Valkenburg

Valkenburg, toeristische informatie

Foto 1
Wapen van Valkenburg
Wapen van Valkenburg

Aantal inwoners: 16.364
Aantal rijksmonumenten: 112

Samenvatting van Valkenburg

De Oude Watermolen in Valkenburg
De Oude Watermolen in Valkenburg

Valkenburg is een klein maar erg gezellig en heel toeristisch vestingstadje. Valkenburg ligt helemaal in het zuiden van het land, in het zuiden van de provincie Limburg. In Valkenburg vind je een andere bouwstijl dan je in de meeste steden van Nederland ziet, veel gebouwen zijn gemaakt van Mergel, gele stenen uit de grotten in de omgeving van de stad. De stad doet erg historisch aan en dat komt mede door deze gebouwen van mergel. Dat Valkenburg een vestingstad is kon je vrij weinig van zien, maar tegenwoordig wordt dat door de gemeente weer rechtgezet, meer hierover lees je onder het kopje Cultureel erfgoed.

Interessante geschiedenis van Valkenburg

De (Herbouwde) Geulpoort van Valkenburg
De (Herbouwde) Geulpoort van Valkenburg

Valkenburg en cultureel erfgoed gaan goed samen, dit is dan wel dé reden waardoor Valkenburg super toeristisch is! De kasteelruïne op de heuvel is al één ding dat historisch doet aanvoelen. Net als het gezellige historische pleintje naast de Oude kerk, met de waterput en kasteel Den Halder dat vroeger een vestingtoren was, maar door de jaren heen een kasteelachtig huis is geworden. Dan nog niet gesproken over de bekende Geul die door de stad heen stroomt, deze geeft ook het historische gevoel met de mergelkades.

Bezienswaardigheden in Valkenburg

Het Treinstation van Valkenburg
Het Treinstation van Valkenburg

Ja, Valkenburg kent veel bezienswaardigheden en tot op de dag van vandaag komen er nieuwe bij. Naast de bestaande Berkelpoort, is de Grendelpoort weer uitgebouwd met twee torens en is de Geulpoort vanaf de grond zelfs weer opgebouwd en zijn gereed sinds eind 2014. Hierdoor krijgt de stad echt weer een vestingstad karakter, dit karakter was grotendeels verdwenen door het ontbreken van de poorten, bijna de gehele muur en de vestinggracht. De vestinggracht wordt ook weer voor een deel teruggebouwd, dit langs de overgebleven westelijke stadsmuur, naast kasteel den Halder

Winkelen in Valkenburg

De Grendelpoort in Valkenburg
De Grendelpoort in Valkenburg

Valkenburg is niet echt een winkelstad, je kunt er je dagelijkse boodschappen halen en her en der zijn er souvenir winkels met af en toe een kledingwinkel. Om lekker te shoppen kun je beter uitwijken naar één van de omliggende steden als: Maastricht, Heerlen en Sittard.

Valkenburg:
Koopavond: Vrijdag

Activiteiten in Valkenburg

De Steenkolenmijn in Valkenburg
De Steenkolenmijn in Valkenburg

Als je iets leuks wil gaan doen dan is Valkenburg de ideale bestemming voor je! Je kunt in Valkenburg rodelen, tokkelen, musea bezoeken, grotten bezoeken of naar een openluchttheater gaan. Je zult je er dus ongetwijfeld vermaken.


MUSEA VALKENBURGATTRACTIES VALKENBURG
  • Museum Land van Valkenburg, klik hier voor de website.
  • Katakomben, loop door de gangen van de Katakomben, klik hier voor de website.
  •  Steenkolenmijn Valkenburg, ontdek dit in de mooie grotten. Klik hier voor de website.
  • A GoGo Valkenburg, spectaculair! Ga met de kabelbaan omhoog, lekker rodelen op de heuvel, de uitkijktoren beklimmen en als je durf er van af springen middels de tokkelbaan! Dit is allemaal mogelijk op één plek met een mooi uitzicht over de stad. Klik hier voor de website.
  • De ”Kasteelruïne van Valkenburg”, klik hier voor de website.
  • Pretpark de ”Valkenier”, pretpark vol met kindervermaak. Klik hier voor de website.
  • Fluweelengrot. Klik hier voor de website
  • Het ”Mergelrijk’‘. Klik hier voor de website

 

BIOSCOPEN VALKENBURGTHEATERS VALKENBURG

Niet aanwezig in Valkenburg, steden met bioscoop in de omgeving zijn:

Maastricht, Heerlen of Sittard.

  • Openluchttheater Valkenburg Klik hier voor de website.

Natuur en parken in Valkenburg

Een Pad op de Cauberg in Valkenburg
Een Pad op de Cauberg in Valkenburg

Valkenburg bevindt zich midden in de heuvels van Zuid-Limburg, hier is natuur in overvloed. Je kunt lekker lopen over de groene Cauberg en je kunt lopen in de Cauberg door de grotten. Ook kun je naar het Geulpark of één van de andere kleinere parkjes in het centrum van Valkenburg. Ten westen van Valkenburg langs de Geul zijn er nog vele bossen om lekker te ontspannen.

Stappen in Valkenburg

De Grotestraat in Valkenburg
De Grotestraat in Valkenburg


Door de toeristische aantrekkingskracht van Valkenburg kun je je in Valkenburg goed vermaken, met de vele kroegen, terrassen, restaurants, hotels, casino’s ga je echt een leuke gezellige avond tegemoet!

Meer foto's van Valkenburg