes te downloaden.

Amsterdam, Stelling van Amsterdam
Logo-HW-SvANHW-WE-NL-ML-FC-2048x483

De route van de Stelling van Amsterdam

De stelling van Amsterdam ligt zoals de naam eigenlijk al zegt rondom Amsterdam, tussen de 15 en 20 kilometer afstand van het centrum van de stad. Op de kaart hiernaast kun je zien hoe de linie precies rondom de stad loopt.

De stelling van Amsterdam op de kaart

Tip!

Breng een bezoek aan de bezoekerscentra:

Forteiland Pampus

Fort K'ijk (Uitgeest)

Fort C (Muizenfort in Muiden)

Het gebruik van de Stelling van Amsterdam

Tijdens zowel de eerste als de tweede wereldoorlog heeft de linie onder water gestaan door inundatie, maar er is verder nooit gevochten.