Hattem

Hattem, toeristische informatie

Foto 1
Wapen van Hattem
Wapen van Hattem

Aantal inwoners: 12.307
Aantal rijksmonumenten: 76

Samenvatting van Hattem

Grote-of Andreaskerk te Hattem
Grote-of Andreaskerk te Hattem

In het vestingstadje en Hanzestad Hattem kun je je heerlijk een ochtend of middag vermaken. In dit overzichtelijke stadje beleef je de geschiedenis, met mooie monumenten als de Dijkpoort, het Raadhuis en de Grote-of Andreaskerk.

Loop met gids door de stad, beleef het bakkerswerk in het Bakkerijmuseum of ga schilderijen bekijken in één van de andere twee musea. Bekijk en beklim de Dijkpoort, ga winkelen in het centrum en pak je rust in een park of restaurant.

Hattem is het bezoeken zeker waard!

Interessante geschiedenis van Hattem

De Markt in Hattem
De Markt in Hattem

Hattem is een zeer historische stadje welke al in 800 wordt genoemd, echter heeft het nog geen kerk of kapel, maar gingen de inwoners hoogstwaarschijnlijk naar Vaassen voor de kerk. In die tijd ging men alleen bij beestdagen en bijzondere gelegenheden naar de kerk.

In het jaar 1176 kreeg Hattem een kerk op de Gaedsbergh, ook wel Godsberg genoemd, van oushet stond hier een kapelletje. Echter is de kerk later wel weer verplaatst, naar de huidige, hoger gelegen plek van de Grote-of Andreaskerk.

Hattem op de Gaedsbergh kreeg in 1298 stadsrechten, waarna inwoners van Hattem welkom waren bij de diners, dus zal Hattem de stadsrechten al langer bezitten. Wanneer de stadsrechten zijn verkregen is niet duidelijke, in ieder geval voor 1299.

Door de goede ligging aan de IJssel werd Hattem een belangrijke handelsstad welke zich in 1299 aansloot bij het Hanzeverbond en werd Hattem een Hanzestad.

In 1404 werd het kasteel De Dikke Tinne gebouwd, welke helaas in het jaar 1567 in verval raakte. Het kasteel werd in 1778 gesloopt en de stenen werden verkocht. Nu rest er op het Tinneplein, boven de parkeergarage, alleen nog de contouren en in de straat Adelaarshoek nog een stuk muur en poort.

In 1908 werd de vervallen Dijkpoort gerestaureerd, de torentjes die er nu op zitten zijn door architect Pierre Cuypers erbij bedacht naar voorbeeld van andere stadspoorten in Nederland.

Bezienswaardigheden in Hattem

Het Raadhuis van Hattem
Het Raadhuis van Hattem

Hattem is erg gezellig en zeer bezienswaardig. Het schilderachtige historische stadje is klein en daarom overzichtelijk en goed te bekijken en zelfs te combineren met een andere plaats op dezelfde dag.

De meest in het oog springende bezienswaardigheid is de Dijkpoort, een toegangspoort welke onderdeel was van de stadmuur. Vroeger stond er nog een wat jongere poort voor, maar die is verdwenen. De Dijkpoort is in 1908 bij verval gerestaureerd, de torentjes op de poort zijn er door architect Pierre Cuypers bij bedacht. De toren kun je nog beklimmen en bezichtigen ook tijdens een bezoek aan de atelier.

Ook zeer opvallende is de mooie Grote-of Andreaskerk, een mooi Gotisch gebouw aan de Markt.

Aan de markt ook het Raadhuis van Hattem, een mooi rood wit kleurig gebouw uit de 16e eeuw.

Verder is het aan te raden om de volgende te bezienswaardigheden te bezichtigen of zelfs te bezoeken:

 • Anton Pieck Museum
 • Voerman Museum Hattem
 • Bakkerijmuseum
 • Restanten Dikke Tinne (Tinneplein)
 • Molen De Fortuin
 • Delen van de oude stadsmuur en stadstuinen

 

Winkelen in Hattem

Winkelen in de Kerkstraat in Hattem
Winkelen in de Kerkstraat in Hattem

De Kerkstraat is een gezellige winkelstraat met vele leuke winkeltjes met uiteenlopend assortiment. Ook de Kruisstraat richting de Dijkpoort heeft diverse leuke winkeltjes. In Hattem kun je prima op een gezellige manier leuke spullen kopen.

Maar wil je echt los gaan met shoppen kun je beter naar Zwolle, aan de andere kant van de IJssel.

Koopavond:

Vrijdag

Koopzondagen:

Geen

Activiteiten in Hattem

Molen De Fortuin in Hattem
Molen De Fortuin in Hattem

Je kunt de Dijkpoort gaan beklimmen, een rondwandeling door de stad met gids maken of één van de drie musea bezoeken! Ontdek de stad op een leuke manier.

Klik op onderstaande buttons voor meer informatie.


MUSEA HATTEMATTRACTIES HATTEM
 • Nederlands Bakkerijmuseum, klik hier voor de website.
 • Anton Pieck Museum, de grootse collectie werken van Anton Pieck. klik hier voor de website.
 • Voerman Museum Hattem, collectie schilderijen van Jan Voerman sr., Jan Voerman jr., Jo Koster en vele anderen, maar ook historie en archeologie. klik hier voor de website.
 • Doe een wandelroute met gids door Hattem, meer informatie bij de VVV aan de Markt
 • Bekijk en beklim de Dijkpoort, hier is een atelier. Klik hier voor de website en openingstijden.
BIOSCOPEN HATTEMTHEATERS HATTEM

Helaas geen bioscopen in Hattem, hiervoor kun je naar Zwolle, aan de andere kant van de IJssel.

Helaas geen theater in Hattem, hiervoor kun je naar Zwolle, aan de andere kant van de IJssel.

Natuur en parken in Hattem

Park Hattem
Park Hattem

Je kunt in Hattem prima in het groen vermaken door de stadswallen te volgen, met als hoogtepunt de Verkentoren en Park Hattem, dit is een heerlijke plek om te ontspannen. Of wat dacht je van langs het water wandelen langs richting de IJssel.

Daarbij ligt Hattem tegen het noordelijk gebied van de Veluwe, met oneindig veel ontspanningsmogelijkheden in de natuur!

Stappen in Hattem

De Markt in Hattem
De Markt in Hattem


In Hattem kun je heerlijk eten, drinken, borrelen in één van de restaurantjes of op de terrasjes, genoeg voor een heerlijk middagje of avondje te genieten. Als je echt helemaal los wil en in de avond/nacht wil stappen kun je uitwijken naar Zwolle.

Meer foto's van Hattem