Geertruidenberg

Geertruidenberg, toeristische informatie

Foto 1
Wapen van Geertruidenberg
Wapen van Geertruidenberg

Aantal inwoners: 6.942
Aantal rijksmonumenten: 90

Samenvatting van Geertruidenberg

De Oude Kazerne, in de Vennestraat  Geertruidenberg
De Oude Kazerne, in de Vennestraat Geertruidenberg

Geertruidenberg is een gezellige oude vestingstad en ligt tegenwoordig in de provincie Brabant, vroeger hoorde de stad bij de provincie Holland. Geertruidenberg is een oude stad die veel heeft meegemaakt en monumentaal de moeite waard is om te bezoeken, de stad is redelijk toeristisch.

Interessante geschiedenis van Geertruidenberg

De Vennestraat in Geertruidenberg
De Vennestraat in Geertruidenberg

Geertruidenberg heeft zijn naam gekregen door vernoeming naar Gertrudis van Nijvel (vroege middeleeuwse heilige en abdis), wie in de 7e eeuw een klooster zou hebben laten bouwen op een “Berg” (heuvel). Hier zijn echter geen sporen van gevonden.

Geertruidenberg hoorde altijd bij Holland (Huidige provincies Noord-Holland en Zuid-Holland) en was de eerste plaats van Holland dat stadsrechten kreeg, het werd in het jaar 1213 een stad. In de middeleeuwen was Geertruidenberg een goed handelsstadje, mede dankzij de Sint-Elisabethsvloed in 1421 kwam er een einde aan deze goede handelsfunctie van de stad. De Sint-Elisabethsvloed is een bekende watersnood die plaatsvond in het jaar 1421. Pas rondom dat het Koninkrijk Der Nederlanden werd gevormd in 1813 kwam de stad bij de provincie Noord-Brabant.

De vestingwerken van Geertruidenberg zijn in de 16 en 17e eeuw gemoderniseerd, de stad kreeg een plaats in de door Menno van Coehoorn ontworpen Zuidwaterlinie. Deze linie loopt van Sluis tot aan Nijmegen en moest een opmars van de Fransen kunnen tegenhouden. Diverse bastions en een aantal gebouwen als het Arsenaal, het Kruitmagazijn (ook wel cachot) en de garnizoensbakkerij (Bakkerij voor soldaten) doen nog herinneren aan het oorlogsverleden van Geertruidenberg.

Bezienswaardigheden in Geertruidenberg

De Markt in Geertruidenberg
De Markt in Geertruidenberg

Met name de markt is erg bezienswaardig en de stad kent een beschermd stadsgezicht. De kerk aan de markt is een mooi monument evenals het stadhuis, het museum en de vismarkt naast de kerk mag je ook niet missen. Het enige wat een beetje zonde is, is dat je vanaf de markt uitzicht hebt op een grote koeltoren van de Amercentrale.

Winkelen in Geertruidenberg

De Gasthuisstrrat in Geerertruidenberg
De Gasthuisstrrat in Geerertruidenberg

Voor het winkelen hoef je niet naar Geertruidenberg af te reizen. Aan de markt vind je wel een aantal leuke nostalgische winkeltjes, verder kun je de brug over de rivier de Donge oversteken naar Raamsdonkveer. In Raamsdonkveer zijn iets meer winkels te vinden.

Als je echt lekker wil shoppen ben je het snelst in Oosterhout (>9km), waarna Breda (>20km), Tilburg (>30km) of ‘S-Hertogenbosch (>35km).

Geertruidenberg
Koopavond: vrijdag

Activiteiten in Geertruidenberg

Museum De Roos in Geerertruidenberg
Museum De Roos in Geerertruidenberg

In Geertruidenberg en omgeving kun je vanalles doen, een echte aanrader is de Biesbosch! Deze kun je op allerlei manieren bewonderen. Verder kun je een museum bezoeken, een theatervoorstelling bijwonen of een film kijken in de omgeving. Kijk hieronder in de gekleurde blokjes voor de mogelijkheden.

MUSEA GEERTRUIDENBERGATTRACTIES GEERTRUIDENBERG
  • Museum de Roos, richt zich vooral op de historie van Geertruidenberg dat in 1213 als eerste stad van Holland stadsrechten kreeg, Klik hier voor de website.
  • Landgoed Het Broeck Raamsdonk (>5km), rijtuigmuseum met tuin en beelden. Klik hier voor de website.
  • Ontdek de Biesbosch per boot, elektrische scooter, fiets of tuktuk! Allerlei mogelijk heden om de Biesbosch op stille wijze te bewonderen. Klik hier voor de site van Bootje Gezond.
BIOSCOPEN GEERTRUIDENBERGTHEATERS GEERTRUIDENBERG

Hollywoud, in Almkerk (>14km), bioscoop met regulier programma. Klik hier voor de website.

  • Theater De Schattelijn, klik hier voor de website.

Natuur en parken in Geertruidenberg

De Stadswallen in Geerertruidenberg
De Stadswallen in Geerertruidenberg

Op het groen van de stadswallen na zijn er in de stad vrij weinig parken aanwezig, echter ligt er ten noorden van Geertruidenberg de Biesbosch tegen de stad aan. Als natuurliefhebber kun je hier je hart ophalen en genieten van de groene natuur in combinatie met water.

Stappen in Geertruidenberg

De Markt in Geerertruidenberg
De Markt in Geerertruidenberg


In Geertruidenberg zijn wel een aantal cafés, maar als je echt lekker wil stappen ben je het snelst in Oosterhout (>9km), waarna Breda (>20km), Tilburg (+/- 30KM) of ‘S-Hertogenbosch (>35km).

Meer foto's van Geertruidenberg