We kunnen Nederland weer ontdekken, maar uiteraard met maatregelen

De drukte opzoeken is nog niet zo verstandig. Is het in de stad te druk? Ontdek dan lekker een natuurgebied in de omgeving, op de website van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer staan er genoeg.

Om de grote drukte te vermijden kun je ook naar de gezellige, kleinere steden afreizen. Omje daarbij een handje te helpen hieronder de leukste kleine steden van Nederland.

#SamenTegenCorona

Geen massatoerisme, maar wel een (kleine) bezienswaardige stad bezoeken:

Almelo (Overijssel)

Centrum van Almelo, de Grotestraat
Centrum van Almelo, de Grotestraat

Almelo ligt in het oosten van Overijssel in de landstreek Twente. De stad, welke in 1420 stadsrechten kreeg, is gelegen aan de beek de Almelose Aa. Almelo is ontstaan in de 11e eeuw, aan een kruispunt van land- & waterwegen en werd een echte textielstad. Een deel van de naam Almelo komt ook uit de naam van de beek, “lo” is een bos op de zandvlakte, zo maken de “Aa” en de “lo” samen de naam Almelo. Een vertaling van de naam is dus een bos op een zandvlakte aan de Aa. Almelo is een oude stad welke veel te bieden heeft, bij een bezoek aan Twente mag Almelo zeker niet ontbreken.

Apeldoorn (Gelderland)

Het Paleis Het Loo in Apeldoorn
Het Paleis Het Loo in Apeldoorn

De stad Apeldoorn centraal in ons land, namelijk in het westen van de provincie Gelderland.

De stad staat mede bekend om haar groot winkel aanbod, dus de winkel liefhebbers zouden zeker een keer een bezoekje moeten brengen aan Apeldoorn.

Maar ook de Natuurliefhebbers zouden zich prima kunnen vermaken de stad, Apeldoorn is omringt door groen, tevens zijn er veel attracties voor jong en oud. Apeldoorn heeft officieel geen stadsrechten.

Assen (Drenthe)

Het Jacob Cramerplein in Assen
Het Jacob Cramerplein in Assen

Assen is de hoofdstad van de provincie Drenthe, Assen is een leuke gezellige stad maar tegelijkertijd is de stad wat klein, het telt zo’n 67.000 inwoners. Assen is een hele groene stad, de stad een aantal gezellige terrasjes en je kunt hier prima winkelen.

Bourtange (Groningen)

De Karzernestraat in Bourtange
De Karzernestraat in Bourtange

Bourtange is een model vestingdorp in de provincie Groningen, het is als het ware een prachtig openluchtmuseum. Lees meer over vestingsteden op onze speciale pagina, klik hier. Bourtange is een echte model-vesting welke is gereconstrueerd. Beleef de echte sfeer van een vestingstad zoals deze vroeger was is een zo goed als auto-vrij vestingdorp. Hoewel het een vesting betreft heeft Bourtange nooit stadsrechten gehad en is het dus geen vestingstad, maar dorp.

Coevorden (Drenthe)

Het Kasteel van Coevorden
Het Kasteel van Coevorden

Coevorden is een vestingstad in de provincie Drenthe, de stad is de oudste stad van Drenthe en kent daardoor een rijke historie. Aan de stervormige buitengracht en de wegen in de binnenstad is goed te zien dat Coevorden een vestingstad is. Wanneer je de stad ontdekt merk je dat de stad zich sterk maakt voor water, historie en gezelligheid. Hiermee is Coevorden erg geschikt voor een toeristisch bezoek. De stad wordt ook wel ganzenstad genoemd, vanwege de ganzenmarkt welke ieder jaar wordt gehouden op de tweede maandag van november.

Deventer (Overijssel)

De Walstraat in Deventer
De Walstraat in Deventer

Deventer is een ontzettend gezellige oude Hanzestad, Deventer ligt aan de rivier de IJssel in de provincie Overijssel. De gezellige sfeer komt voornamelijk doordat Deventer één van de vijf oudste steden van Nederland is, en meestal geeft een historische sfeer van een stad veel gezelligheid.

Voor iedereen is een stedentrip naar Deventer weggelegd, Deventer heeft veel te bieden. Je kunt gaan winkelen, mooie monumenten bekijken naar en musea gaan en noem maar op

Dokkum (Friesland)

Het Grootdiep in Dokkum
Het Grootdiep in Dokkum

Dokkum is een gezellige vestingstad in het noorden van de provincie Friesland, de stad heeft internationale bekendheid doordat de heilige Bonifatius in de omgeving van Dokkum is overleden. In het museum Dokkum is daarom ook een tentoonstelling van Bonifatius te bewonderen.

Dokkum is onderdeel van één van de Friese Elfsteden en heeft een functie voor de hele omgeving. Ondanks dat de vestingstad maar ongeveer 13.000 inwoners heeft, heeft de stad wel een echt stadsgevoel. Rondom de binnenstad is de vorm van de vestingwallen nog goed zichtbaar.

Elburg (Gelderland)

De Mheenpoortstraat in Elburg
De Mheenpoortstraat in Elburg

Het vissers stadje Elburg, ligt in onze provincie Gelderland.

Er wonen ongeveer 13.000 mensen in dit, gezellige stadje. De stad ligt aan het Drontermeer en het Veluwemeer.

Elburg is één van de Nederlandse vestingsteden en tevens een Hanzestad.

Het stadje heeft een leuk sfeertje en mede daardoor raden wij deze stad zeker aan!

Elburg is klein maar fijn. Maar genoeg verborgen verhalen wat? dat moeten jullie zelf gaan ontdekken.

Geertruidenberg (Noord-Brabant)

De Oude Kazerne, in de Vennestraat  Geertruidenberg
De Oude Kazerne, in de Vennestraat Geertruidenberg

Geertruidenberg is een gezellige oude vestingstad en ligt tegenwoordig in de provincie Brabant, vroeger hoorde de stad bij de provincie Holland. Geertruidenberg is een oude stad die veel heeft meegemaakt en monumentaal de moeite waard is om te bezoeken, de stad is redelijk toeristisch.

Gouda (Zuid-Holland)

De Vismarkt in Gouda
De Vismarkt in Gouda

Gouda ligt in de randstad, in de provincie Zuid-Holland. De gemeente Gouda is nu nog de 48e gemeente van Nederland, Gouda telt zo’n 71.000 inwoners. De stad is heel erg gezellig en er zijn genoeg terrassen en genoeg winkels. Ook deze stad is de moeite waard om te bezoeken. De stad Gouda is net als de stad Alkmaar bekend om de kaas. Er is dan ook een kaasmarkt.

Harderwijk (Gelderland)

De Smeepoortenbrink in Harderwijk
De Smeepoortenbrink in Harderwijk

In het noorden van de provincie Gelderland vind je een mooi vestingstadje genaamd Harderwijk.
Harderwijk is een sfeervolle stad, telt ongeveer 42.500 inwoners en is het bezoeken waard als je van oude steden houdt. De stad lag vroeger aan de Zuiderzee.

Heerenveen (Friesland)

Een restaurant in Heerenveen
Een restaurant in Heerenveen

Heerenveen is een gezellige plaats dat in 1551 aan een kruising van twee kanalen is ontstaan. De kanalen zijn gegraven voor veenontginning aangezien er veel last was van hoog water in de omgeving. Door de hoge waterstand was de grond niet erg stabiel.

Heerenveen is compact, gezellig en leuk om eens te gaan bezoeken. Langs de kanalen kun je nog redelijk winkelen voor een plaats als Heerenveen

Hoogeveen (Drenthe)

De Hoofdstraat Hoogeveen
De Hoofdstraat Hoogeveen

Hoogeveen is een kleine stad in Drenthe het ligt vlak bij Meppel de stad is leuk om een keer te gaan kijken het is een leuke winkel stad en er hangt een gezellige sfeer de mensen zijn vriendelijk de stad is wel rustig. Hoogeveen is een stad om zo even te kijken wij raden Hoogeveen niet voor meerdere dagen aan.

Lemmer (Friesland)

Raadhuis maar ook de oude waag van Lemmer.
Raadhuis maar ook de oude waag van Lemmer.

Lemmer is een gezellige en toeristische plaats in het zuiden van de provincie Friesland. De plaats is door haar ligging het welkomstplaatje van Friesland, zowel vanaf het IJsselmeer als vanaf het vasteland door de A6 is de provincie goed via Lemmer te bereiken.

Lemmer is in de zomer een drukke toeristische badplaats. Het dorp heeft een centrumfunctie voor zuid Friesland en het noordelijk gedeelte van de provincie Flevoland. Mede door de toerisme zijn er vele terasjes te vinden in Lemmer, met name langs de gracht ‘t Dok en de binnenhaven.

Meppel (Drenthe)

Prinsengracht in Meppel
Prinsengracht in Meppel

Meppel is een sfeervolle, gezellige stad in het zuiden van de provincie Drenthe. Meppel kent mooie grachten, een aantal gezellige pleintjes en veel winkels waardoor je je prima een dag kan vermaken in deze stad. Ook kun je leuke musea bezoeken.

Met grachten als Prinsengracht, Keizersgracht en Heerengracht wordt Meppel ook wel eens “Mokum van het noorden” genoemd.

 

Noordwijk (Zuid-Holland)

Hotel Huis Ter Duin
Hotel Huis Ter Duin

De populaire kustplaats Noordwijk kun je vinden in de mooie provincie Zuid-Holland.
Noordwijk is geen stad maar een dorp, in deze kustplaats hangt er een hele gezellige sfeer.

Dit dorp is als de zon schijnt lekker druk, ook buiten het zomerseizoen is het lekker druk. Voor een dagje uitwaaien of zonnebaden is het echt de moeite waard om er eens te gaan kijken. Noordwijk is redelijk groot en heeft meer dan 25.000 inwoners.

Sneek (Friesland)

De Westersingel in Sneek
De Westersingel in Sneek

Sneek, is een erg gezellige stad in de provincie Friesland, in het Fries heet de stad Snits. Als je in de stad loopt merk je gauw dat er een heel gezellige en sfeer hangt in de stad. Sneek staat dan ook bekend om de mooie historische binnenstad. Als dit je aanspreekt moet je Sneek zeker ontdekken.

Vervelen hoef je je in Sneek ook niet, je kunt uitbreid winkelen musea bezoeken, filmpje pakken en nog veel meer! Maar dat lees je verderop in dit verslag.

Vianen (Utrecht)

De Hofpoort in Vianen
De Hofpoort in Vianen

Vianen is een gezellig oud vestingstadje. Aan het middeleeuwse stratenpatroon is tot op heden niks aan veranderd, Vianen is erg gezellig om een bezoekje aan te brengen. De sfeer die hangt in de stad is aangenaam en nodigt uit om verder de stad te gaan verkennen.

Willemstad (Noord-Brabant)

De Benedenkade in Willemstad
De Benedenkade in Willemstad

Willemstad in Nederland is een klein gezellig vestingstadje met een leuk verhaal. Het kleine vestingstadje is genoemd naar Willem de Zwijger (prins Willem van Oranje), het was Willem zelf die de opdracht gaf om deze vestingstad te bouwen. Willem heeft de oplevering van de stad helaas niet meer mogen meemaken, hij werd een een jaar eerder vermoord in Delft, dit was op 10 juli in het jaar 1584. We komen hier verderop in het verhaal zeker nog op terug.

Willemstad Nederland is een vestingstadje waar de tijd eigenlijk lang heeft stil gestaan, de stad is sinds 1585 niet veranderd. Hierdoor is het zeker de moeite waard om in Willemstad te stoppen.

Woerden (Utrecht)

De Meulmansweg in Woerden
De Meulmansweg in Woerden

Woerden is een gezellige vestingstad in de provincie Utrecht aan de Oude Rijn. De stad kent gezellige pleintjes, mooie monumenten, een kasteel en ´s zomers een heuse kaasmarkt waar nog écht kaas wordt verhandelt. Als je in de buurt van Woerden bent moet je de binnenstad toch even bekijken. Als je met de auto bent en je parkeert in parkeergarage Castellum, dan bevind je je eigenlijk al in een museum

Zierikzee (Zeeland)

Zuidhavenpoort in Zierikzee uit de 14e eeuw
Zuidhavenpoort in Zierikzee uit de 14e eeuw

Zierikzee is een erg gezellig en oude monumentenstad en vestingstad, de stad kent namelijk veel monumenten voor haar grootte. De stad is oud en werd in het jaar 976 al vermeld onder de naam Creka en in het jaar 1248 heeft Koning Willem II stadsrechten geschreven voor Zierikzee.

In de jaren 1303 en 1304 is Zierikzee meerdere malen belegerd door Vlaamse troepen, welke werkten onder leiding van Gwijde van Namen. De Vlamingen zijn er nooit in geslaagd Zierikzee over te nemen en zijn verslagen in de Slag bij Zierikzee.

Zutphen (Gelderland)

De Laarstraat in Zutphen
De Laarstraat in Zutphen

Zutphen is een erg gezellige en oude Hanzestad en vestingstad in de provincie Gelderland, de geschiedenis van de stad startte al in het jaar 800 en kreeg tussen 1191 en 1196 stadsrechten. Door de vele torens die de stad kent wordt Zutphen ook wel torenstad genoemd. De stad heeft een erg gezellig karakter met veel historische gebouwen, de terrasjes en de gezellige straten.

Almere (Flevoland)

Station Almere Centrum
Station Almere Centrum

Almere is een jonge stad in de provincie Flevoland, in 1975 waren de eerste plannen om te gaan bouwen op de plek waar nu Almere ligt met inmiddels al bijna 200.000 inwoners! Eigenlijk waren de IJsselmeerpolders (Flevoland) uitsluitend bedoeld voor landbouw, maar al snel na de tweede wereldoorlog kwam men erachter dat de groeiende bevolking meer ruimte nodig had. Met name in Amsterdam was de nood hoog, hierdoor ontstond de geschetste stad ‘Zuidweststad’, dat nu Almere heet. De naam Almere is afkomstig van het vroegere gelegen meer Almere, dat vroeger op die locatie lag. Ook Lelystad, eveneens in de provincie Flevoland, is ontstaan door het ruimtetekort voor de groeiende bevolking.

Appingedam (Groningen)

De Dijkstraat in Appingedam
De Dijkstraat in Appingedam

Appingedam is een klein maar een gezellig stadje in het noordoosten van de provincie Groningen. De stad heeft niet zoveel inwoners, het aantal staat namelijk op ongeveer 12.000. De inwoners van Appingedam worden een Damster genoemd of gewoon een Appingedammer. Dit stadje is voor oudbouw liefhebbers zeker het bezoeken waard.

Bergen op Zoom (Noord-Brabant)

Het Korenbeursplein in Bergen op Zoom
Het Korenbeursplein in Bergen op Zoom

Lekker genieten van de Brabantse gezelligheid, kom dan eens naar Bergen op zoom. Deze vestingstad is met haar gezellige centrum en de mooie gebouwen een plaatje. De stad nodigt uit om eenseen kijkje te nemen in Bergen op zoom.
De stad is klein maar gezellig.

Bergen op zoom ligt in het Westen van de provincie Noord-Brabant de stad grenst aan onze provincie Zeeland.

Brielle (Zuid-Holland)


Dat de stad oud is, kun je opmerken doordat Brielle vroeger in de middeleeuwen de vijfde stad van Holland was, tevens is Brielle één van de best bewaarde vestingsteden van Nederland. De stad bestaat onder meer uit delen van de 17e eeuw.

Culemborg (Gelderland)

De Lanxmeerpoort in Culemborg
De Lanxmeerpoort in Culemborg

Culemborg is een leuk, gezellig vestingstadje. De stad ligt in de provincie Gelderland, Culemborg is een stad waar je van alles hebt. De stad ligt aan de rivier de Lek en het stadje is zeker eens het bezoeken waard.

Doesburg (Gelderland)

De Boekholtstraat in Doesburg
De Boekholtstraat in Doesburg

In het midden van de provincie Gelderland vind je het leuke gezellige stadje Doesburg. De stad ligt midden in een groene omgeving en is een Vesting- en Hanzestad. Het inwonersaantal van Doesburg ligt ongeveer rond de 11.330 en kent 158 rijksmonumenten. Vervolgens kun je prima Winkelen in deze stad of genieten van het vele cultureel erfgoed wat Doesburg te bieden heeft.

 

(Wil je hier meer over weten over vestingsteden kijk op onze speciale pagina Vestingsteden?. Of wil je hier meer over weten over Hanzesteden? kijk op onze speciale pagina Hanzesteden?)

Edam (Noord-Holland)

De Mathijs Tinxgracht in Edam
De Mathijs Tinxgracht in Edam

In de provincie Noord-Holland ligt een gezellig historisch stadje, met de naam Edam. Edam kun je zeker bestempelen als een toeristisch stadje. Maar minder toeristisch als de naastgelegen plaats Volendam. Edam is een oude stad en voelt erg gezellig aan, verdient daarmee zeker een plekje op de lijst met gezellige steden. Vriendelijke mensen, mooie gebouwen en uiteraard maakt de Edammer kaas de stad bekend. Dat vind je in Edam.

Emmen (Drenthe)

De Hoofdstraat in Emmen
De Hoofdstraat in Emmen

Emmen ligt in het zuiden van de Provincie Drenthe, de stad telt een kleine 60.000 inwoners. Emmen is een gezellige groene stad met een uitgebreid winkelcentrum en dierentuin Wildlands.

Franeker (Friesland)

Pakhuis aan de Prinshedrikkade in Franeker
Pakhuis aan de Prinshedrikkade in Franeker

Franeker is een gezellige stad in het westen van de provincie Friesland, het is een belangrijke stad binnen de elf Friesche steden. Met ongeveer 13.000 inwoners heeft Franeker ook een belangrijke functie voor plaatsen uit de omgeving. Franeker heeft een gezellige binnenstad, mede doordat er vele grachtjes door de binnenstad heen gaan en de binnenstad voorzien is van leuke winkels.

Goes (Zeeland)

De Grote Markt van Goes
De Grote Markt van Goes

Goes is een gezellige stad centraal in de provincie Zeeland en op het eiland Zuid-Beveland. Het is een oude stad, de derde monumentenstad van Zeeland en heeft een beschermd stadsgezicht. Goes was vroeger een vestingstad, dit is alleen nog herkenbaar door de stervormige structuur rondom de binnenstad. De stervormige structuur is groen en met water.

Grave (Noord-Brabant)


Grave is een gezellige historische vestingstad in de provincie Noord-Brabant. Met zijn karakteristieke en schilderachtige indruk is het stadje zeker een bezoekje waard als je in de buurt bent en geven de vele terrasjes een gezellige sfeer. De stad grave wordt in 1214 al genoemd.

Harlingen (Friesland)

de Westerzeedijk in Harlingen
de Westerzeedijk in Harlingen

Harlingen is één van de Friese elf steden. Harlingen is onder andere een gezellig havenstadje en ligt in het westen van de provincie Friesland. De stad is het bezoeken waard de stad heeft een gemoedelijke sfeer met vriendelijke mensen. Tevens is Harlingen de belangrijkste havenstad van Friesland.

Heerlen (Limburg)

De Sint Pancratiuskerk in Heerlen
De Sint Pancratiuskerk in Heerlen

In het zuiden van het land namelijk Zuid Limburg ligt een leuke gezellige stad genaamd Heerlen. Deze stad staat bekent om haar winkel aan bod er zijn vele terrasjes waar je lekker kunt genieten en ligt in de heuvels van Limburg.

Heerlen is de 4e stad van Limburg. De grootste is Maastricht gevolgd door Venlo en de 3e stad is Sittard

als je dit op een rij zet dan is Heerlen de moeite waard om een keer te bezoeken

Kampen (Overijssel)

De Oudestraat in Kampen
De Oudestraat in Kampen

Wil je er even tussen uit, maar niet naar een erg bekende stad? Ontdek dan kampen, Kampen is een kleine Hanzestad en ligt in de provincie Overijssel. Kampen is een toeristische stad, maar heeft eigenlijk geen bekendheid. Dat is eigenlijk heel jammer, want Kampen heeft veel te bieden. Er zijn veel bezienswaardigheden, in Kampen onder andere vele stadspoorten. Kampen is ook een kleine winkelstad.

Maarssen (Utrecht)

De Breedstraat in Maarssen
De Breedstraat in Maarssen

Maarssen is een gezellig oud dorp ten noorden van de stad Utrecht en telt zo’n 15.000 inwoners. Maarssen ligt aan de rivier de Vecht en aan het drukst bevaren kanaal van de wereld, het Amsterdam-Rijnkanaal. Met name voor cultureel erfgoed liefhebbers is Maarssen leuk en met slecht weer is er in Maarssenbroek nog een uitgebreid winkelcentrum.

Naarden (Noord-Holland)

Het Ruijsdaelplein in Naarden
Het Ruijsdaelplein in Naarden

Naarden is een gezellige oude vestingstad in de provincie Noord-Holland in de streek Het Gooi, Naarden is tevens de enige stad in het Gooi. Naarden behoorde tot de waterlinie en daardoor mocht er buiten de vesting niet gebouwd worden.

De stad heeft nog haar prachtige vorm, wallen en gebouwen zoals het bij een vestingstad hoort. Naarden heeft een militaire functie gehad door haar ligging, hierdoor is er een dubbele stadswal ontstaan met grachten. Verder heeft Naarden nog stadspoorten, bastions en gebouwen voor wapens en soldaten.

Oosterhout (NB) (Noord-Brabant)

Slotje Limburg of Huis Limburg, een slotje aan de Slotlaan in Oosterhout
Slotje Limburg of Huis Limburg, een slotje aan de Slotlaan in Oosterhout

In het altijd gezellige Brabant ligt een leuk toeristisch familie stadje, namelijk Oosterhout!
Oosterhout is een kleine stad, maar heel leuk om eens langs te gegaan.

De stad staat voornamelijk bekent om het winkelen, het groenen en haar vele terrasjes.

Sluis (Zeeland)

Bolwerk-Zuid in Sluis
Bolwerk-Zuid in Sluis

Sluis is een heel gezellig vestingstadje, wil je weten wat een vestingstad inhoud? Kijk dan op onze informatie pagina.
Je vind de stad Sluis op het eiland Zeeuws-Vlaanderen in onze waterrijke provincie Zeeland.

Als je in de stad Sluis rondloopt zal je merken, dat er een heel gezellige sfeer hangt, Vooral als het zonnetje lekker schijnt. In Sluis kun je genieten van de vele terrasjes en leuke winkels. Vervolgens kun je ook zeker genieten van de mensen in Sluis die zijn over het algemeen heel sociaal en vriendelijk.

Veendam (Groningen)

Het Veenlustplein Veendam
Het Veenlustplein Veendam

Veendam is een gezellig dorp in de provincie Groningen, het is een groene plaats en wordt dan ook wel Parkstad genoemd. De plaats ligt in de Groninger Veenkoloniën is ontstaan bij veenopgravingen, hierdoor is Veendam ontstaan aan een kanaal voor afvoer van veen. Het kanaal is gezellig aangekleed met vele witte bruggen en wordt veel gebruikt door de toeristische vaart.

Wijk bij Duurstede (Utrecht)

Kasteel Duurstede
Kasteel Duurstede

Wijk bij Duurstede is een gezellig vestingstadje met zo’n 23.000 inwoners. Het is een erg oud stadje en was vroeger een belangrijke handelsstad onder de naam Dorestad. Rond 1270 is er een kasteel gebouwd, waaraan een stad moest groeien. Aan water kun je in de stad niet ontkomen, in en rondom de stad stromen rivieren.

Winschoten (Groningen)

d' Olle Witte in Winschoten
d' Olle Witte in Winschoten

Ik wil graag naar het noorden maar ik wil meer zien dan de stad Groningen! Sommige mensen hebben dat. Dan is Winschoten wel een aanrader.

Winschoten is een stad in het oosten van de provincie Groningen, de stad heeft 18.140 inwoners. Winschoten is een gezellige stad mede omdat de stad veel te bieden heeft.

Zaltbommel (Gelderland)

De Kerkstraat in Zaltbommel
De Kerkstraat in Zaltbommel

Hanzestad Zaltbommel is een historisch, klein, maar heel gezellig vestingstadje met een kleine 12.000 inwoners. De vestingstad heeft nog een stadspoort en mooie stervormige stadswallen.

De stad ligt op het eiland De Bommelerwaard en is te bereiken via 4 vaste oever verbindingen. In het jaar 850 werd al gesproken over de stad Bommel en in de 13e eeuw kreeg het haar stadsrechten.

Zoutelande (Zeeland)


Zoutelande is een toeristische badplaats op het Zeeuwse schiereiland Walcheren. Met ongeveer 1600 inwoners is het maar een klein dorpje, maar zeker in de zomerperiode zeer toeristische trekpleister. Dit is te danken dat je het gezellige dorp hebt, met aan de andere kant van de dijk en duinen een prachtig badstrand aan de Westerschelde.