Bourtange

Bourtange, toeristische informatie

Foto 1
Wapen van Bourtange
Wapen van Bourtange

Aantal inwoners: 688
Aantal rijksmonumenten: 11

Samenvatting van Bourtange

De Karzernestraat in Bourtange
De Karzernestraat in Bourtange

Bourtange is een model vestingdorp in de provincie Groningen, het is als het ware een prachtig openluchtmuseum. Lees meer over vestingsteden op onze speciale pagina, klik hier. Bourtange is een echte model-vesting welke is gereconstrueerd. Beleef de echte sfeer van een vestingstad zoals deze vroeger was is een zo goed als auto-vrij vestingdorp. Hoewel het een vesting betreft heeft Bourtange nooit stadsrechten gehad en is het dus geen vestingstad, maar dorp.

Interessante geschiedenis van BourtangeIn een omgeving met bijna alleen maar moeras is vesting Bourtange ontstaan op een plek waar je met veel moeite toch door het moeras kon komen. Deze route ging over een zandrug (ook wel Tange genoemd). Tijdens de Nederlandse opstand in 1580 had de Groningse stadhouder trouw verklaard aan Spanje, de route over de zandrug werd gebruikt voor bevoorrading van de stad vanuit Duitsland. Willem van Oranje gaf daarom opdracht een vesting te bouwen om de route te blokkeren. In 1594 werd de stad Groningen herovert en bleef Bourtange bestaan als verdedigingsvesting voor de drie noordelijke provincies.

In het jaar 1851 werd vesting Bourtange opgeheven, het enige wat ervan overbleef was een agrarisch dorpje. De militaire gebouwen werden verkocht en de grachten gedempt.

De gereconstrueerde vesting, rond 1960 stroomde het dorp zo goed als leeg en begin jaren 70 liet de gemeente Vlagtwedde de vesting weer helemaal reconstrueren naar zoals het in 1742 was, dit met behulp van beeldmateriaal en kaarten van vroeger. Hierdoor is Bourtange nu een ware trekpleister voor toeristen. De lindebomen op het historische marktplein zijn nog echt eeuwenoud.

Bezienswaardigheden in Bourtange

de Vestingmolen van Bourtange
de Vestingmolen van Bourtange

Bourtange is een klein vestingdorp, de hele vesting is als het ware een vrij toegangkelijk openluchtmuseum, ofwel het hele dorps is bezienswaardig en ieder gebouw heeft zijn karakter en historische waarde. Met name het oude marktplein is zeer bezienswaardig en de twee molens geven het dorp ook extra kracht. Ook de hangende toiletten boven de gracht zijn bijzonder. In de vesting vinden regelmatig evenementen plaats met historisch karakter, houd er rekening mee dat bij een evenement een toegangsprijs kan worden gevraagd voor het betreden van de vesting.

Winkelen in Bourtange

De Meestraat in Bourtange
De Meestraat in Bourtange

In Bourtange vind je ontzettend leuke kleine (toeristische) winkeltjes met een heel gezellige sfeer. Voor echt winkelen kun je hier niet terecht en zou je moeten uitwijken naar Winschoten of Stadskanaal.

Activiteiten in Bourtange

De slag om Bourtange (Britten)
De slag om Bourtange (Britten)

De vesting Bourtange beschikt over verschillende musea welke erg leuk zijn om te bekijken.

MUSEA BOURTANGEATTRACTIES BOURTANGE
  •  Terra Mora . Over het moerasgebied. Klik hier voor de website.
  •  Museum De Baracquen. Soldatenverblijf. Klik hier voor de website.
  •  Kapiteinswoning. Dit is een Kapiteinswoning van binnen. Klik hier voor de website.
  •  Synagoge. Kerk voor de Joodse bewoners. Klik hier voor de website.
  •  Het nieuwe Kruithuis. Oude opslag voor kruit. Klik hier voor de website.
  •  De Dagen van Roem . Hier draait een film over de vesting. Klik hier voor de website

Je kunt zelf kaarsen maken in de Kaarsenmakerij in de vesting.

BIOSCOPEN BOURTANGETHEATERS BOURTANGE

Niet Bourtange aanwezig, hiervoor kun je uitwijken naar Stadskanaal

Ook is er geen theater aanwezig in Bourtange hiervoor zou je moeten uitwijken naar Stadskanaal

Natuur en parken in Bourtange

De oude stadswallen van Bourtange
De oude stadswallen van Bourtange

Naar deze vesting ga je speciaal om te wandelen en of lekker wat te eten en te drinken in het dorp. De vesting is gereconstrueerd met grachten en wallen waar je heerlijk kunt lopen en genieten van het groen.

Stappen in Bourtange

het eind van de Vestingstaat in Bourtange
het eind van de Vestingstaat in Bourtange


De vesting kent leuke cafés en restaurantjes met gezellig terrassen, hier kun je heerlijk genieten met wat lekkers en een mooi uitzicht. Verder ga je niet naar Bourtange voor het stappen.

Meer foto's van Bourtange