Sittard

Sittard, toeristische informatie

Foto 1
Wapen van Sittard
Wapen van Sittard

Aantal inwoners: 37.218
Aantal rijksmonumenten: 168

Samenvatting van Sittard

Cour Solanus Sittard
Cour Solanus Sittard

Sittard is een oud stadje gelegen in ongeveer het smalste stukje van de provincie Limburg, op de grens van Midden-Limburg en het heuvelachtige Zuid-Limburg. Sittard is één van de oudste steden van Nederland en heeft in het jaar 1243 stadsrechten gekregen.

Sittard is een echte kerkenstad, in de binnenstad staan redelijk dicht bij elkaar maar liefst vijf kerken. Je kunt in Sittard naast het cultureel erfgoed bekijken ook goed winkelen.

Interessante geschiedenis van Sittard

Sint-Michielskerk Sittard
Sint-Michielskerk Sittard

Sittard is één van de oudste steden van Nederland en daardoor de moeite waard om historische gebouwen te bekijken. Een deel van de Markt is een beschermd stadsgezicht en daarnaast heeft de stad nog vele monumenten. Een kerkenstad kun je Sittard best noemen met maar liefst vijf kerken bij elkaar in de binnenstad.

Sittard kende wel een rampjaar, het jaar 1677 was een echt rampjaar voor Sittard. Na 1668 heeft de Franse koning Lodewijk XIV vele pogingen gedaan om Nederlandse grondgebieden te bezitten, met name de steden in het zuiden van Limburg waren een groot doelwit van Lodewijk XIV. In het jaar 1676 zijn de Fransen Sittard binnengedrongen en hebben ze drie dagen lang Sittard geplunderd, de stadspoorten opgeblazen en de grachten gedempt. Op 22 augustus in 1677 kwamen de Fransen terug, wilden ze veel geld en hebben honderden huizen in brand gestoken. Dan gedacht dat het voorbij was kwamen nog geen twee week later de Fransen weer terug, er werden kloosters en meer huizen in brand gestoken. De stad werd als een puinhoop en leeggeplunderd achtergelaten, twee kloosters en een kleine 70 woningen bleven gespaard. Na de ‘Vrede van Nijmegen’ (1678) zijn de Fransozen uit de omgeving vertrokken en werd Sittard weer een beetje opgebouwd, maar is er nooit helemaal overheen gekomen.

Bezienswaardigheden in Sittard

Basiliek Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart, Sittard
Basiliek Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart, Sittard

ondanks de gebeurtenissen in Sittard zijnnog steeds bezienswaardig, mede doordat er meerdere belangrijke gebouwen na 1678 weer zijn opgebouwd. Het belangrijkste en meest opvallende monument is de St.-Petruskerk met de 80 meter hoge kerktoren, verder zijn er zoals eerder genoemd nog meerdere monumentale kerken in de binnenstad te vinden. Naast de kerken in De Markt ook erg gezellig met de historische gebouwen die eraan zitten. Als je meer wil ontdekken dan alleen de stad zijn er nog meerdere kastelen in de gemeente Sittard-Geleen te vinden.

Winkelen in Sittard

Limbrichterstraat in Sittard
Limbrichterstraat in Sittard

Winkelen kun je in de historische binnenstad van Sittard heel goed, je vind er vele grote (inter)nationale ketens en vele kleinere particuliere winkels. Met name “de Markt” en de straten eromheen zijn uitermate geschikt om te winkelen.

Sittard
Koopavond: donderdag

Activiteiten in Sittard

Archief De Domijnen - Erfgoedcentrum Sittard
Archief De Domijnen - Erfgoedcentrum Sittard

Qua activiteiten, kun je ook genoeg ook genoeg ondernemen! In Sittard kan je  lekker naar een museum of een leuk filmpje pakken. Ook attracties en theaters zijn vol op aanwezig.


MUSEA SITTARDATTRACTIES SITTARD
 • Het Domein, jong museum voor hedendaagse kunst en stedelijke historie en archeologie. Klik hier voor de website.

In de gemeente Sittard-Geleen zijn meerdere kastelen te bewonderen:

 • Kasteelpark Born, ruïne, in 1930 door brand verwoest. Klik hier voor de website.
 • Kasteel Wolfrath, in Holtum. In particuliere handen.
 • Kasteel Limbricht, klik hier voor de website.
 • Kasteel Grasbroek, eigendom van Natuurmonumenten. Klik hier voor de website.
BIOSCOPEN SITTARDTHEATERS SITTARD
 • Foroxity Filmarena, regulier programma. Klik hier voor de website.
 • Filmhuis het Domein, bijzonder programma. Klik hier voor de website.
 • Schouwburg De Domijnen, klik hier voor de website.
 •  Forum Sittard, klik hier voor de website.
 • Theater Karroessel, klik hier voor de website.
 • Het Laaglandtheater, klik hier voor de website.
 • Het Pitboel Theater, klik hier voor de website.

Natuur en parken in Sittard

Begijnenhofwal Sittard
Begijnenhofwal Sittard

Om tot rust te komen, kun je in Sittard prima terecht. Je kunt naar één van de drie parken van Sittard of naar een bos in de omgeving.

In Sittard kun je naar het Stadspark, het Burgemeester damenpark of het Limbrichterbos.

In de omgeving kun je ook bossen bezoeken, naar het zuiden richting Geleen bijvoorbeeld het Danikersbos met een natuur informatiecentrum. Ten Noorden van de stad is het IJzerenbos, hier kun je onder meer bijzondere plantensoorten ontdekken.

Stappen in Sittard

Kerkplein Sittard
Kerkplein Sittard


Het uitgaansleven bevind zich met name aan de historische ‘Markt’, hier zijn vele cafés en restaurants te vinden waar je een gezellige avond en nacht kan hebben. Als je een nog meer bruisend uitgaansleven zoekt, kun je prima in Maastricht terecht (kleine 30 kilometer richting het zuiden).

Meer foto's van Sittard