Doesburg

Doesburg, toeristische informatie

Foto 1
Wapen van Doesburg
Wapen van Doesburg

Aantal inwoners: 11.064
Aantal rijksmonumenten: 158

Samenvatting van Doesburg

De Boekholtstraat in Doesburg
De Boekholtstraat in Doesburg

In het midden van de provincie Gelderland vind je het leuke gezellige stadje Doesburg. De stad ligt midden in een groene omgeving en is een Vesting- en Hanzestad. Het inwonersaantal van Doesburg ligt ongeveer rond de 11.330 en kent 158 rijksmonumenten. Vervolgens kun je prima Winkelen in deze stad of genieten van het vele cultureel erfgoed wat Doesburg te bieden heeft.

 

(Wil je hier meer over weten over vestingsteden kijk op onze speciale pagina Vestingsteden?. Of wil je hier meer over weten over Hanzesteden? kijk op onze speciale pagina Hanzesteden?)

Interessante geschiedenis van Doesburg

Monumentale gebouwen Koepoortstraat Doesburg uit het jaar 1649
Monumentale gebouwen Koepoortstraat Doesburg uit het jaar 1649

Zoals eerder vermeld is Doesburg een leuke Vestingstad, dat kun je goed terugzien in deze stad.

Doesburg kreeg stadsrechten in het jaar 1237, de reden hier van was dat deze stad heel strategisch het lag. Namelijk aan de Oude-IJssel.

De stad heeft ook een lange tijd gefunctioneerd als vestingstad, tevens was Doesburg ook één van de 5 stemhebbende Steden van het Statenkwartier van Zutphen.

Doesburg kreeg ook een hele belangrijke economische functie als hoofdstad van het Richterambt van Doesburg.

De stad kende veel welvaart maar helaas nam dit af in de 15e eeuw. Doesburg had veel te maken met krijgsgeweld. Één van de voorbeelden hiervan is het krijgsgeweld met de Geuzen. Deze vielen Doesburg binnen in het jaar 1575.

De Geuzen hadden de stad geplunderd en in het jaar 1606 kwamen de Spanjaarden onder leiding van veldheer Ambrogio Spinola. De Spaanse troepen trokken naar de stad. Om staatse Veldheer Maurits van Nassau (Prins van Oranje) te misleiden. Alsof hij Deventer zal aanvallen. de Spanjaarden werden verslagen in de Slag bij de Berkumerbrug. Hier door werden de Doesburger verdedigingswerken Flink verbeterd dat gebeurede in de jaren 1606 t/m 1629.

Maar ook de Fransen waren Doesburg binnengevallen dat gebeurde in het jaar 1672 en hebben de stad bezet tot 1674. In de Franse bezetting kregen de vestingwerken van Doesburg een flinke update dit was gerealiseerd is door Menno van Coehoorn.

In de tweede Wereldoorlog werd de stad snel ingenomen door de Duitsers die daar ook 5 jaar hebben huisgehouden. Helaas hebben de Duitsers wel mooie monumenten opgeblazen onder anderen de Martinikerk, de Mauris kazerne & de watertoren. Tot slot is de molen ook vernietigd.

Omdat Doesburg tot 1923 een vestingstad is geweest was stadsuitbreiding helaas niet mogelijk. In de jaren 50 & 60 is het terugbouwen van de Martinikerk begonnen en gerealiseerd.

Bezienswaardigheden in Doesburg

De Paardenmarkt in Doesburg
De Paardenmarkt in Doesburg

Omdat de stad natuurlijk een vestingstad is zijn er nog een paar dingen die je kunt bewonderen. Één van de bijzondere bezienswaardigheden in het oude stadhuis van Doesburg. Ook de Martinikerk en de gasthuiskerk moet je gezien hebben. Tevens moet je de waag en de stadswallen gezien hebben.

 

Winkelen in Doesburg

De Kerkstraat in Doesburg
De Kerkstraat in Doesburg

In Doesburg kun je goed terecht voor je dagelijkse winkel behoefte, er zijn 2 winkelstraten te vinden in het vestingstadje. Doesburg je kan terecht in de Kerkstraat die overloopt in de Meipoortstraat het is GEEN echte winkelstad .

wil je goed gaan winkelen dan kun je uitwijken naar het gezellige Arnhem welke op 26> km afstand van Doesburg ligt of je kunt uitwijken naar
Apeldoorn deze stad ligt op 30> km afstand van Doesburg.

Wil je lekker historisch gaan winkelen dan kun je een kijkje gaan nemen in Hanzestad Zutphen
dit historische stadje ligt namelijk op 20 km> van Doesburg.

Koopavond Doesburg:
Vrijdag:

Activiteiten in Doesburg

het Streekmuseum de Roode Tooren in Doesburg
het Streekmuseum de Roode Tooren in Doesburg

Ook het stadje Doesburg kan je leuke dingen ondernemen op het gebied van Activiteiten bezoek bijvoorbeeld één va de musea of ga op ontdekking in de Martinikerk van Doesburg je kan namelijk ook de toren beklimmen, de toren is 94 meter hoog. En is tevens de grootste kerktoren van onze provincie Gelderland.


MUSEA DOESBURGATTRACTIES DOESBURG
  • Société Musée Lalique Pays Bas ,. Klik hier voor de site.
  • Streekmuseum de Roode Tooren , klik hier voor de site.
  • Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek , Klik hier voor de site.
  • Torenbeklimming Martinikerk , klik hier voor de site.
BIOSCOPEN DOESBURGTHEATERS DOESBURG

Helaas Niet aanwezig wel in de omgeving.

  •  Filmhuis Dieren [8>km] , bioscoop met bijzonder programma klik hier voor de website.
  •  Vue Doetinchem [13>km] , bioscoop met regulier programma klik hier voor de website.

Helaas Niet aanwezig wel in de omgeving.

  • Schouwburg Amphion in Doetinchem [13>km] klik hier voor de website.

Natuur en parken in Doesburg

Rivier de IJssel vanaf de IJsselkade in Doesburg
Rivier de IJssel vanaf de IJsselkade in Doesburg

Genieten van de natuur? dat kan heel goed in en bij Doesburg. Deze stad in namelijk omringt door bos, Doesburg ligt namelijk nabij het nationaalpark Veluwezoom. Ook kan je lekker over de stadswallen van Doesburg wandelen of een fris luchtje scheppen aan de mooie rivier de IJssel.

Stappen in Doesburg

Markt in Doesburg
Markt in Doesburg


In de stad zelf kun je prima een terrasje pakken voor het echte stapwerk raden wij Arnhem aan dit ligt op 26>km Afstand van Doesburg.

Meer foto's van Doesburg