Grave

Grave, toeristische informatie

Foto 1
Wapen van Grave
Wapen van Grave

Aantal inwoners: 8.668
Aantal rijksmonumenten: 130

Samenvatting van GraveGrave is een gezellige historische vestingstad in de provincie Noord-Brabant. Met zijn karakteristieke en schilderachtige indruk is het stadje zeker een bezoekje waard als je in de buurt bent en geven de vele terrasjes een gezellige sfeer. De stad grave wordt in 1214 al genoemd.

Interessante geschiedenis van Grave

Achter de kerk in Grave
Achter de kerk in Grave

Waan je in de geschiedenis van Grave, deze naam is afkomstig van gracht, of graven. De naam van Grave werd al rond 1214 vernoemd, de stad kent dus veel historie. Herman van Cuijk had een burcht in Cuijk laten bouwen, maar deze werd verwoest waarna hij een burcht in Grave heeft laten bouwen, rondom deze burcht ontstond het stadje Grave.

In 1672 werd de stad Grave ingenomen door de Fransen, bij het terugwinnen van de stad twee jaar later werd er veel schade aangericht in de stad en het kasteel werd verwoest. Hierna werd ook besloten de vestingwerken aan te pakken en te moderniseren zoals we een vestingstad nu kennen. De stad is vaker overgenomen door de Fransen en ook zijn de Spanjaarden er geweest, dit heeft minder verwoesting opgeleverd voor Grave, ook de tweede wereldoorlog was dreigend voor de stad maar het nagenoeg gelukkig geen schade opgeleverd. Zo kun je hedendaags nog veel historie aanschouwen.

Ook hebben de inwoners hier de voorzet gegeven in de strijd voor mensenrechten door Dr. Wier, ook voor godsdienst- en persvrijheid door Le Sage ten broek, ook voor de intercontinentale luchtvaart door Jan Hondong, de natuurbescherming door Jacobus Thijsse (oprichter natuurmonumenten) en blindenzorg. Grave is tevens geboorteplaats van de moeder des vaderlands: Anna van Egmond (eerste echtgenote Willem van Oranje).

Bezienswaardigheden in Grave

De Sint Elisabeth Kerk in Grave
De Sint Elisabeth Kerk in Grave

Zoals eerder genoemd is Grave een goed bewaarde vesting gebleven met schilderachtige gezichten. De stad kent nog vele mooie bezienswaardigheden, de Hampoort, de Sint-Elisabethkerk, de Maaspoort het oude stadhuis en het Arsenaal. Deze monumenten in de sfeer van de stad maken Grave echt tot het bezoeken waard.

Winkelen in Grave

De Rogstraat in Grave
De Rogstraat in Grave

Winkelen is in Grave met de karakteristieke winkels in het centrum erg gezellig, je kunt er voor al je behoeften wel iets kopen. Voor het drukkere en grotere inkoopplezier ben je ook zo in Nijmegen (>16km)

Activiteiten in Grave

De Scheerstraat in Grave
De Scheerstraat in Grave

In Grave kun je naar het interessante Graafs museum of een stadswandeling boeken, voor overige activiteiten kun je uitwijken Nijmegen (>16km)


MUSEA GRAVEATTRACTIES GRAVE
  • Graafs Museum, museum met archelogische vondsten. Klik hier voor de website
  • In Grave kun je met de plaatselijke VVV een stadswandeling boeken.
BIOSCOPEN GRAVETHEATERS GRAVE
  • Helaas is Grave geen bioscoop aanwezig, wij raden je aan hiervoor Nijmegen. te kiezen

een avondje naar een Theater dan zul je toch moeten uitwijken naar Nijmegen.

 

Natuur en parken in Grave

Achter het Arsenaal in Grave
Achter het Arsenaal in Grave

In de stad zelf kun je achter het Arsenaal en rondom de stad langs de vestingwerken van wat groen genieten. De ligging van Grave aan de Maas nodigt ook erg uit om langs de rivier te lopen en uit te kijken over het water. Iets ten oosten van de stad richting Gassel is ook nog een mooi bos om lekker te wandelen.

Stappen in Grave

De Maastraat in Grave
De Maastraat in Grave


Grave heeft mijn haar gezellige uitstraling en gezellige terrassen een prima mogelijk om een gezellige avond door te brengen. Voor het echt bruisende uitgaansleven raden wij echter Nijmegen aan.

Meer foto's van Grave