Zaandam

Zaandam, toeristische informatie

Foto 1
Wapen van Zaandam
Wapen van Zaandam

Aantal inwoners: 76.804
Aantal rijksmonumenten: 145

Samenvatting van Zaandam

De Korte Rozengracht
De Korte Rozengracht

Zaandam is een stad die aan de rivier de Zaan ligt. De stad ligt tevens provincie Noord-Holland. Als je van de echte Hollandse Glorie houdt dan Moet je in Zaandam geweest zijn. Zaandam is in het jaar 1811 ontstaan en is dus nog niet ontzettend oud, maar wel karakteristiek Hollands.

De stad staat wereldwijd enorm bekend om de prachtige houten Zaanse huisjes, met daarnaast de mooie houten gekleurde molens. Dit mooie deel van de stad vind je niet direct in het centrum van de stad,maar ietsje verderop langs de rivier de Zaan aan de Zaanse Schans. Ook in het centrum van Zaandam is er veel gebouwd in de Zaanse stijl. Er valt dus genoeg te ontdekken in deze bijzondere Hollandse stad.

Je kan heel goed winkelen in het centrum van Zaandam ook valt er genoeg te ontdekken op het gebied van Cultureel Erfgoed.

Interessante geschiedenis van Zaandam

De Zaanse huisjes bij de Zaanse Schans
De Zaanse huisjes bij de Zaanse Schans

Cultureel erfgoed is zeker aanwezig, hoewel het cultureel erfgoed niet allemaal in het centrum te vinden is, maar grotendeels in de Zaanse Schans dit is een buurt van Zaandam.

Zo als eerder genoemd staat Zaandam bekend om haar Zaanse stijl, maar wat is de Zaanse stijl eigenlijk? Het antwoord luidt de Zaanse stijl zijn oude Hollandse huisjes die een houtengevel hebben in de kleuren groen & wit. (zie foto’s)

Zoals genoemd is het meeste cultureel erfgoed niet allemaal in het centrum van Zaandam te vinden. Het centrum wordt momenteel wel aardig omgebouwd tot gebouwen met Zaanse gevels, zodat de binnenstad ook de gezellige oude Zaanse sfeer krijgt.

Hoe kom ik bij De Zaanse schans?
Met de auto is het 7 min rijden (5km), Te voet ongeveer een uurtje lopen, met de trein is het 6 min rijden en dan nog een klein kwartiertje lopen.

Bezienswaardigheden in Zaandam

Zaanse Schans
Zaanse Schans

De stad kent vele bezienswaardigheden

In Zaandam centrum moet je het stadhuis gezien hebben. Als je dan richting de rivier de Zaan loopt dan kom je nog twee kerken tegen, genaamd de Bonifatiuskerk en de Oostzijderkerk. Door de Zaan is nog een mooie sluis te bekijken, deze sluis heet de Willeminasluis met twee mooie beelden aan beide kanten. De allermooiste bezienswaardigheid in Zaandam centrum is het hotel bij het Centraal Station, dit hotel is gebouwd door te knutselen met de Zaanse stijl, het is namelijk een mengeling van verschillende Zaanse huisjes. Tot slot is het Tsaar Peterhuisje een aanrader om te bezoeken, dit is één van de oudste nog bestaande houten huisjes van Nederland.

De Zaanstreek is het oudste industriegebied van West-Europa, er draaiden in die tijd maar liefst zo’n 600 molens! Bij de Zaanse Schans draaien er momenteel nog 10 van. De molens zijn in de typische Zaanse stijl, maar dat is niet het enige dat je vindt in aan de Zaanse Schans, vele Zaanse huisjes kun je er vinden, dat lijkt op een gezellig dorpje. Je kunt het op zich wel zien als een mooi groot openlucht museum, maar dan gratis te bezichtigen. Één van de leukste bezienswaardigheden bij de Zaanse Schans is de replica van de eerste winkel van Albert Heijn, die nu de grootste supermarktketen van Nederland is. Tot slot zijn er nog vele Huisjes die je gezien moet hebben!

Winkelen in Zaandam

Een winkelstraat in het centrum van Zaandam
Een winkelstraat in het centrum van Zaandam

Winkelen, dat kan prima in Zaandam! In Zaandam zijn vele winkels te vinden, deze winkels kun je met name vinden aan de Gedempte Gracht en in de Rozenhof Passage.

In Zaandam kun je goed terecht voor de bekende winkelketens en hier en daar een kleinere particuliere winkel. Als je iets nodig bent, ga je dat in Zaandam wel vinden.

Zaandam
Koopavond: donderdag

Activiteiten in Zaandam

Het Zaantheater in het centrum van Zaandam
Het Zaantheater in het centrum van Zaandam

In Zaandam kun je zeker terecht voor activiteiten de stad zit vol met musea
deze musea zijn voornamelijk te vinden bij de Zaanse Schans. Verder kun je genieten van theaters, een filmpje pakken of lekker rondvaren middels een rondvaart.


MUSEA ZAANDAMATTRACTIES ZAANDAM

Zaanse Schans:

  •  Museumwinkel Albert Heijen. Klik hier voor de website.
  • Nederlands Uurwerk Museum. Klik hier voor de website.
  • Zaans Museum. Klik hier voor de website.
  • Verkade Paviljoen Hoe werd Verkade chocolade gemaakt hier kom je er achter. Klik hier voor de website.

Zaandam Centrum:

  •  Hembrugmuseum. Klik hier voor de website.
  • Czaar Peterhuisje. (bekijk één van de oudste houtenhuisje van Nederland) Klik hier voor de website.
  • E Heimans Natuurmuseum. Klik hier voor de website.

Er zijn meerde rondvaarten te vinden over de zaan

BIOSCOPEN ZAANDAMTHEATERS ZAANDAM
  • Pathé Zaandam, bioscoop met regulier programma. Klik hier voor de website.
  • De Fabriek, bioscoop met bijzonder programma. Klik hier voor de website.
  • Zaantheater. Klik hier voor de website.

Natuur en parken in Zaandam

Park aan de Klaas Kanstraat
Park aan de Klaas Kanstraat

In Zaandam vind je vele parken waaronder de Parken: Vijfhoekpark, het Darwinpark gevolgd door het Burgemeester in ‘t Veldpark en tot slot kun je eens gaan kijken bij het Jagersveld.

Liever naar de duinen? Dan moet je eens gaan kijken bij de De Kennemerduinen, dit natuurgebied dit is ongeveer 38 min rijden (28 km) vanaf Zaandam Centrum

Stappen in Zaandam

Dam Square in Zaandam met stapgelegenheid
Dam Square in Zaandam met stapgelegenheid


Als je even lekker uit wil gaan, dan kun je best goed vermaken in Zaandam, de stad kent veel uitgaansgelegenheden in het centrum, de meeste gelegenheden vind je op de Dam.

Meer foto's van Zaandam