Veendam

Veendam, toeristische informatie

Foto 1
Wapen van Veendam
Wapen van Veendam

Aantal inwoners: 27.419
Aantal rijksmonumenten: 44

Samenvatting van Veendam

Het Veenlustplein Veendam
Het Veenlustplein Veendam

Veendam is een gezellig dorp in de provincie Groningen, het is een groene plaats en wordt dan ook wel Parkstad genoemd. De plaats ligt in de Groninger Veenkoloniën is ontstaan bij veenopgravingen, hierdoor is Veendam ontstaan aan een kanaal voor afvoer van veen. Het kanaal is gezellig aangekleed met vele witte bruggen en wordt veel gebruikt door de toeristische vaart.

Interessante geschiedenis van Veendam

De Bruggen van Veendam
De Bruggen van Veendam

Veendam ligt in de Veenkoloniën en is ook door turfopgravingen ontstaan, de plaats heeft dan ook voor een deel de typerende vorm van een Veenkoloniaal lintdorp. Een lintdorp is een lange plaats, meestal langs een kanaal, weg of dijk. Veendam heeft rondom het centrum niet meer de vorm van een echt lintdorp, dit komt doordat de twee parallel liggende kanalen Ooster- en Westerdiep moesten wijken voor de rivier de Oude AE. Dit riviertje is in Veendam nog te zien, onder andere langs de AE-Kade ten noorden van het centrum en bij het Julianapark ten zuiden van het centrum.

Bezienswaardigheden in Veendam

Het Benenden Oosterdiep in Veendam
Het Benenden Oosterdiep in Veendam

In Veendam kun je nog best mooie gebouwen bewonderen, het Veenkoloniaal Museum aan het Museumplein is gevestigd in een mooi monumentaal gebouw. Verder is er achter het hertenkamp nog een school gevestigd in een monumentaal gebouw, de wijk bij het hertenkamp zijn nog vele oude mooie villa´s te vinden welke vroeger aan de rivier de Oude AE zijn gebouwd. Ten zuiden van het centrum aan het Bocht Oosterdiep zijn nog meer mooie gebouwen te vinden en heeft de omgeving een gezellige sfeer door de jachthaven en de oude witte bruggetjes.

Winkelen in Veendam

Het Kerkplein in Veendam
Het Kerkplein in Veendam

Veendam heeft een gezellig en compact centrum waar je kunt winkelen. De belangrijkste winkelstraat is de Kerkstraat, waar je een mix van landelijke ketens en lokale winkels kunt vinden. Daarnaast zijn er ook nog andere winkelstraten zoals de Promenade en het Veenlustplein waar je kunt winkelen. In het centrum van Veendam vind je ook een aantal overdekte winkelcentra, zoals Autorama en Winkler Prins Passage. Hier vind je diverse winkels, van kledingzaken en schoenenwinkels tot drogisterijen en boekenwinkels.

Op donderdagochtend is er een markt op het Museumplein in Veendam, waar je groente, fruit, kaas, vis en andere levensmiddelen kunt kopen. In de zomermaanden is er ook een avondmarkt in het centrum van Veendam.

Kortom, in Veendam kun je leuk winkelen en zijn er genoeg mogelijkheden om te slagen voor jouw boodschappen of aankopen.

Voor een groter winkelaanbod ku je naar steden zoals Assen (>28km) Winschoten(>17km) of Groningen(>30km).

Veendam:
Koopavond: donderdag

Activiteiten in Veendam

Het Veenkoloniaal museum in Veendam
Het Veenkoloniaal museum in Veendam

In Veendam kun je het Veenkoloniaal museum bezoeken, een rit maken met een stoomtrein op de langste museumlijn van Nederland of naar een theater. Voor een filmpje kun je prima terecht in een bioscoop in de omgeving. Klik hieronder op de gekleurde blokjes om de opties te zien.


MUSEA VEENDAMATTRACTIES VEENDAM
  • Veenkoloniaal museum, museum waar de (geschiedenis) van de Veenkoloniën wordt tentoongesteld en een wisselende
    tentoonstelling aanwezig is. Klik hier voor de website.
  • Poppenhuismuseum Alida’s Kleine Wereldje
    hier voor de website.
  • Museumspoorlijn STAR, met de stoomtrein naar Stadskanaal. Met een rit van 26 kilometer lang is dit de langste museumlijn van Nederland. Klik hier voor de website.
BIOSCOPEN VEENDAMTHEATERS VEENDAM
  • Vue Hoogezand (>13km), bioscoop met regulier programma. Klik hier voor de website.
  • Stadskanaal (>17km) Smokey, bioscoop met regulier programma. Klik hier voor de website.
  • Van Beresteijn, klik hier voor de website.

Natuur en parken in Veendam

Het Borgerswold in Veendam
Het Borgerswold in Veendam

Veendam wordt ook wel Parkstad genoemd, dit wil zeggen dat het een groene plaats is. Ten zuiden van het centrum kun je lekker ontspannen in het Julianapark en naar het westen van Veendam uitgebreid ontspannen in Borgerswold. Het park Borgerswold is ruim opgezet met vele waterpartijen, bos en recreatie mogelijkheden.

Veendam ligt middenin de Veenkoloniën waar vroeger turf werd gegraven, hierdoor is er in de omgeving veel platteland met weid uitzicht over vele weiden.

Stappen in Veendam

De Blankensteinkade in Veendam
De Blankensteinkade in Veendam


In Veendam zijn meerdere cafés en er is een club, je kunt er best een gezellige avond van maken in Veendam. Voor het grootse uitgaansleven ben je ook zo in Groningen.

Meer foto's van Veendam