Leeuwarden

Leeuwarden, toeristische informatie

Foto 1
Wapen van Leeuwarden
Wapen van Leeuwarden

Aantal inwoners: 93.395
Aantal rijksmonumenten: 617

Samenvatting van Leeuwarden

De Pijpsteeg in Leeuwarden
De Pijpsteeg in Leeuwarden

Leeuwarden is de hoofdstad van de provincie Friesland en is onderdeel van de 11 Steden die Friesland kent, de stad telt ongeveer 95.000 inwoners. Het is een sfeervolle stad met veel cultureel erfgoed, grachten en winkels. Leeuwarden kent ook veel studenten en is mede daardoor een bruisende stad, de stad heeft dus veel te bieden.

Interessante geschiedenis van Leeuwarden

De Oldenhove in Leeuwarden
De Oldenhove in Leeuwarden

In de stad Leeuwarden kun je van alles bekijken, de oude binnen stad is gezellig en sfeervol.
Met 617 rijksmonumenteninschrijvingen staat Leeuwarden in de top-15 van Nederlandse monumentengemeenten. Dankzij een historische binnenstad en woonwijken uit de late negentiende en vroege twintigste eeuw. Ook heeft de stad beschermde stadsgezichten; als de binnenstad met singels, het Nieuwe Kanaalgebied en de Hollanderwijk.
De geschiedenis van Leeuwarden gaat terug tot in de Romeinse tijd, toen woonden er al mensen op de plek waar nu de kerktoren Oldehove staat.
Het is verder onbekend wanneer mensen zich voor het eerst permanent vestigden op het grondgebied waar nu Leeuwarden zich bevindt. Sommige opgravingen duiden erop dat Leeuwarden al in de ijzertijd (de 1e eeuw v.Chr.) bestond.

Bezienswaardigheden in Leeuwarden

Het Hofpliein in Leeuwarden
Het Hofpliein in Leeuwarden

Welke gebouwen je echt moet zien zijn onder anderen, bijvoorbeeld de oude kerk genaamd Oldenhove. Dit is een onafgebouwde scheve kerktoren. wat zeker ook een aan rader is is de Waag. Tot slot zijn het stadhuis en de grafkelders plus de Blokhuispoort.

Maar deze stad heeft veel meer te bieden maar dat moeten jullie zelf Ook gaan ondervinden. Het is in ieder geval zeker leuk om deze historische stad Leeuwarden te bezoeken. De stad zit namelijk vol met verassingen.

Winkelen in Leeuwarden

De Wirdumerdijk in Leeuwarden
De Wirdumerdijk in Leeuwarden

In Leeuwarden kun je prima terecht om gezellig (langs de gracht) te winkelen, leuke winkel straten zijn onder andere Nieuwestad, Wirdumerdijk en het Wilhelminaplein. Je kunt hier terecht voor allerlei verschillende soorten winkels van kind tot 50 +

Leeuwarden:
Koopavond: donderdag

Activiteiten in Leeuwarden

Het Fries Museum in Leeuwarden
Het Fries Museum in Leeuwarden

In Leeuwarden kun je prima cultuur snuiven, er zijn veel musea, je kunt bijvoorbeeld een kijkje gaan nemen bij het Fries museum of bij het Verzetsmuseum Friesland, zijn het Prinsessen hof ,Natuurmuseum Friesland, Historisch Centrum Leeuwarden of het Tresoar.
Theater en muziek kun je hier natuurlijk ook vinden dan kun je naar de stadsschouwburg De Harmonie gaan. Ook zijn er leuke uitgaansgelegenheden genaamd, Poppodium Romein en Podium Asteriks.
Is het slecht weer dan kun je een leuk filmpje pakken in 1 van de 5 bioscopen (filmhuis)

MUSEA LEEUWARDENATTRACTIES LEEUWARDEN
 • Fries Museum, hoogtepunten van de Friese cultuur. Klik hier voor de website.
 • Natuurmuseum Fryslân. Klik hier voor de website.
 • Keramiekmuseum Princessehof. Klik hier voor de website.
 • Pier Pander Museum en Tempel, museum met tuin en werken van de Friese beeldhouwer Pier Pander (1864-1919). Klik hier voor de website.
 • Verzetsmuseum Friesland. Klik hier voor de website.
 • Museum De Grutterswinkel, Grutterswarenwinkel uit grootmoeders tijd en expositieruimte. Klik hier voor de website.
 • Museum Pakhuis Koophandel, Klik hier voor de website.
 • Traditiekamer Vliegbasis Leeuwarden, De geschiedenis van het Leeuwarder vliegveld. Klik hier voor de website, let op beperkte openingsdata en reservering nodig.
 • Museum Blokhuispoort, Bezoek de voormalige Strafgevangenis en Huis van Bewaring van Leeuwarden. Klik hier voor de website
 • Aqua Zoo Leeuwarden Klik hier voor de website
BIOSCOPEN LEEUWARDENTHEATERS LEEUWARDEN
 • Tivoli en Cinema bioscopen te Leeuwarden, regulier programma. Klik hier voor de gezamenlijke website.
 • Filmhuis Slieker, bioscoop met bijzonder programma. Klik hier voor de website.
 • Stadsschouwburg de Harmonie, Klik hier voor de website

Natuur en parken in Leeuwarden

De Prinsentuin in Leeuwarden
De Prinsentuin in Leeuwarden

Zin in wandelen? kom naar Leeuwarden. Leeuwarden kent namelijk heel veel parken enkele voorbeelden zijn bijvoorbeeld de Prinsentuin en het Leeuwarderbos tot slot heb je nog het Westerpark ook wel vossenpark genoemd. Maar de stad is heel groen en er zijn veel parken aanwezig. kent

Stappen in Leeuwarden

Het Hofplein in Leeuwarden
Het Hofplein in Leeuwarden


Leeuwarden kent een mooi en bruisend uitgaansleven, ga eens kijken bij 1 van de 100 horecagelegenheden waaronder veel kroegen een aantal feestcafés, de stad kent 7 discotheken en 7 cafés, ook zijn er nog een aantal feest cafés die tot diep in de nacht geopend zijn.

Meer foto's van Leeuwarden