Enkhuizen

Enkhuizen, toeristische informatie

Foto 1
Wapen van Enkhuizen
Wapen van Enkhuizen

Aantal inwoners: 18.632
Aantal rijksmonumenten: 366

Samenvatting van Enkhuizen

De Torenstraat in Enkhuizen
De Torenstraat in Enkhuizen

Enkhuizen is een stad in de provincie Noord-Holland.
de stad heeft ongeveer 18,400 inwoners en 366 Rijksmonumenten.

Enkhuizen is een helle gezellige stad. Dit is ook een is stad wat zeker, op het lijstje mag van de mooiste steden van Nederland.
De stad is eigenlijk een oude havenstad wat aan het IJsselmeer zit ook is Enkhuizen ook nog een Vestingstad. Als je in Enkhuizen loopt merk je dat de stad oud is.

Interessante geschiedenis van Enkhuizen

Het Eiland in Enkhuizen
Het Eiland in Enkhuizen

nu een stukje de Geschiedenis uit Enkhuizen.

in de middeleeuwen was Enkhuizen enkel een klein vissers dorpje wanneer Enkhuizen een stad werd ? dat was in het rond begin april in het jaar (1356) deze rechten werden verleend door Graaf Willem V
in de middeleeuwen was Enkhuizen onderdeel van regio West-Friesland

in de 14 eeuw was het graven van de 1e haven voltooit hier is de Zuider Havendijk in Enkhuizen nog van over gebleven.

in de 15e en in de 16e eeuw zijn ze gestart met het uitbreiden van de havens en de vestingwerken
deze vestingwerken zal na een grote stadsuitbreiding nog zichtbaar moeten blijven

Tijdens de reformatie en de opstand tegen koning Filips II had Enkhuizen haar bloeitijd. In het jaar 1572 schaarde Enkhuizen zich als één van de eerste achter de Prins van Oranje daardoor kreeg de stad veel invloed. Als beloning voor het scharen achter de prins kreeg Enkhuizen in 1573 het zo genoemde paalkistrecht. (dit was het recht om betonning op de Zuiderzee aan te brengen en te onderhouden, daardoor konden ze passerende schepen om een betaling te vragen)

in de 17e eeuw was de grootste bloeitijd van Enkhuizen de stad teelde de grootste haringvloot van de Nederlanden. in Enkhuizen zat ook 1 van de 6 kamers van de V.O.C.

aan het einde van de 17e eeuw heeft Enkhuizen het zwaar da stad was namelijk flink aan het vervallen dit kwam door de oorlog met Engeland.

tussen het jaar (1650) en (1850) daalde de inwoners vors de stad ging van 22.000 naar 5.400 inwoners. tussen het jaar (1750) en (1850) verdwenen er ongeveer (1600) huizen de stad veranderde veel grond in weiland of moestuinen2.000 naar 5.400 inwoners. Tussen 1750 en 1850 verdwenen hierdoor ook ongeveer 1600 huizen in de stad, zodat deze sterk inkromp; hele gebieden veranderden in weiland of moestuin

naar het invoeren van de veerdienst: Enkhuizen – Stavoren en de spoordienst tussen: Stavoren – Leeuwarden plus de spoordienst naar Amsterdam bloeide de stad weer op.
toen de Afsluitdijk kwam is het haringvissen ook veeledentijd maar er kon wel naar andere vis gevist worden.

Tegenwoordig moet de stad het hebben van het: Watersport & het Toerisme en de zaadteelt met bloemenhandel

Bezienswaardigheden in Enkhuizen

Het Stadhuis van Enkhuizen
Het Stadhuis van Enkhuizen

Naar de geschiedenis is het tijd voor een, aantal leuke bezienswaardigheden van Enkhuizen. De stad zit er vol leuke bezienswaardigheden. Een paar dingen wat je echt gezien moet hebben zijn, de 2 stadspoorten van de stad. Dat zijn de Dromedaris, en de Koepoort in Enkhuizen. Veder zijn er nog veel meer bezienswaardigheden met onderranden, de Zuider- of Sint-Pancraskerk. vervolgd door het oude stadhuis moet je gezien hebben. Tot slot moet je het Spuihuisje en ook de Westfriese Munt gezien hebben.

Maar er zijn natuurlijk nog veel meer bezienswaardig heden maar die moeten jullie zelf ontdekken ;

Winkelen in Enkhuizen

De Zuiderspui in Enkhuizen
De Zuiderspui in Enkhuizen

In Enkhuizen kun je goed winkelen. Ook in deze stad vind je allerlei leuke winkels ook grote winkel ketens maar ook talloze kleine winkels zijn er te zien in Enkhuizen dus kortom winkelen ! dat kan in Enkhuizen de meeste winkels zitten in de Westerstraat en de Vijzelstraat,

Koopavond:
vrijdag

Activiteiten in Enkhuizen

Het ZuiderzeeMuseum in Enkhuizen
Het ZuiderzeeMuseum in Enkhuizen

Voor activiteiten hoef je zeker Enkhuizen niet te ontlopen. Er zijn veel musea en attracties ga lekker naar de bios of één van de leuke Musea


MUSEA ENKHUIZENATTRACTIES ENKHUIZEN
  • Enkhuizer Almanak Museum klik. hier voor de website.
  • Zuiderzee Museum klik. .hier voor de website.
  • Fessenscheepjes Museum klik. hier voor de website.
  • Sprookjes wonderland klik. hier voor de website.
  • Museumstoomtram Hoorn-Medemblik klik. hier voor de
BIOSCOPEN ENKHUIZENTHEATERS ENKHUIZEN
  • Cinerama Enkhuizen Bioscoop met regulier programma, klik. hier voor de website.

Helaas zijn er geen theaters aanwezig Enkhuizen 

Natuur en parken in Enkhuizen

De Wierdijk in Enkhuizen
De Wierdijk in Enkhuizen

Voor de natuur kan je ook wel in Enkhuizen terecht er is geen bos maar er zijn wel een aantal parken te vinden in Enkhuizen je kan natuurlijk ook terecht bij het IJsselmeer. Leuke parken zijn onder anderen het, Wilhelminaplantsoen en het Snouck van Loosenpark. Tot slot kun je ook nog terecht Op de Vestingwallen van Enkhuizen.

Stappen in Enkhuizen

De Melkmarkt in Enkhuizen
De Melkmarkt in Enkhuizen


Je kan ook voor het stappen gerust in Enkhuizen terecht er zijn vele cafeetjes je kan bijv ook naar de Club die is er ook in Enkhuizen tot slot zijn er leuke terrasjes en een klein pop podium.

Meer foto's van Enkhuizen