Willemstad

Willemstad, toeristische informatie

Foto 1
Wapen van Willemstad
Wapen van Willemstad

Aantal inwoners: 3.125
Aantal rijksmonumenten: 126

Samenvatting van Willemstad

De Benedenkade in Willemstad
De Benedenkade in Willemstad

Willemstad in Nederland is een klein gezellig vestingstadje met een leuk verhaal. Het kleine vestingstadje is genoemd naar Willem de Zwijger (prins Willem van Oranje), het was Willem zelf die de opdracht gaf om deze vestingstad te bouwen. Willem heeft de oplevering van de stad helaas niet meer mogen meemaken, hij werd een een jaar eerder vermoord in Delft, dit was op 10 juli in het jaar 1584. We komen hier verderop in het verhaal zeker nog op terug.

Willemstad Nederland is een vestingstadje waar de tijd eigenlijk lang heeft stil gestaan, de stad is sinds 1585 niet veranderd. Hierdoor is het zeker de moeite waard om in Willemstad te stoppen.

Interessante geschiedenis van Willemstad

Het Mauritshuis in Willemstad
Het Mauritshuis in Willemstad

Zo als eerder genoemd is Willemstad in Nederland een stad met een rijke geschiedenis.

het begon allemaal in 1564, toen was Willemstad een klein boeren dorpje genaamd Ruigenhill, toen in het jaar 1568 de opstand tegen de Spanjaarden begon toen bleek Ruigenhil heel strategisch te liggen. Het boeren dorpje lag namelijk aan een belangrijke vaarweg tussen Holland, Zeeland en Noord-Brabant. In het jaar 1583 besloot Willem van Oranje van Ruigenhil een sterke vesting te maken, rond de bebouwing werd een mooie klassieke verdedigingsgordel aangelegd met 7 Bastions ,genaamd: Bastion Groningen, Bastion Gelderland, Bastion Zeeland, Bastion Utrecht Bastion Holland en tot slot de bastions Friesland en Overijssel.

Er waren veel soldaten in de vesting aanwezig, de eerste jaren waren er slechts 100 tot 150, deze woonden in eenvoudige kamers. Ook zijn er diverse soldaten bij de bevolking van Willemstad gaan wonen. Er waren vaak onenigheden tussen de soldaten en de burgers, in het jaar 1748 werden er aan de kerkring en kazerne twee verdedigingen gebouwd, dit bracht voor ruim 800 personen onderdak.

In 1940 werd Willemstad letterlijk weer een vesting, de Duitsers hebben de stad gebruikt als een vestingstadje er werden diverse bunkers gebouwd. De meeste van deze bunkers zijn nog steeds intact, de meeste bunkers vind je op het Bastion Gelderland.

Bezienswaardigheden in Willemstad

Het Oude Raadhuis van Willemstad, Nederland
Het Oude Raadhuis van Willemstad, Nederland

Natuurlijk heeft een toeristisch stadje als Willemstad genoeg bezienswaardigheden, wat moet je gezien hebben? Nou! De Heilige Mariakerk, deze kerk stamt uit het jaar 1875, dit was een Katholieke kerk van Willemstad. Een andere bezienswaardigheid is Het Arsenaal, een arsenaal mag natuurlijk niet ontbreken aan een vestingstad het huidige arsenaal was niet de eerste, dat was het Arctionaelhuys. Dit huis werd vervangen door het huidige Arsenaal en het huidige arsenaal stamt uit het jaar 1792.

Een aantal andere bezienswaardigheden van Willemstad zijn Het Oude Raadhuis (1587), deze werd verbouwt in 1620, vervolgens is de Koepelkerk van Willemstad ook de moeite waard, deze kerk werd speciaal gebouwd voor het Protestantse geloof en stamt uit 1607.
We zijn er nog niet, Willemstad kent nog meer bezienswaardigheden, namelijk het Mauritshuis (1623) Willemstad zal geen vestingstad zijn zonder vestingwerken, dat is de volgende bezienswaardigheid wat je zeker gezien moet hebben. Tot slot moet je nog de dÓrangemolen beken hebben. Dit zijn de grootse bezienswaardigheden van Willemstad, maar er zijn nog veel meer wil je weten welke ? bezoek dan de Willemstad zelf het is echt de moeite waard.

 

Winkelen in Willemstad

De d
De d'Orangemolen in Willemstad

Je hoeft zeker niet voor de winkels naar Willemstad want die zijn er niet. Er zijn wel een paar voor de nodige levensbehoeften, maar niet voor winkelen. Als je heel graag wil shoppen, dan moet je even uitwijken naar:
Rotterdam  (>35km) of Breda (>38km)

In deze steden kun je je heel goed winkelen.

Activiteiten in Willemstad

Het Arsenaal van Willemstad
Het Arsenaal van Willemstad

Wil je een dagje uit, ook dat kan in Willemstad. Je kan bij voorbeeld naar een museum of een mooi fort bezoeken want dat is ook mogelijk.


MUSEA WILLEMSTADATTRACTIES WILLEMSTAD
  • Museum Heemkunde Klik hier voor de website
  • Fort de Hel. Klik hier voor de website
BIOSCOPEN WILLEMSTADTHEATERS WILLEMSTAD

Willemstad kent geen bioscoop je kan daar voor beter uitwijken naar Rotterdam of Breda

Willemstad kent helaas ook geen theater je kan daar voor beter uitwijken naar Rotterdam of Breda

Natuur en parken in Willemstad

Een oude Bunker in Willemsatd
Een oude Bunker in Willemsatd

Ook is de Natuur ver te zoeken in Willemstad er zijn hier en daar wel velden met bomen maar geen bos. Natuurlijk zijn er wel Vestingwerken deze zijn wel groen. voor het grote groen kun je eens gaan kijken bij het Biesbosch.

Stappen in Willemstad

De Benedekade in Willemstad
De Benedekade in Willemstad


Willemstad is ook geen stap stad er zijn in totaal 4 uitgaansgelegenheden waar onder 1 club ongeveer 3 cafés.

voor betere stap gelegenheden kun je uitwijken naar Rotterdam of Breda

Meer foto's van Willemstad