Zaltbommel

Foto 1
Wapen van Zaltbommel
Wapen van Zaltbommel

Aantal inwoners: 12.000
Aantal rijksmonumenten: 168

Samenvatting van Zaltbommel


De Kerkstraat in Zaltbommel
De Kerkstraat in Zaltbommel

Zaltbommel is een oud, klein, gezellig stadje met een kleine 12.000 inwoners. De stad ligt op het eiland De Bommelerwaard en is te bereiken via 4 vaste oever verbindingen. In het jaar 850 werd al gesproken over de stad Bommel en in de 13e eeuw kreeg het haar stadsrechten.


Interessante geschiedenis van Zaltbommel


De Oenselstraat in Zaltbommel
De Oenselstraat in Zaltbommel

Dit onderdeel wordt spoedig toegevoegd.


Bezienswaardigheden in Zaltbommel


De Gasthuisstraat in Zaltbommel
De Gasthuisstraat in Zaltbommel

Als je van cultureel erfgoed houdt, kun je je in Zaltbommel wel vermaken. Zoals eerder gezegd is het een oud en gezellig stadje op een eiland. Doordat het een oude, nog bestaande stad is, is er genoeg cultureel erfgoed overgebleven.

Aan de Markt, het centrale plein staan mooie oude gebouwen. Hier staat het stadhuis, "het wapen van Gelderland" en de huizen van de Philips familie. Het speciale in Zaltbommel zijn de gootspookjes, welke ook gelijk op de Markt te zien zijn. Deze gootspookjes zijn in de hele stad te zien en bevinden zich in de dakgoten, dit zijn door Joris Baudoin vervaardigde beeldjes van terrazzo. Deze gootspookjes vertellen iets over de historie van het gebouw waarop een gootspookje zit, zo zit er bijvoorbeeld een gootspookje met een bril in de goot van een opticien.

Verder is er in Zaltbommel nog een mooi oud stadskasteel, dit is vroeger als woning in gebruik geweest en tegenwoordig een museum (zie foto bovenaan en onder Parken/Natuur). In dit museum is een deel van de Zaltbommelse geschiedenis te zien en op de bovenverdieping zijn Jip en Janneke te vinden, deze zijn in Zaltbommel bedacht. Vanaf het Stadskasteel is de 70 meter hoge Sint Maartenskerk al te zien, deze mooie toren heeft tijdens de 2e wereldoorlog al vol gezeten met buskruit maar hebben ze gelukkig de ontploffing kunnen tegenhouden. Rondom de kerk is het ook de moeite waard de gebouwen te bekijken en een klein uitstapje te maken richting de rivier, hier heb je mooi uitzicht op de nieuwe brug van de snelweg.

Aan de boulevard staan nog beelden, waaronder ééntje van Jip en Janneke die hun hond uitlaten (zie foto bij cultuur hieronder). Vanaf de boulevard kun je weer richting de markt via een prachtige oude poort met rondom mooie gebouwen


Winkelen in Zaltbommel


De Waterstraat in Zaltbommel
De Waterstraat in Zaltbommel

Als je alleen even lekker wil gaan winkelen, is Zaltbommel af te raden. Er zitten wel wat winkels, maar meer om gemak te dienen voor de inwoners. Dichtbij goed winkelen kan in 's-Hertogenbosch of in Utrecht.

Zaltbommel
Koopavond: vrijdag


Activiteiten in Zaltbommel


Het Stadskasteel van Zaltbommel
Het Stadskasteel van Zaltbommel

LET OP! In verband met corona maatregelen is het nodig om voor je activiteit te reserveren.

Ook op cultureel gebied heeft Zaltbommel wat te bieden, er is een schouwburgzaal, muziekschool, het Stadskasteel Zaltbommel en Slot Loevestein.


MUSEA ZALTBOMMELATTRACTIES ZALTBOMMEL

LET OP! In verband met Corona maatregelen is het nodig om voor het museum te reserveren..

  • Stadskasteel, museum met historie van Zaltbommel en Jip & Janneke. Klik [link=http://stadskasteelzaltbommel.nl/]hier[/link] voor de site.
  • Slot Loevestein, bezoek het kasteel. Klik [link=http://www.slotloevestein.nl/ external]hier[/link] voor de site.

LET OP! In verband met Corona maatregelen is het nodig om te reserveren.

  • Helaas geen specifieke attracties.

BIOSCOPEN ZALTBOMMELTHEATERS ZALTBOMMEL

LET OP! In verband met Corona maatregelen is het nodig om te reserveren.

  • Cinema Zaltbommel, klik [link=http://filmforce.nl/bioscoop/366/Filmtheater+Cinemaarten external]hier[/link] voor de site.

LET OP! In verband met Corona maatregelen is het nodig om voor je activiteit te reserveren.

  • [b]Theater De Poorterij[/b], klik [link=http://www.poorterij.nl/ external]hier[/link] voor de site.


Natuur en parken in Zaltbommel


De Singelwal in Zaltbommel
De Singelwal in Zaltbommel

Zaltbommel heeft een rustig buitengebied in een bruisende omgeving met grote steden nabij. In Zaltbommel iets buiten het centrum is natuurreservaat Kloosterwiel en is er groen rondom het centrum, verder is er weinig op dit gebied in Zaltbommel.


Stappen in Zaltbommel


De Markt van Zaltbommel
De Markt van Zaltbommel

LET OP! In verband met Corona maatregelen zijn dancings gesloten. Restaurantbezoek kan binnen en buiten, ook kroegen en cafe's zijn open. Er is wel minder capaciteit dan gebruikelijk.

Zaltbommel telt wel wat gezellige café´s en restaurants, maar voor dit gebied kun je beter uitwijken richting de grote steden dichtbij als s-Hertogenbosch of Utrecht.


Meer foto's van Zaltbommel