Franeker

Franeker, toeristische informatie

Foto 1
Wapen van Franeker
Wapen van Franeker

Aantal inwoners: 12.760
Aantal rijksmonumenten: 179

Samenvatting van Franeker

Pakhuis aan de Prinshedrikkade in Franeker
Pakhuis aan de Prinshedrikkade in Franeker

Franeker is een gezellige stad in het westen van de provincie Friesland, het is een belangrijke stad binnen de elf Friesche steden. Met ongeveer 13.000 inwoners heeft Franeker ook een belangrijke functie voor plaatsen uit de omgeving. Franeker heeft een gezellige binnenstad, mede doordat er vele grachtjes door de binnenstad heen gaan en de binnenstad voorzien is van leuke winkels.

Interessante geschiedenis van Franeker

De Zuiderkade in Franeker
De Zuiderkade in Franeker

In de middeleeuwen ontwikkelde Franeker zich zo snel dat deze stad bijna de Hoofdstad wan Friesland zou gaan worden. Franeker zou al in het jaar 800 ontstaan zijn. in deze periode boude Karel de Grote een ‘castellum’ in noordelijk Westergo deze nederzetting werd in geschiedenis van Franeker genoemd, waarschijnlijk naar ‘Froonacker’ wat betekend ‘Land van heer/koning’.

Franeker werd tussen de 11e & 16e eeuw het bestuurlijk centrum van noordelijk Westergo dit was één van de drie streken waar de huidige provincie in vroeger tijd werd in gedeeld van oorsprong was dit onderdeel van het ‘Frankisch rijk’

In het jaar 1500 werd de stad belegerd door 16000 ontevreden Friezen.

Aan het einde van de 15e eeuw vestigde hertog Albrecht van Saksen zich tijdelijk in Franeker. Toen leek het er op dat deze mooie stad de hoofdstad van Friesland zou worden. Maar in het jaar 1504 weken de Saksen helaas uit naar Leeuwarden, wat nu de hoofdstad is. Dit kwam vanwege door het beter verdedigbare Blokhuis (Blokhuis poort). Maar Franeker bleef wel een hele belangrijke stad voor de Saksen, tot dat de Friesland als bezit overging naar Karel V.

Toen de Republiek der Zeven Verinnigde Nederlanden in opstand kwamen tegen de Spanjaarden. Franeker kozen die tijd de kant van Willem van Oranje hier voor is Franeker in 1585 beloond met een universiteit. De Universiteit van Franeker.

Helaas raakte de stad in de 18e eeuw in verval dit was in de Franse tijd  in 1811 liet Napoleon de universiteit sluiten.

 

 

Bezienswaardigheden in Franeker

De Martinikerk in Franke
De Martinikerk in Franke

Het belangrijkste monument is het prachtige oude stadhuis, zie foto hierboven. Maar de hele binnenstad heeft een gezellige historische sfeer en is de moeite waard om te bezichtigen.

Winkelen in Franeker

De Gracht aan het Raadhuisplein in Franeker
De Gracht aan het Raadhuisplein in Franeker

In Franeker kun je leuk winkelen in de historische binnenstad. Als je wat nodig bent heb je grote kans het te vinden. Voor een groot en gezellig winkelaanbod kun je ook even naar Leeuwarden toe, of voor een leuk winkelaanbod is Sneek ook een gezellige aanrader.

Koopavond:
vrijdag

Activiteiten in Franeker

Het Kaatsmuseum in Franeker
Het Kaatsmuseum in Franeker

In Franeker hoef je je niet te vervelen. Je kunt één van de musea gaan bezoeken, het stadhuis of de Martinikerk bezoeken, een bijzondere film pakken of een theatervoorstelling bijwonen.

MUSEA FRANEKERATTRACTIES FRANEKER
  • Kaatsmuseum Franeker, klik hier voor de website.
  • Korendragershuisje, erg mooi oud huisje. Kik hier voor de website.
  • Museum Martena, kunstenaar Martena. Klik hier voor de website.
  • Koninklijk Eise Eisenga Planetarium, waar het allemaal ‘om draait’ in het Eise Eisinga Planetarium! Klik hier voor de website.
  • Bezichtig de Martinikerk, klik hier voor de website.
BIOSCOPEN FRANEKERTHEATERS FRANEKER
  • De Koornbeurs, bijzonder programma. Klik hier voor de website.
  • De Koornbeurs, klik hier voor de website.

Natuur en parken in Franeker

De Gracht aan het Raadhuisplein in Franeker
De Gracht aan het Raadhuisplein in Franeker

Voor een groene natuurlijke omgeving kun je beter niet naar Franeker afreizen. Wel is er een park met bijzondere planten, de Martenatuin en kun je lekker ontspannen in het grotere Stadspark. Verder ben je zo aan de kust, richting Harlingen.

Stappen in Franeker

De Dijkstraat in Franeker
De Dijkstraat in Franeker


Ondanks het gezellige stadje met de terrassen kun je voor het lekkere stapwerk beter iets afreizen naar het bruisende Leeuwarden.

Meer foto's van Franeker