Giethoorn

Giethoorn, toeristische informatie

Foto 1
Wapen van Giethoorn
Wapen van Giethoorn

Aantal inwoners: 2.630
Aantal rijksmonumenten: 43

Samenvatting van GiethoornIn het noord-westen van de provincie Overijssel ligt het kleine dorpje Giethoorn, maar wel een heel toeristisch dorp met wereldwijd bekendheid en zelfs een vakje op het speelbord van de wereldeditie van Monopoly.
Giethoorn, ook wel het Venetië van het noorden genoemd doordat het dorp autovrij is en de woningen per boot te bereiken zijn. De vele grachtjes en bruggetjes geven een rustgevend gevoel ook al is het altijd druk met wandelende en varende toeristen.

Interessante geschiedenis van GiethoornIn het jaar 1170 was er in Nederland de stormvloed “Allerheilgenvloed” waardoor grote delen van Nederland onder water kwamen te staan. Toekomstige bewoners van het onderwater gelopen veengebied vonden bij het ontginnen vele hoorns van geiten op de plek waar Giethoorn ligt, waardoor de naam Geytenhoren voor het dorp werd bedacht en dat is tegenwoordig Giethoorn.

Na het jaar 1200 trokken zogenoemde Flagellanten door Europa, dit waren een soort zwervers welke ook veel criminelen aantrokken om aan te sluiten bij de groep. Wanneer er zo’n groep in de stad Utrecht terecht kwam verplichtte de Bisschop van de stad hen in 1290 zich op een vaste plek te gaan vestigingen en dat werd het veengebied waar nu Giethoorn gevestigd is. De Flagellanten waren vermoedelijk de eerste bewoners van
“Geytenhoren”, maar het is ook mogelijk dat het een groep arme mensen zijn geweest zonder vaste woonplek.

Bezienswaardigheden in GiethoornHet gehele dorp is een grote bezienswaardigheid. De grachtjes de bruggetjes en de vele mooie boerderijen maken het gehele dorp erg schilderachtig. Daarnaast is de waterrijke natuur rondom het dorp ook het bezichtigen waard.
Je kunt de bezienswaardigheden het beste bekijken door een fluisterboot te huren of deel te nemen aan een rondvaart.

Winkelen in GiethoornEen leuke souvenir of decoratie voor thuis kopen in Giethoorn kan prima, maar om even lekker te shoppen kun je uitwijken naar bijvoorbeeld de steden Meppel of Zwolle.

Activiteiten in GiethoornDoordat Giethoorn een grote toeristische trekpleister is geworden zijn er diverse activiteiten te doen. De belangrijkste activiteit is natuurlijk het varen door de vele grachtjes wat eigenlijk niet mag ontbreken bij een bezoek aan Giethoorn.


MUSEA GIETHOORNATTRACTIES GIETHOORN
  • De oude aarde, mineralen en fossielen, klik hier voor de website.
  • Gloria Maris, schelpengalerie klik hier voor de website.
  • MTN, edelstenen, klik hier voor de website.
  • Museum Giethoorn, historie Giethoorn, klik hier voor de website.
BIOSCOPEN GIETHOORNTHEATERS GIETHOORN

Helaas niet aanwezig, hiervoor kun je uitwijken naar de steden Meppel of Zwolle

Helaas niet aanwezig, hiervoor kun je uitwijken naar de steden Meppel of Zwolle

Natuur en parken in GiethoornGiethoorn is volop natuur! Het dorp zelf is groen en het gebied eromheen ook, je wandelt zo in het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Door het vele water is het fantastisch om hierin te ontspannen vanaf een bootje.

Stappen in Giethoorn
Door de grote toestroom van toerisme zijn er in Giethoorn genoeg restaurantjes, eetcafés en er zijn ook hotels.

Voor het verdere nachtleven kun je eventueel uitwijken naar de steden Meppel of Zwolle

Meer foto's van Giethoorn