Delft

Delft, toeristische informatie

Foto 1
Wapen van Delft
Wapen van Delft

Aantal inwoners: 103.588
Aantal rijksmonumenten: 696

Samenvatting van Delft

Het Oude Raadhuis, Delft (zijkant)
Het Oude Raadhuis, Delft (zijkant)

Delft is een prachtige oude stad en voor iedereen wel de moeite waard om te bezoeken, de stad is ooit ontstaan aan een gegraven waterloop, genaamd de ‘Delf’. Delft ligt in de provincie Zuid-Holland tussen de grote steden Den Haag en Rotterdam in.

De stad staat bekend om zijn prachtige historische binnenstad, de grachten en natuurlijk wereldwijd bekende ‘Delfts-blauw’.

Interessante geschiedenis van Delft

De Oosterpoort in Delft
De Oosterpoort in Delft

Met de prachtige oude binnenstad, de vele mooie monumenten en de oude grachten maakt Delft een prachtige historische indruk. Als je door Delft loopt krijg je zeker het gevoel dat je in een oude stad bent beland.

Ondanks de historische rampen is de binnenstad erg mooi en historisch. In 1536 een grote stadsbrand welke vermoedelijk is ontstaan door een blikseminslag in de ‘Nieuwe Kerk’. Later, in het jaar 1654 was de ‘Delftse Donderslag’, toen is er een opslagplaats voor buskruit ontploft in het noordoosten van de binnenstad. Deze donderslag is vermoedelijk ontstaan door vonken welke uit een lantaarn op het kruit zijn beland, dit heeft een enorme explosie veroorzaakt.

Verdere Delftse historie is ‘Het Delfts blauw’, het blauwe steenwerk dat wereldwijd zijn bekendheid heeft. Tot in de 16e eeuw was aardewerk er alleen maar voor de rijke mensen, overal ontstaan verschillende plateelbakkers. In Antwerpen zijn ze veel steenwerk gaan bakken, waar het na de val van Antwerpen werd verhuist naar Delft. Tussen 1600 en 1800 werd Delft één van de belangrijkste aardewerkproducenten van heel Europa. Door de populariteit van het Chinese porselein zijn ze dit in Delft gaan namaken, vandaar de blauwe kleur.

Bezienswaardigheden in Delft

De Nieuwekerk in Delft
De Nieuwekerk in Delft

Met het verleden achter zich, kunnen we nog veel moois bewonderen in Delft. De nieuwe kerk is niet alleen prachtig om te zien, maar is ook de kerk met de op één na hoogste kerktoren (108,75M) van Nederland, alleen de Dom in Utrecht verslaat de toren. Naast dit bijzondere feit heeft de kerk ook een sterke band met het Koningshuis van Nederland, onder de kerk is een grafkelder van de Oranje-Nassau. Naast deze imposante kerk is ook het stadhuis aan hetzelfde plein een prachtig monument, het oude stadhuis had de grote stadsbrand overleeft maar is helaas in het jaar 1618 wel afgebrand. Er werd een stadhuis gebouwd om het oudste gebouw van Delft, ‘het Oude steen’. ‘Het Oude steen’ is de toren die je nog goed kunt zien, deze staat middenin het Stadhuis en is er onderdeel van geworden, het was de vroegere martelkamer. Op deze mooie gebouwen na kun je goed door Delft heen lopen voor veel meer cultuurhistorie.

Winkelen in Delft

De Markt in Delft
De Markt in Delft

Shopplezier genoeg in Delft, in de binnenstad kun je echt voor alles terecht. In iedere winkelstraat een speciaalzaak te vinden en landelijke ketens genoeg. Een shopdag in een gezellige historische stad is zeker vermakelijk.

In de hele binnenstad zijn winkels te vinden, maar de meeste winkels vind je ten zuid/oosten van de Nieuwe Kerk.

Delft:
Koopavond: Vrijdag
Elke zondag koopzondag

Activiteiten in Delft

Het Oude Raadhuis, Delft (voorkant)
Het Oude Raadhuis, Delft (voorkant)

Genoeg te doen in Delft, vervelen is not done! Je kunt één van de vele musea uitzoeken, de 108,75M hoge toren beklimmen, filmpje pakken, theater kijken en nog meer!


MUSEA DELFTATTRACTIES DELFT
 • Gereedschapsmuseum Mensert, Museum met oud gereedschap. Drie Akersstraat 9, Delft.
 • Medisch Farmaceutisch Museum “de Griffioen” Medisch Farmaceutisch Museum. Klik hier voor de website.
 • Museum Het Prinsenhof, Nederlandse geschiedenis. Klik hier voor de website.
 • Museum Paul Tetar van Elven, 19e eeuws kunsetnaar. Klik hier voor de website.
 • Royal Delft, De Koninklijke Porceleyne Fles. Klik hier voor de website.
 • Science Centre Delft, ontdek projecten van de universiteit Delft. klik hier voor de website.
 • Tabaks Museum Delft. Klik hier voor de website.
 • Vermeer Centrum, Johannes Vermeer, één van Nederlands beroemdste schilders allertijden. Klik hier voor de website.
 • Botanical Garden, Botanische tuin van de TU in Delft. Klik hier voor de website.
 • Maak een rondvaart door deze historische stad, klik hier voor de website.
 • Beklim de hoge toren van de ‘Nieuwe Kerk’, klik hier voor de website
 • Ontdek wat er zich afspeelt in de universiteit van Delft, klik hier voor de website
BIOSCOPEN DELFTTHEATERS DELFT
 • Pathé Delft , regulier programma. Klik hier voor de website.
 •  Filmhuis Lumen, bijzonder programma. Klik hier voor de website.
 • Theater de Veste , klik hier voor de website.
 •  Microtheater , klik hier voor de website.

Natuur en parken in Delft

De Beestenmarkt in Delft
De Beestenmarkt in Delft

Vanuit het centrum kun je snel lekker tot rust komen door te lopen naar het Wilhelminapark, het Agnetapark of het Arboretum Heempark. Dit zijn wat kleinschalige parkjes om lekker tot rust te komen. Grotere parken vind je net aan de rand van de stad

Stappen in Delft

De Beestenmarkt bij nacht in Delft
De Beestenmarkt bij nacht in Delft


Delft heeft een bruisend nachtleven, Delft is een studentenstad en heeft op stapgebied genoeg te bieden. Er zijn in Delft genoeg restaurants, kroegen, cafés en meerdere discotheken te vinden. In het gebied rondom de ‘Nieuwe Kerk’ zul je je goed vermaken.

Meer foto's van Delft