Zaltbommel

Zaltbommel, toeristische informatie

Foto 1
Wapen van Zaltbommel
Wapen van Zaltbommel

Aantal inwoners: 11.795
Aantal rijksmonumenten: 175

Samenvatting van Zaltbommel

De Kerkstraat in Zaltbommel
De Kerkstraat in Zaltbommel

Hanzestad Zaltbommel is een historisch, klein, maar heel gezellig vestingstadje met een kleine 12.000 inwoners. De vestingstad heeft nog een stadspoort en mooie stervormige stadswallen.

De stad ligt op het eiland De Bommelerwaard en is te bereiken via 4 vaste oever verbindingen. In het jaar 850 werd al gesproken over de stad Bommel en in de 13e eeuw kreeg het haar stadsrechten.

Interessante geschiedenis van Zaltbommel

De Oenselstraat in Zaltbommel
De Oenselstraat in Zaltbommel

Zaltbommel ligt aan de rivier de Waal, op de plek tot waar er nog zout uit de zee werd waargenomen. Daar komt dan ook het deel Zalt uit de naam van Zaltbommel vandaan en bommel komt van het woord boomgaard, de naam Zaltbommel betekend dus eigenlijk zoute boomgaard. De door de bewoners wordt de stad gewoon Bommel genoemd.

In het jaar 850 is er al een nederzetting op de plek van Zaltbommel en in 1315 kreeg de stad stadsrechten, waarna het tot een belangrijke handelsstad uitgroeide met lidmaatschap aan de Hanze.

Bezienswaardigheden in Zaltbommel

De Gasthuisstraat in Zaltbommel
De Gasthuisstraat in Zaltbommel

Als je van cultureel erfgoed houdt, kun je je in Zaltbommel wel vermaken. Zoals eerder gezegd is het een oud en gezellig stadje op een eiland. Doordat het een oude, nog bestaande stad is, is er genoeg cultureel erfgoed overgebleven.

Aan de Markt, het centrale plein staan mooie oude gebouwen. Hier staat het stadhuis,  En de huizen van de Philips familie. Het speciale in Zaltbommel zijn de gootspookjes, welke ook gelijk op de Markt te zien zijn. Deze gootspookjes zijn in de hele stad te zien en bevinden zich in de dakgoten, dit zijn door Joris Baudoin vervaardigde beeldjes van terrazzo. Deze gootspookjes vertellen iets over de historie van het gebouw waarop een gootspookje zit, zo zit er bijvoorbeeld een gootspookje met een bril in de goot van een opticien.

Verder is er in Zaltbommel nog een mooi oud stadskasteel, dit is vroeger als woning in gebruik geweest en tegenwoordig een museum (zie foto bovenaan en onder Parken/Natuur). In dit museum is een deel van de Zaltbommelse geschiedenis te zien en op de bovenverdieping zijn Jip en Janneke te vinden, deze zijn in Zaltbommel bedacht. Vanaf het Stadskasteel is de 70 meter hoge Sint Maartenskerk al te zien, deze mooie toren heeft tijdens de 2e wereldoorlog al vol gezeten met buskruit maar hebben ze gelukkig de ontploffing kunnen tegenhouden. Rondom de kerk is het ook de moeite waard de gebouwen te bekijken en een klein uitstapje te maken richting de rivier, hier heb je mooi uitzicht op de nieuwe brug van de snelweg.

Aan de boulevard staan nog beelden, waaronder ééntje van Jip en Janneke die hun hond uitlaten (zie foto bij cultuur hieronder). Vanaf de boulevard kun je weer richting de markt via een prachtige oude poort met rondom mooie gebouwen

Winkelen in Zaltbommel

De Waterstraat in Zaltbommel
De Waterstraat in Zaltbommel

Als je alleen even lekker wil gaan winkelen, is Zaltbommel af te raden. Er zitten wel wat winkels, maar meer om gemak te dienen voor de inwoners. Dichtbij goed winkelen kan in s-Hertogenbosch of in Utrecht.

Zaltbommel
Koopavond: vrijdag

Koopzondag:
Klik hier voor de actuele koopzondagen

Activiteiten in Zaltbommel

Het Stadskasteel van Zaltbommel
Het Stadskasteel van Zaltbommel

Ook op cultureel gebied heeft Zaltbommel wat te bieden, er is een schouwburgzaal, muziekschool, het Stadskasteel Zaltbommel en Slot Loevestein.


MUSEA ZALTBOMMELATTRACTIES ZALTBOMMEL
  • Stadskasteel, museum met historie van Zaltbommel en Jip & Janneke. Klik hier voor de website
  • Slot Loevestein, bezoek het kasteel. Klik hier voor de website.
  • Helaas geen specifieke attracties.
BIOSCOPEN ZALTBOMMELTHEATERS ZALTBOMMEL
  • Cinema Zaltbommel, bioscoop met bijzonder programma klik hier voor de website.

Zaltbommel; zelf heeft helaas geen bioscoop met een regulier programma wil je toch een bioscoop pakken dan raden wij de bioscoop van

s-Hertogenbosch aan! Klik hier voor de website.

  • Theater De Poorterij, klik hier voor de site.

Natuur en parken in Zaltbommel

De Singelwal in Zaltbommel
De Singelwal in Zaltbommel

Zaltbommel heeft een rustig buitengebied in een bruisende omgeving met grote steden en rivieren nabij. Je kunt rond de binnenstad heerlijk wandelen in het groen over de historische stadswallen in stervorm, er is zelfs een rondleiding mogelijk over de stadswallen. De stadswallen van Zaltbommel zijn door het rijk aangewezen als Rijksmonument en er wordt momenteel hard gewerkt om de wallen te restaureren. Klik hier voor de website met meer informatie over de stadswallen.

Ten westen van de stad is er nog Natuurreservaat Kloosterwiel en ten oosten van de stad natuurreservaat Kil van Hurwenen. Verder kun je nog heerlijk wandelen langs de rivier de Waal, voor natuurliefhebbers is er in Zaltbommel dus genoeg groen en water.

Stappen in Zaltbommel

De Markt van Zaltbommel
De Markt van Zaltbommel


Zaltbommel telt wel wat gezellige café´s en restaurants, maar voor dit gebied kun je beter uitwijken richting de grote steden dichtbij als s-Hertogenbosch of Utrecht.

Meer foto's van Zaltbommel