Lemmer

Lemmer, toeristische informatie

Foto 1
Wapen van Lemmer
Wapen van Lemmer

Aantal inwoners: 10.355
Aantal rijksmonumenten: 30

Samenvatting van Lemmer

Raadhuis maar ook de oude waag van Lemmer.
Raadhuis maar ook de oude waag van Lemmer.

Lemmer is een gezellige en toeristische plaats in het zuiden van de provincie Friesland. De plaats is door haar ligging het welkomstplaatje van Friesland, zowel vanaf het IJsselmeer als vanaf het vasteland door de A6 is de provincie goed via Lemmer te bereiken.

Lemmer is in de zomer een drukke toeristische badplaats. Het dorp heeft een centrumfunctie voor zuid Friesland en het noordelijk gedeelte van de provincie Flevoland. Mede door de toerisme zijn er vele terasjes te vinden in Lemmer, met name langs de gracht ‘t Dok en de binnenhaven.

Interessante geschiedenis van Lemmer

De Rooms-katholieke kerk in Lemmer
De Rooms-katholieke kerk in Lemmer

Lemmer is een oud plaatsje, de plaatsnaam werd al in het begin van de 14e eeuw genoemd, maar onder andere namen zelfs nog eerder. Door de ligging aan de vroegere Zuiderzee is er in veel oorlogen gevochten om Lemmer. Met een vloot van 146 schepen werd Lemmer één van de belangrijkste vissersplaatsen van Nederland, maar door de polder en de Afsluitdijk is hier weinig van overgebleven.

Bezienswaardigheden in Lemmer

Het Burgermester Krijgerplein in Lemmer
Het Burgermester Krijgerplein in Lemmer

De plaats Lemmer kent nog gezellige oude gebouwen, maar niet in grote getale, mede doordat Lemmer maar een klein plaatsje is met ongeveer 10.000 inwoners. Enkele mooie bezienswaardigheden zijn ‘De Wildeman’, de ‘Hervormde kerk’, de ‘Sint-Willibrorduskerk’ en de gezellige gebouwen aan de gracht ‘t Dok.

Winkelen in Lemmer

De Langestreek in Lemmer
De Langestreek in Lemmer

Lemmer heeft een centrumfunctie voor de omgeving en mede daardoor zijn er in Lemmer winkels gevestigd. Weliswaar niet in grote getale, maar er zijn een aantal kledingwinkels en winkels voor de minimale levensbehoeften. Een wat uitgebreidere winkelplaats in de omgeving is Heerenveen (>25km)


Lemmer
Koopavond: vrijdag

Activiteiten in Lemmer

Het Strand van Lemmer
Het Strand van Lemmer

In Lemmer kun je prima een museum bezoeken, naar een tropische tuin gaan, een theatervoorstelling bekijken of in de omgeving naar een bioscoop. Hiernaast is Lemmer erg geschikt voor vele verschillende soorten watersport welke goed aanwezig zijn in Lemmer.


MUSEA LEMMERATTRACTIES LEMMER
  • Oudheidskamer Lemster-Fiifgea, verveningen in Lemsterland, de Zuiderzeevisserij en de binnenvisserij. Klik hier voor de website.
  • Indian Motor Museum, klik hier voor de website.
  • Duikmuseum Lemmer, duikmaterialen van heel vroeger, toegang gratis. Klik hier voor de website.
  • Orchideeënhoeve, tropische tuin met verschillende dieren. Klik hier voor de website.
  • Maak een mooie rondvaart, klik hier voor de website van rederij Van Dijk.
BIOSCOPEN LEMMERTHEATERS LEMMER

Niet aanwezig in Lemmer wel in de Omgeving:

  •  Bios Heerenveen (>25km), Bioscoop met regulier programma. Klik hier voor de website.
  • Movieskoop Emmeloord (>18km), Bioscoop met regulier programma. Klik hier voor de website.
  • Theater De Hege Fonnen, klik hier voor de website.

Natuur en parken in Lemmer

De Hervormde kerk van Lemmer
De Hervormde kerk van Lemmer

Lemmer is uitermate geschikt voor watersport door de ligging aan het IJsselmeer. Mede door deze ligging kun je in Lemmer heerlijk over het strand wandelen gegrensd aan het IJsselmeer.

Richting het westen van Lemmer kun je lekker naar het bos gaan in Gaasterland en ten zuid-westen van Lemmer het Kuinderbos. In deze bossen kun je heerlijk tot rust komen, lekker fietsen of wandelen.

Stappen in Lemmer

Uitgaansgelegenhheden in de Langestreek, Lemmer
Uitgaansgelegenhheden in de Langestreek, Lemmer


In lemmer kun je gezellig op een terras zitten of naar een café gaan, maar om te stappen kun je beter niet naar Lemmer toe gaan. Een alternatief om naar uit te wijken is Sneek,(>26km) deze stad ligt ten noorden van Lemmer.

Meer foto's van Lemmer