De West Brabantse Waterlinie
Ten zuiden van ons land tegen België aan ligt de West Brabantse Waterlinie tussen Bergen op Zoom en Steenbergen. De linie werd aangelegd op initiatief van Holland en de Staten van Zeeland ter verdediging van de Spanjaarden. Deze korte linie verdedigde het eiland Tholen, de vaarverbinding (de Eendracht) tussen Zeeland en Holland en natuurlijk de vestingsteden Bergen op Zoom en Steenbergen welke onderdeel uitmaken van de linie. Ook deze linie werkt met vestingsteden, forten en inundaties (het opzettelijk onder water zetten van land).

De West Brabantse Waterlinie ging in 1698 op in de Zuiderfrontier, ook wel Zuidwaterlinie genoemd.

Bergen op Zoom West Brabantse Waterlinie

Route van de West-Brabantse Waterlinie

Deze waterlinie is heel kort en ligt zoals de naam doet vermoeden in het westen van de provincie Noord-Brabant. De linie loopt van de stad  Bergen op Zoom naar Steenbergen.

West Brabantse Waterlinie
West Brabantse Waterlinie

Gebruik van de West-Brabantse Waterlinie

De linie is maar liefst zes keer in gebruik geweest met inundaties, vier keer tegen de Fransen, een keer tegen de Spanjaarden en een keer tegen de Belgen.

Inundaties met zoet en zout water

Het bijzondere aan deze linie is dat er zowel zoet als zoutwater bij komt kijken. Zoet vanaf de rivieren vanaf de oostkant en zout vanaf Zeeland, de westkant.

Bronvermelding:
Wikipedia.nl
Forten.nl