Groningen

Groningen, toeristische informatie

Foto 1
Wapen van Groningen
Wapen van Groningen

Aantal inwoners: 203.105
Aantal rijksmonumenten: 660

Samenvatting van Groningen

De Westerhavenstraat in Groningen
De Westerhavenstraat in Groningen

De stad Groningen is een oude, grote, gezellige stad in het noorden van ons land. Groningen telt bijna 200.000 inwoners en is daarmee veruit de grootste stad van noord Nederland. De meeste noordelingen noemen Groningen gewoon “Stad”. Groningen kent veel geschiedenis en is erg interessant voor cultureel erfgoed liefhebbers. Verder uitermate geschikt voor shoppers, cultuur liefhebbers en stappers.

 

 

 

Interessante geschiedenis van Groningen

Prinsenhof in Groningen
Prinsenhof in Groningen

Groningen is een oude stad en is al rond 1400 gaan handelen, in de middeleeuwen heeft de stad ook een belangrijke functie gehad. Natuurlijk zijn hiervan nog vele monumenten te bekijken. Helaas is er aan het eind van de tweede wereldoorlog tijdens de bevrijding door de Canadezen nog veel kapot gegaan aan onder andere het belangrijkste plein van de stad de “Grote Markt”.

Bezienswaardigheden in Groningen

Het Centraal Station van Groningen
Het Centraal Station van Groningen

Aan de grote markt staat nog altijd het belangrijkste monument van de stad, de Martinitoren (97M) met bijbehorende Martinikerk. Op kleine afstand van de Martinitoren is nog een mooie grote kerk met hoge toren (76M), dit is der Aa Kerk. Als je iets verder uit het centrum afdwaalt richting het centraal station is er nog een mooie oude kerk te bewonderen, de Sint Joseph kathedraal. De toren van dit kathedraal heet ook wel de dronkenmanstoren aangezien van elke kant van de toren twee klokken te zien zijn. Als je niet van het centraal station bent gekomen moet je het station ook nog gaan bekijken, dit is namelijk één van de mooiste treinstations van Europa. Naast de kerken zijn er natuurlijk nog veel meer mooie gebouwen te bewonderen in de stad, als je op de grote markt bent loop je even naar de achterkant van de Martinikerk en daar zie je het mooie oude provinciehuis van de provincie Groningen. Het is ook zeker de moeite waard om vanaf de grote markt naar achter de V&D te lopen, hier is een mooi oud pand van het Rijksuniversiteit Groningen (RUG) te zien. Rondom het gebied van de RUG zijn er nog veel meer oude gebouwen te vinden, buiten het centrum (richting het noorden) is nog een kerk te vinden (de nieuwe kerk) en in de wijk eromheen is ook veel oudbouw te bewonderen. Door de hele stad heen zijn maar liefst 31 hofjes/gasthuizen verstopt, deze zijn erg leuk om even een kijkje te nemen.

Winkelen in Groningen

De Grote Markt in Groningen
De Grote Markt in Groningen

In de stad Groningen is het prima winkelen, het centrum is groot en bijna alle gewenste winkels zijn wel aanwezig. De belangrijkste winkelstraat is de Heerestraat, gevolgd door de Vismarkt met daarna de Folkingestraat en Ebbingestraat. De stad kent enkel winkelstraten en geen passages.

Groningen
Koopavond: donderdag
Elke zondag koopzondag

Activiteiten in Groningen

Stads Schouwburg Groningen
Stads Schouwburg Groningen

Op het gebied van cultuur kun je je in Groningen ook vermaken, er zijn verschillende musea, namelijk; het Groninger museum, het Stripmuseum, het Noordelijk Scheepvaartmuseum, Universiteitsmuseum en het Grafisch museum.Verder zijn er verschillende activiteiten en films in het forum, nu nog aan het Heereplein. Hiernaast kun je nog een bioscoopje pakken in de bioscoop in bijvoorbeeld de Euroborg of aan het Gedempte Zuiderdiep.


MUSEA GRONINGENATTRACTIES GRONINGEN
 • Groninger museum, museum met verschillende kunsttentoonstellingen. Klik hier voor de website.
 • Universiteitsmuseum, Museum van mens, natuur en wetenschap. Klik hier voor de website.
 • Noordelijk Scheepvaartmuseum, museum met namelijk met schepen en historie uit Groningen. Klik hier voor de website.
 • Beklim de Martinitoren, uitzicht over de hele stad! Voor kaartjes en info kun je terecht bij het VVV kantoor
 • Rondvaart door de grachten, Klik hier voor de website
BIOSCOPEN GRONINGENTHEATERS GRONINGEN
 • Kinepolis Groningen, bioscoop met regulier programma. Klik hier voor de website.
 • DOT Groningen bioscoop met bijzonder programma. Klik hier voor de website.
 • Pathe Groningen, bioscoop met regulier programma. Klik hier voor de website.
 • RKZ Bios, bioscoop met bijzonder programma. Klik hier voor de website.
 • Groninger Forum, bioscoop met bijzonder programma. Klik hier voor de website.

 

 • Stadsschouwburg Groningen (SPOT theater), Klik hier voor de website.
 • De Oosterpoort Groningen (SPOT live muziek), Klik hier voor de website.
 • Der Aa-Theater, Klik hier voor de website.
 • Grand Theatre, Klik hier voor de website.

 

Natuur en parken in Groningen

De Prinsentuin in Groningen
De Prinsentuin in Groningen

De stad Groningen heeft mooie parken, het grootste is het stadspark, die is te vinden richting het westen van de stad. Daarbij heeft Groningen een mooi plantsoen (Noorderplantsoen) met hier en daar nog middeleeuwse objecten. Als je richting het zuiden van de stad gaat is daar nog het Hoornsemeer met natuurgebied. Nog niet uitgekeken op de natuur? Er zijn nog mooie bossige gebieden richting Eelde/Haren. Het is zeker de moeite waard een naar “De Braak” te gaan of “Vosbergen” of naar “Friese Veen”.

Stappen in Groningen

Een Stapgelegenheid aan de Grote markt in Groningen
Een Stapgelegenheid aan de Grote markt in Groningen


Als je van stappen houdt kun je in Groningen je lol niet op, er zijne vele bars, kroegen en discotheken te vinden in het centrum. In de Poelestraat kun je je voornamelijk goed uitleven. Houdt je van de late uurtjes? Dan is Groningen perfect, de stad kent namelijk geen sluitingstijd.

Meer foto's van Groningen