Hoorn

Hoorn, toeristische informatie

Foto 1
Wapen van Hoorn
Wapen van Hoorn

Aantal inwoners: 51.644
Aantal rijksmonumenten: 368

Samenvatting van Hoorn

Het Westfries Museum in Hoorn
Het Westfries Museum in Hoorn

Wil je een gezellige stad bezoeken? Dan mag Hoorn niet ontbreken, Hoorn is een toeristisch stadje waar veel te doen is. Hoorn is een stad waar van alles is, er is veel erfgoed, er zijn veel winkel en tevens is er is veel cultuur! Hiernaast is er ook nog genoeg groen.

Hoorn ligt in de Provincie Noord-Holland en telt ruim 71.000 inwoners en 420 rijksmonumenten.

De stad was vroeger een hele belangrijke handelsstad en lag vroeger aan de Zuiderzee. In de stad is nog heel veel geschiedenis te zien.

Interessante geschiedenis van Hoorn

De Oosterkerk van Hoorn
De Oosterkerk van Hoorn

Ook Hoorn kent natuurlijk geschiedenis en best veel. In de Gouden eeuw was Hoorn een welvarende stad, ook een hele belangrijke stad. De schepen van de stad voerden op wereldzeeën, de vissers hadden volle netten. Als je nu in Hoorn rond loopt kun je nog vele gebouwen bekijken die uit de Gouden eeuw stammen, in het jaar 1316 wonden er al mensen in Hoorn. Deze inwoners leefden toen van de visserijen. In het jaar 1356 koopt Hoorn haar stadsrechten, toen werden de rechten uitgegeven door Graaf Willem V. In de 18e eeuw was Hoorn heel rijk, maar later in de 18e eeuw zakte Hoorn en er is dan heel veel armoede.

De stad een heeft ook tijd gekend waar vele gebouwen verloren zijn gegaan, zo gaat ook de mooie Grote kerk aan kerkplein in vlammen op. Er werd gelijk een andere kerk gebouwd, maar die was lang niet zo mooi. Verder werden er enkele stadspoorten gesloopt, de reden hier van is dat ze vonden dat de poorten in de weg stonden voor het verkeer.

Na de Tweede Wereldoorlog breekt er voor Hoorn ook een nieuwe periode van bloei aan, de Zuiderzee wordt het IJsselmeer en Hoorn is dan van hun Zeehaven af. In de 2e helft van de 19e eeuw werd de stad bekend om haar bloembolvelden ,die nu wereldwijd bekend staan.

Bezienswaardigheden in Hoorn

Achterom in Hoorn
Achterom in Hoorn

De stad Hoorn heeft vele bezienswaardigheden, dat verwacht je natuurlijk ook bij een stad van 420 rijksmonumenten. De belangrijkste monumenten die je gezien moet hebben zijn de Hoofdtoren, de Oosterpoort, De Mariatoren (ook wel kruittoren genoemd) en De Waag moet je ook zeker gezien hebben. Welke ook mooie bezienswaardigheden zijn, zijn De Oosterkerk, het West-Friesmuseum, de Boterhal en de Grote kerk. Voor deze en meer bezienswaardigheden moet je echt een bezoekje brengen aan Hoorn.

Winkelen in Hoorn

Een historisch pand in Hoorn
Een historisch pand in Hoorn

Ook voor veel winkelplezier kan je heel goed terecht in Hoorn, er zijn veel winkels. Je vind er Grote winkelketens, maar kleine ook particuliere winkels zijn zeker aanwezig. De winkelstraten zijn gezellig aangekleed en maakt het winkeldag helemaal compleet.

Enkele winkelstraten zijn onder andere; “De Nieuwesteeg, De Kruisstraat, de Geldersteeg, de Molsteeg en tot slot Het Grote Noord.

Hoorn
Koopavond: donderdag

Activiteiten in Hoorn

De Nieuwestraat in Hoorn
De Nieuwestraat in Hoorn

In hoorn kun je goed terecht voor activiteiten, waaronder één van de vele musea of attracties zie de lijst hier onder wat er te doen i


MUSEA HOORNATTRACTIES HOORN
 • Museum van de Twintigste eeuw. Klik hier voor de website.
 • Speelgoed Museum. Klik hier voor de website.
 • De Oudheidkamer. Klik hier voor de website.
 • Affichemuseum Nederland. Klik hier voor de website.
 • De Boterhal. Klik hier voor de website.
 • Westfries Museum. Klik hier voor de website.
 • Stroom trein Hoorn  Medemblik. Klik hier voor de website.
 • Kaasmarkt Hoorn. de Kaasmarkt is op elke dinsdag V.A. 18-06 t/m 27-08 Klik hier voor de website. Nog meer kaas steden bezoeken? Kijk eens op onze Kaassteden Pagina
BIOSCOPEN HOORNTHEATERS HOORN
 • Cinema Oostereiland, bioscoop met regulier programma. Klik hier voor de website.
 • Schouwburg Het Park. Klik hier voor de website.
 • Theater Het Pakhuis. Klik hier voor de website.

Natuur en parken in Hoorn

De Engeltjesbrug in Hoorn
De Engeltjesbrug in Hoorn

Zoals eerder genoemd kent Hoorn veel groen, er zijn veel parken in de stad aanwezig waar je lekker kunt genieten en tot rust kan komen. Je kan eventueel lekker naar het Risdammerhout, een bezoekje brengen Jullianapark, het Mandalapark en tot slot kun je een bezoekje Brengen aan het Wilhelminaplantsoen. Er zijn ook nog een aantel andere parken, kortom ook genoeg te doen voor natuur liefhebbers.

Stappen in Hoorn

De Roodesteen in Hoorn
De Roodesteen in Hoorn


Je kan je prima uitgaan in Hoorn, er zijn ongeveer 26 cafés 3 clubs een aantal danscafés.

Meer foto's van Hoorn