Assen

Assen, toeristische informatie

Foto 1
Wapen van Assen
Wapen van Assen

Aantal inwoners: 67.760
Aantal rijksmonumenten: 133

Samenvatting van Assen

Het Jacob Cramerplein in Assen
Het Jacob Cramerplein in Assen

Assen is de hoofdstad van de provincie Drenthe, Assen is een leuke gezellige stad maar tegelijkertijd is de stad wat klein, het telt zo’n 67.000 inwoners. Assen is een hele groene stad, de stad een aantal gezellige terrasjes en je kunt hier prima winkelen.

Interessante geschiedenis van Assen

Het Drents Museum in Assen
Het Drents Museum in Assen

In het jaar 1258 stond in Assen een groot nonnenklooster, genaamd: “Sancta Marria de Campe” of “Mariënkamp”. Deze is verplaatst van Coevorden naar een denkzandrug, waar nu het centrum van Assen zich bevind. In diverse straten kun je nog wat herkennen, bijvoorbeeld de Oostersingel, Noordersingel en ook aan de Zuidersingel valt er nog wat te zien. Dit klooster werd helaas in 1602 opgeheven.

De stad telt 139 rijksmonumenten, Assen is een van de jongste steden in Nederland met stadsrechten, deze kreeg Assen pas in 1809. Dit is gebeurd door Lodewijk Napoleon.

Nu is Assen de snelst groeiende stad van Noord-Nederland.

Bezienswaardigheden in Assen

Het Drents Museum, Assen
Het Drents Museum, Assen

Er zijn natuurlijk ook diverse andere bezienswaardigheden te bewonderen, Waaronder 2 mooie woonhuizen; “het Witte huis” en “Huize Oversingel”. Ook is het leuk om de gebouwen van het Drents museum te aanschouwen en is het de moeite waard om de te bekijken.

Winkelen in Assen

De Oudestraat in Assen
De Oudestraat in Assen

Voor een dagje winkelen ben je ook in Assen bij het goede adres, er is veel winkelgelegenheid. De winkelstraten lopen mooi in elkaar over dat maakt het winkelen extra plezierig.

Er zitten allerlei winkels in Assen, er zitten veel grote winkelketens ,maar ook veel kleinere winkelketens om speciale spullen te kunnen kopen. Enkele voorbeelden van deze straten zijn; “het Koopmansplein, Mecuriusplein, de Oudestraat, Kruisstraat en dan is er ook nog de Brink”. Daar omheen zijn er nog wat andere grote winkelstraten. Je kunt ook een bezoekje brengen aan winkelpassage ‘T forum.

Assen
Koopavond: Vrijdag

Activiteiten in Assen

De nieuwe Kolk in Assen
De nieuwe Kolk in Assen

Ook cultuur kun je niet weg denken in Assen, in het gebouw De Nieuwe Kolk zijn een bioscoop en een theater gevestigd.

Als je naar Assen gaat dan is het mooi om in juni te gaan dit heeft te maken met het TT evenement. Elk jaar wordt de stad omgetoverd in een grote feeststad voor jong en oud.

Ook kan je een bezoekje brengen aan het Drents Museum hier kun je alles vinden over de provincie Drenthe en de historie ervan, ook is kun je archeologische schatten vinden waaronder de oudste boot ter wereld.


MUSEA ASSENATTRACTIES ASSEN
  • Drents Museum in dit museum leer je alles over de provincie Drenthe en de historie hier van ook kun je archeologische schatten vinden. Klik hier voor de website
  • TT-circuit voor de motor liefhebber elk jaar word hier de Grand Prix gereden de WK- Superbike & de British Superbikes zijn hier actief. Klik hier voor de website
  •  TT-world dit is een groot complex waar val alles georganiseerd word. Klik hier voor de website

Omgeving:

  • Speelstad Oranje (>20km) (her opening 2022). klik hier voor de website
BIOSCOPEN ASSENTHEATERS ASSEN
  • De Nieuwe Kolk bioscoop met regulier programma. Klik hier voor de website
  • De Nieuwe Kolk. Klik hier voor de website

Natuur en parken in Assen

Oud huis in Assen
Oud huis in Assen

Net als eerder genoemd is Assen een hele groene stad. De stad ligt vlakbij een mooi natuurgebied genaamd de Drentse Aa. Assen wordt omringt door mooie bossen.

In Assen heb je zelf ook mooie parken bijv. de parken Baggelhuizen of het park Pittelo.

Je kunt ook eens gaan kijken in het Asserbos. Vlakbij Assen ligt het gebied Balloerveld ,dit is een grote zandvlakte met heide. Vroeger werd het terrein gebruikt als militair oefenterrein.

Stappen in Assen

De Brink in Assen
De Brink in Assen


Voor het uitgaan is Assen wel leuk maar wel kleinschalig, voor het grote stapwerk je kunt bijvoorbeeld naar Groningen toe, daar zijn 360 restaurants / Disco’s / Bars/ Clubs en ligt ongeveer 30 km ten noorden van de stad.

Meer foto's van Assen