Zutphen

Zutphen, toeristische informatie

Foto 1
Wapen van Zutphen
Wapen van Zutphen

Aantal inwoners: 47.609
Aantal rijksmonumenten: 396

Samenvatting van Zutphen

De Laarstraat in Zutphen
De Laarstraat in Zutphen

Zutphen is een erg gezellige en oude Hanzestad en vestingstad in de provincie Gelderland, de geschiedenis van de stad startte al in het jaar 800 en kreeg tussen 1191 en 1196 stadsrechten. Door de vele torens die de stad kent wordt Zutphen ook wel torenstad genoemd. De stad heeft een erg gezellig karakter met veel historische gebouwen, de terrasjes en de gezellige straten.

Interessante geschiedenis van Zutphen

De Waterpoort in Zutphen
De Waterpoort in Zutphen

Zutphen is een erg monumentale stad en heeft cultureel erfgoed in overvloed. In de jaren 1284 en 1336 zijn er grote stadsbranden geweest, dit heeft er voor gezorgd dat er in die tijd al heel veel stenen gebouwen werden gebouwd. Doordat er toen al veel stenen gebouwen werden gemaakt in Zutphen zijn er nog veel oude gebouwen te zien, ook nog veel huizen uit de 14e eeuw. In de tweede wereldoorlog is er door bombardementen wel wat verwoest in Zutphen, maar direct na de oorlog werd het snel hersteld en er zijn veel gebouwen gespaard gebleven.

Zutphen wordt door haar torens ook wel een torenstad genoemd, tevens heeft Zutphen nog vele hofjes in de stad waar de rust nog heerst. Hofjes werden vroeger in steden gebouwd en zijn afgeschermd, met rondom vaak kleinere huisjes

Bezienswaardigheden in Zutphen

De Armenhage in Zutphen
De Armenhage in Zutphen

In de vestingstad Zutphen zijn nog vele vestingwerken te vinden rondom de stad, denk bijvoorbeeld aan de stadspoorten Drogenapstoren, Berkelpoort of de Nieuwstadspoort. Verder kun je de stadsmuur nog bewonderen en vele andere mooie monumentale gebouwen. Met name de Walburgiskerk steekt boven de stad uit.

Winkelen in Zutphen

De Turfstraat in Zutphen
De Turfstraat in Zutphen

Winkelen kun je wel goed in Zutphen, de stad heeft een verrassend groot winkelaanbod voor een stad met ongeveer 40.000 inwoners. Er zijn veel winkels in particuliere handen waardoor je in Zutphen snel iets kunt kopen wat je ergens anders niet kan kopen. Naast deze particuliere winkels zijn er ook meer dan genoeg grotere ketens te vinden in de stad.

Zutphen
Koopavond: vrijdag

Activiteiten in Zutphen

De IJssel in Zutphen
De IJssel in Zutphen

Je kunt in Zutphen gerust iets uitzoeken om je te vermaken naast de mooie stad te bezichtigen. Je kunt een museum bezoeken, met een fluisterboot door de stad varen, filmpje pakken of naar het theater. Klik op de lijstjes hieronder voor de opties.


MUSEA ZUTPHENATTRACTIES ZUTPHEN
  • Stedelijk Museum Zutphen, geschiedenis van Zutphen. Klik hier voor de website.
  • Museum Henriette Polak, kunst. Klik hier voor de website.
  • Maak een rondvaart met uitleg in een fluisterboot! Klik hier voor de website.
  • Beklim de Wijnhuistoren onder leiding van een gids.  hier voor de website
BIOSCOPEN ZUTPHENTHEATERS ZUTPHEN
  • Cinemajestic, regulier programma. Klik hier voor de website.
  • Filmtheater Luxor, bijzonder programma. Klik hier voor de website.
  • Theater Hanzehof, klik hier voor de website.

Natuur en parken in Zutphen

de Sint Walburgiskerk in Zutphen
de Sint Walburgiskerk in Zutphen

De stad is vrij groen, maar kent geen grote parken. Verder kun je lekker langs de rivier de IJssel lopen. Toch kun je prima terecht voor de natuur, want als je iets naar het oosten gaat vind je een erg groot bos ‘Grote Veld’ ten westen van de stad ben je zo op de prachtige ‘Veluwe’. Zutphen is dus een prima verblijfsplek als je de natuur in wil.

Stappen in Zutphen

De Groenmarkt in Zutphen
De Groenmarkt in Zutphen


Er zijn in Zutphen meerdere cafés, dancecafés en een club. Je kunt tot halverwege de nacht wel op stap in Zutphen.

Meer foto's van Zutphen