Almelo

Almelo, toeristische informatie

Foto 1
Wapen van Almelo
Wapen van Almelo

Aantal inwoners: 69.691
Aantal rijksmonumenten: 76

Samenvatting van Almelo

Centrum van Almelo, de Grotestraat
Centrum van Almelo, de Grotestraat

Almelo ligt in het oosten van Overijssel in de landstreek Twente. De stad, welke in 1420 stadsrechten kreeg, is gelegen aan de beek de Almelose Aa. Almelo is ontstaan in de 11e eeuw, aan een kruispunt van land- & waterwegen en werd een echte textielstad. Een deel van de naam Almelo komt ook uit de naam van de beek, “lo” is een bos op de zandvlakte, zo maken de “Aa” en de “lo” samen de naam Almelo. Een vertaling van de naam is dus een bos op een zandvlakte aan de Aa. Almelo is een oude stad welke veel te bieden heeft, bij een bezoek aan Twente mag Almelo zeker niet ontbreken.

Interessante geschiedenis van AlmeloAlmelo is al ontstaan in de 11e eeuw, dat de stad oud is kun je nog goed zien als je door het centrum loopt. Almelo bestond al in de middeleeuwen, maar heeft alleen een gracht gehad, geen muur of poorten en heeft dus ook geen militaire functie gehad. Het belangrijkste gebouw van de stad was van vroeger uit “Huis Almelo”.

Bezienswaardigheden in Almelo

De Waag in Almelo
De Waag in Almelo

Enkele bezienswaardigheden die je gezien moet hebben zijn:
Huis Almelo, al in het begin eigendom van de familie Van Rechteren Limpurg en nu nog steeds van dezelfde familie. Vroeger werd er het recht gesproken, tegenwoordig houdt de familie zich bezig met onderhouden van oude gebouwen in de binnenstad en het onderhouden van de bossen welke eigendom zijn van de familie.De Waag aan het Waagplein, deze stamt uit het jaar 1914 en is hiermee de laatst gebouwde Waaggebouw van Nederland. De Waag diende vooral als markthal, later kwam het Stadsmuseum Almelo in het gebouw en tegenwoordig zitten er modewinkels in.

De oude Kerk, het koor van de kerk komt uit 1493 en is het oudste stukje gebouw van Almelo, de rest van de kerk komt uit 1738.

De Sociëteit, een restaurant met theater in de binnenstad.

Winkelen in Almelo

De Galerij in Almelo
De Galerij in Almelo

In Almelo kun je goed winkelen, je kunt buiten lekker shoppen of overdekt in de passage. De meeste winkels vind je aan de Grotestraat en het Marktplein. In Almelo kun je terecht voor de kleinere particuliere winkels en voor de grote ketens.

Almelo
Koopavond: donderdag

Activiteiten in Almelo

Bioscoop Movie Unlimited Almelo
Bioscoop Movie Unlimited Almelo

In Almelo kun je je prima vermaken, je kunt naar de bioscoop, een theatervoorstelling bijwonen of naar een museum gaan.

 


MUSEA ALMELOATTRACTIES ALMELO
  • Stadsmuseum Almelo, historie van Almelo. Klik hier voor de website.
  • Bakkerijmuseum de Meelzolder. Klik hier voor de website.
  • Wevershuisje. Dit is een uit 1600 stammende stadsboerderij. Klik hier voor de website.
  • Huize Almelo. Klik hier voor de website.
BIOSCOPEN ALMELOTHEATERS ALMELO
  • Movie Unlimited Almelo, bioscoop met regulier programma klik hier voor de website.
  •  Theaterhotel Almelo, klik hier voor de website.
  •  Theater Hof 88, klik hier voor de website.

Natuur en parken in Almelo

Huis Almelo
Huis Almelo

Almelo kent voldoende groen om lekker te ontspannen, dichtbij het centrum is er bij Huis Almelo veel groen met daarnaast het P.M. Rogmanspark. Ten zuiden van de stad vind je het Nijreesbos en ten Noord-Westen het Groenedal, verder zit richting het oosten van de stad De Sallandse Heuvelrug met oneindig veel natuurplezier.

Stappen in Almelo

De Sociëteit in Almelo
De Sociëteit in Almelo


Almelo is een prima uitgaansplek. Voor iedereen is er wel iets om naar toe te gaan, of je nu een discotheek of een kroeg zoekt, je zult je gezellige avond wel krijgen.

Meer foto's van Almelo