Amersfoort

Amersfoort, toeristische informatie

Foto 1
Wapen van Amersfoort
Wapen van Amersfoort

Aantal inwoners: 141.795
Aantal rijksmonumenten: 459

Samenvatting van Amersfoort

Havik in Amersfoort
Havik in Amersfoort

Amersfoort is een onwijs gezellige stad, als je door de stad loopt merk je meteen dat je een wandeling door veel geschiedenis maakt. De stad is erg historisch met een groot historisch centrum compleet met muren en poorten. De stad ligt centraal in Nederland met de Onze Lieve Vrouwetoren precies in het midden van ons land. De stad is groot en heeft eigenlijk alles te bieden om voor iedereen een top stedentrip te zijn.

Interessante geschiedenis van Amersfoort

Het huis van Cohen in Amersfoort
Het huis van Cohen in Amersfoort

Houd je van cultureel erfgoed? Dan ben je Amersfoort helemaal op de juiste plek, in de stad zit het vol van de monumenten. Amersfoort kent maar liefst ongeveer 400 rijksmonumenten. Waarvan ook nog delen van de vesting Amersfoort te vinden zijn, er is namelijk nog een oude stadsmuur, een aantal mooie poorten zoals namelijk De Koppelpoort, de Kamperbinnenpoort en de waterpoort Monnikendam.

Bezienswaardigheden in Amersfoort

Waterpoort De Monnikendam in Amersfoort
Waterpoort De Monnikendam in Amersfoort

Je kan ook een kijkje nemen bij Onze lieve vrouwentoren, deze toren staat aan een gezellig plein, precies in het midden van Nederland en heeft een hoogte van 98,33M en staat daarmee op nummer 3 van onze Nederlandse hoogste kerktorens lijst. Er zijn heel veel bezienswaardigheden in Amersfoort, waaronder ook oorlogsmonumenten. Ga ook nog eens buiten het centrum kijken, je vindt daar nog veel mooie gebouwen.
Amersfoort is ook een hele oude stad, de stad dateert uit het jaar 1028, toen woonden er al boeren. De stad heeft in het jaar 1259 stadsrechten gekregen.

Leuke aanraders om te bezoeken:
Neem eens een kijkje bij het St.Pietergasthuis, bij de Sint-Joriskerk, ofde rooms-katholieke Sint-Franciscus-Xaveriuskerk en de Elleboogkerk is een leuk gebouw om te bezoeken. Verder kun je ook nog een stuk oude stadsmuur met Plomtoren aan het oudste stuk stadsmuur.

Winkelen in Amersfoort

Het St.Jorisplein in Amersfoort
Het St.Jorisplein in Amersfoort

Zin in winkelen? Dan ben je in Amersfoort op de juiste plaats. De stad kent vele winkelstraten zoals de Langestraat, Utrechtsestraat, Hellesstraat, Sint-Jorisstraat hier vind je allerlei winkels voor jong en oud voor alle doelgroepen. Er zitten veel grote winkel ketens maar ook kleine speciaalzaken.

Amersfoort:
Koopavond: donderdag
Elke zondag koopzondag

Activiteiten in Amersfoort

Een rondvaart in Amersfoort
Een rondvaart in Amersfoort

In Amersfoort kun je ook prima genieten van cultuur, onder andere diverse musea; je hebt bijvoorbeeld in het historisch stadscentrum een museum genaamd Felhite, in dit museum leer je alles over de geschiedenis van Amersfoort, dan hebben wij nog het Mondriaanhuis, dit is het huis waar piet Mondriaan geboren is. Je kunt natuurlijk ook een ander soort museum kiezen zoals het cavalerie museum, ook een historisch museum, in in dit museum komt de geschiedenis van de Nederlandse cavalerie aanbod. Naast deze musea kun je nog naar Kamp Amersfoort, hier kom je in aanraking met kennis over de 2e wereldoorlog.
Amersfoort heeft één groot theater genaamd de Flint, dit is tevens een congrescentrum met enkele kleine zalen met pop podium. In de stad zit ook één bioscoop.


MUSEA AMERSFOORTATTRACTIES AMERSFOORT
 • Kunsthal KAdE, tentoonstellingen van (moderne) kunst, architectuur, vormgeving, design en eigentijdse cultuur. Klik hier voor de website.
 • Museum Flehite, museum over de geschiedenis van Amersfoort. Klik hier voor de website.
 • Mondriaanhuis, het geboortehuis van Piet Mondriaan met het werk van de schilder Mondriaan. Klik hier voor de website.
 • Cavaleriemuseum, Van Paard tot Pantser: meer dan 425 jaar Nederlandse Cavalerie. Klik hier voor de website.
 • De Zonnehof een museum met verschillende tentoonstellingen. Klik hier voor de website.
 • Historische Collectie Verbindingsdienst. Een museum over de Verbindingsdienst. Klik hier voor de website.
 •  Dierenpark Amersfoort, een prachtige dierentuin waar je alle dieren van dichtbij ziet en soms kaan aanraken, ook is er een dinobos in het park aanwezig. Klik hier voor de website.
 • Beklimming Onze Lieve Vrouwetoren, klik in één van de hoogste kerktorens van Nederland (98m) en overzie Amersfoort na het beklimmen van 346 treden van bovenaf. Klik hier voor de website.
 • Rondvaart, bekijk Amersfoort vanaf het water middels een rondvaart door de grachten van de stad. Je kunt waterlijn vinden midden in de binnenstad nabij “Hof”. Klik hier voor de website.
BIOSCOPEN AMERSFOORTTHEATERS AMERSFOORT
 •  Pathé Amersfoort, bioscoop met regulier programma. Klik hier voor de website.
 • Vue Amersfoort , bioscoop met regulier programma. Klik hier voor de website.
 • Filmzaal De Lieve Vrouw, bioscoop met een bijzonder programma. Klik hier voor de website.
 • De Flint Theater & Congressen, klik hier voor de website.
 • ICOON theater, klik hier voor de website.
 • Het Filiaal. Klik hier voor de website.
 • Holland Opera. Klik hier voor de website.

Natuur en parken in Amersfoort

De oude stadsmuur van Amersfoort
De oude stadsmuur van Amersfoort

Amersfoort is een groene stad, dit dit komt mede door de het natuurgebied Klein Zwitserland, dit zit aan Amersfoort vast. In dit gebied kun je heerlijk wandelen. Amersfoort is zeer geschikt voor de natuur liefhebbers. De stad kent ook vele parken, onder andere; “park Nimmedor, Bokkeduinen, Park Randenbroek, van Stolbergpark, het Waterwingebied en tot slot het grote Park Schothorst. De stad heeft in 2010 een prijs binnengesleept als groenste stad van Nederland.

Ook kun je in Amersfoort naar een mooie dierentuin, hier kun je onder andere een dino bos bezoeken, je loopt dan 750 meter door een pad met replica’s van dino’s. De hoogste dino is maar liefst 14 meter hoog.

Stappen in Amersfoort

De Oude Vismarkt van Amersfoort
De Oude Vismarkt van Amersfoort


Stappen kun je in Amersfoort ook. Er zijn vele bars en restaurants, maar voor een meer bruisend nachtleven kun je beter een klein stukje uitwijken naar Utrecht.

Meer foto's van Amersfoort