Appingedam

Appingedam, toeristische informatie

Foto 1
Wapen van Appingedam
Wapen van Appingedam

Aantal inwoners: 11.642
Aantal rijksmonumenten: 82

Samenvatting van Appingedam

De Dijkstraat in Appingedam
De Dijkstraat in Appingedam

Appingedam is een klein maar een gezellig stadje in het noordoosten van de provincie Groningen. De stad heeft niet zoveel inwoners, het aantal staat namelijk op ongeveer 12.000. De inwoners van Appingedam worden een Damster genoemd of gewoon een Appingedammer. Dit stadje is voor oudbouw liefhebbers zeker het bezoeken waard.

Interessante geschiedenis van Appingedam

De Hangende keukens in Appingedam
De Hangende keukens in Appingedam

Zoals eerder genoemd is Appingedam een middeleeuws stadje, volgens archeologische vondsten is gebleken dat de stad stamt uit het jaar (1100).

De stad ligt aan het Damsterdiep, een onderzoek heeft laten zien dat het Damsterdiep al voor het jaar 1000 moet zijn gegraven om de ontwatering van het achterland te verbeteren.

De stad heeft sinds 1327 stadsrechten en de stad telt ongeveer 75 Rijksmonumenten, de grootste bezienswaardigheid is het stadhuis van Appingedam.

Bezienswaardigheden in Appingedam

De Historische Grachtenpanden in Appingedam
De Historische Grachtenpanden in Appingedam

Ook kan je in de buurt nog een Borg opzoeken genaamd Ekenstein, een borg is een grote monumentale boerderij dat in Groningen een borg genoemd wordt. Een borg is vergelijkbaar met een klein kasteel.

Winkelen in Appingedam

De Dijkstraat In Appingedam
De Dijkstraat In Appingedam

Qua winkel aanbod bied de stad niet veel bijzonders, maar je kan wel ongeveer 5 km uitwijken naar Delfzijl, daar vind je een groter winkel aanbod met winkels waar je alles kan kopen.

Appingedam
Koopavond: vrijdag

Activiteiten in Appingedam

Stadhuis van Appingedam
Stadhuis van Appingedam

Appingedam kent gedurende de zomerperiode de jaarlijkse Damster Stadsfeesten, die in juni starten met een kermis en een groots opgezet muziekevenement, de Nacht van Appingedam. Enkele andere stadsfeesten zijn de Custom Chopper Day, de (middeleeuwse) Coopluydenmarkt, de Kunst- en Cultuurdag en de Gondelvaart. De stadsfeesten worden in september afgesloten met de Damsterdag met een tweetal optochten met praalwagens, het zogenaamde papiercorso. De wagens zijn hier, anders dan bij de bekendere bloemencorso’s, niet met bloemen versierd, maar alle onderdelen zijn bekleed met duizenden kleurrijke papieren roosjes, gemaakt van crêpepapier.

Ook zijn er musea, er zijn 4 musea in de stad Appingedam, als eerste hebben wij het museum stad Appingedam, hier zijn vaste historische collecties en exposities. Als tweede is er de De Noordelijke Kunsthof, hier zijn diverse exposites te bewonderen, als derde het Bronsmotoren museum dit is een museum waar je diverse motoren kan bewonderen van het merk Brons. Deze motoren worden gebruikt in een gemaal, tot slot is er Museum-galerie Møhlmann, hier zijn een vaste collectie en exposities van realistische en figuratieve kunst te bewonderen.


MUSEA APPINGEDAMATTRACTIES APPINGEDAM
  •  Museum stad Appingedam Hier zijn vaste historische collectie en exposities. Klik hier voor de website
  •  De Noordelijke Kunsthof hier zijn diverse exposites te bewonderen. Klik hier voor de website
  •  Museum-galerie Møhlmann hier zijn een vaste collectie en exposities van realistische en figuratieve kunst. Klik hier voor de website
  • Damster Wandelingen, Wandelingen voor iedereen die van puzzelen houdt! Klik hier voor de website

Omgeving:

  • Muzeeaquarium Delfzijl (>6km). Klik hier voor de website
BIOSCOPEN APPINGEDAMTHEATERS APPINGEDAM

Helaas geen Bioscoop aanwezig

Omgeving:

  • Filmliga Eemsmond Delfzijl(>6km) bioscoop met bijzonder programma. Klik hier voor de website

In de omgeving:

  • Theater & Congrescentrum de Molenberg (6,5>km).Klik hier voor de website.

Natuur en parken in Appingedam

Een Historische steeg in Appingedam
Een Historische steeg in Appingedam

Houd je van parken en natuur dan is Appingedam niet aan te raden, er is namelijk 1 park, namelijk De Wierdoevers. Je kan ook een kijkje nemen bij de borg Ekenstein met wat park eromheen.

Stappen in Appingedam

Appingedam bij nacht
Appingedam bij nacht


Qua stappen ben je ook in Appingedam niet op je plaats je kan beter uitwijken naar Delfzijl dit is 5,5 KM of je kan goed uitwijken naar Groningen dit is 27,7 km rijden.

Meer foto's van Appingedam